Nyugat-nílusi láz: öten meghaltak Szerbiában

Szerző