• 5 tényező, ami meghatározza a COVID-19 elleni vakcinára adott válaszreakciónkat

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Az utóbbi hetekben a biztonságossággal kapcsolatos aggályok középpontjába került oxfordi vakcinavizsgálat miatt előtérbe került az a tény, hogy az emberek immunrendszere eltérő módon reagálhat a védőoltásokra.

    Egyelőre nem tudjuk, hogy a tesztelési programban részt vevő egy vagy két személy esetében előforduló szövődmények magához a COVID-19 elleni védőoltáshoz kapcsolódnak-e, vagy a placebo vakcina hatásának tudhatók be.

    Mindenesetre rávilágítanak a több ezer ember bevonásával, szerte a világon végzett III. fázisú klinikai vizsgálatok fontosságára. Ezek nemcsak azt mutatják meg számunkra, hogy a védőoltás biztonságos-e, hanem azt is, hogy az működik-e különböző életkorú vagy egyes egészségügyi problémákkal küzdő személyek esetén.

    Tehát többek között melyek azok az immuntényezők, amelyek meghatározzák, hogy a világszerte kifejlesztett körülbelül 180 COVID-19 elleni vakcinajelölt valóban működik-e?

    Hirdetés

    Immunreakcióink teljesen különbözőek

    Egy hatékony vakcinának tartós protektív immunitást kellene kialakítania a SARS-CoV-2-vel, azaz a COVID-19 megbetegedést okozó vírussal szemben.

    Ez történhet azáltal, hogy a vírus semlegesítésére antitestek termelődnek és valószínűleg azáltal is, hogy a vakcina segít az immunrendszernek emlékezni és gyorsan reagálni a fertőzésre.

    Más vírusok elleni vakcinák fejlesztésének köszönhetően tudjuk, hogy az emberek védőoltásra adott immunválaszai eltérők lehetnek. Minden okunk megvan azt feltételezni, hogy ez lesz a helyzet a COVID-19 vakcina esetében is.

    Vegyük sorra, mik lehetnek a védőoltásra adott válaszreakciót befolyásoló tényezők:

    1. A védőoltások típusa és alkalmazásuk módozatai

    Sok COVID-19 elleni vakcinajelölt tartalmazza a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjéjének részeit a protektív immunitás kiváltásához. Számos módon lehet azonban ezeket a fehérjéket a szervezetbe juttatni, és egyesek hatékonyabbak lehetnek a többinél az immunrendszer működésének serkentésében.

    Az oxfordi vakcina például a tüskefehérjét egy másik vírussal kombinálja, hogy utánozza a SARS-CoV-2 hatását.

    Ugyanakkor a ’Queenslandi Egyetem’ által kifejlesztett vakcinajelölt tüskefehérjét és egy másik alkotóelemet (egy adjuvánst) tartalmaz az immunrendszer stimulálásához.

    Egyes embereknek nagy valószínűséggel szüksége lehet egy emlékeztető oltásra a tartósabb immunitás biztosítása érdekében.

    Léteznek orrspray formában alkalmazandó vakcinák is. Ezek hatékonyabb immunválaszt válthatnak ki a COVID-19 ellen a felső légutakban, beleértve az orrüreget, a szájat és a torkot.

    2. A korábbi fertőzéseink

    A korábbi fertőzéseink hatására az immunrendszerünk eltérően reagálhat az oltóanyag beadására.

    A SARS-CoV-2 vírus például a humán koronavírusok nagy családjába tartozik, amelyek közül négy felelős a közönséges megfázásért.

    Ha megfertőződünk ezekkel a megfázást okozó koronavírusokkal, és immunológiai memóriasejteket fejlesztünk ki ellenük, akkor erőteljesebben vagy gyorsabban reagálhatunk a COVID-19 elleni védőoltásra.

    Néhány ember esetében gyenge a protektív immunválasz a COVID-19 elleni vakcinajelöltekre. Elképzelhető, hogy ezek az emberek már meglévő immunitással rendelkeznek azokkal az adenovírusokkal szemben, amelyeket néhány vakcinában a SARS-CoV-2 tüskefehérje bejuttatására használnak.

    Más szóval a szervezetük a vakcina nem megfelelő részével (a bejuttatásra szolgáló mechanizmussal) szemben vált ki immunválaszt, és nem annyira a vírus jellemző részével (a tüskefehérjével) szemben.

    3. A genetikánk

    Génjeink meghatározó szerepet játszanak az immunrendszerünk szabályozásában.

    Az influenza elleni védőoltásokra adott immunválasz esetében a kutatók már megfigyeltek különbségeket a nemek között, ami részben a géneknek tudható be. A COVID-19 elleni immunválasz tekintetében is tapasztaltak különbözőségeket a nemek között.

    Tehát a nagyobb klinikai vizsgálatok segítenek annak megértésében, hogy a férfiak és a nők eltérően reagálnak-e a COVID-19 elleni vakcinára.

    Az öröklött immunhiányos betegségben szenvedő emberek esetében is előfordulhat, hogy nem alakul ki protektív immunitás a védőoltás hatására.

    4. Az életkorunk

    Az immunrendszerünk összetétele életünk során változik, és ez befolyásolja a protektív immunválasz kialakításának képességét.

    A csecsemők és a gyermekek immunrendszere fejlődésben van, így az ő immunválaszuk eltérhet a felnőttekétől.

    Egyes COVID-19 elleni védőoltások hatékonyabbak vagy megfelelőbbek lehetnek a gyermekek számára, ahogy azt már az influenza elleni védőoltás esetében is látjuk.

    Ahogy öregszünk, az immunrendszerünket érintő változások következtében nem tudjuk hatékonyan fenntartani a tartós protektív immunitást, kevésbé vagyunk képesek új antitestek előállítására a fertőzésre adott válaszként.

    Azt már tudjuk, hogy az idősebbek kisebb valószínűséggel képesek protektív immunválaszt kialakítani az influenza elleni védőoltás esetében.

    Tehát szükségünk van az átfogó vizsgálatok adataira annak igazolására, hogy a COVID-19 elleni védőoltások működnek-e a gyermekeknél, valamint az idős embereknél.

    5. Életmódbeli tényezők

    Az étrend, a testmozgás, a stressz és az, hogy dohányzunk-e, befolyásolja a védőoltásra adott immunválaszunkat. Tehát, amennyiben lehetőség szerint egészséges életmódot követünk, vigyázhatunk az immunrendszerünkre.

    Létezik egy egyre elterjedtebb feltételezés is, miszerint a bélbaktériumok befolyásolhatják a védőoltásra adott immunválaszunkat. További kutatásokra van szükség azonban annak megerősítésére, hogy ez a COVID-19 elleni védőoltások esetében is így van-e.

    Olvasson tovább! Természetes immunitás és védőoltások hatása - Mitől függ, hogy meddig tart?

    WEBBeteg
    F. Zs., fordító; Forrás: 5 factors that affect our COVID-19 vaccine response, according to this expert (weforum.org)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.09.23 13:03, Megjelenés: 2020.09.23 13:03
   • Cikkajánló

    Ha COVID-os a gyermek

    Ha COVID-os a gyermek

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Hogyan igazolja a szülő a hiányzást? A legfontosabb gyakorlati tudnivalók.

    Fontos tudni!

    Fontos tudni!

    koronavirus.gov.hu

    Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Koronavírus - Oroszországban a vakcinagyártó szerint novemberben megkezdődhet a tömeges védőoltás

    November végén megkezdődhet a COVID-19 elleni tömeges védőoltás Oroszországban - jelentette be Vaszilij Ignatyjev, a Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcinát gyártó R-Pharm gyógyszergyár vezérigazgatója kedden egy moszkvai innovációs fórumon.

    Koronavírus: egy hiba miatt holnap megugorhat a fertőzöttek száma Magyarországon

    Nő a koronavírussal fertőzöttek és a betegségben elhunytak száma is Magyarországon, már az elvégzett tesztek több mint 15 százaléka pozitív eredményt adott, mindezek alapján úgy tűnik, a járvány elszabadult - adta hírül a portfolio.hu.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.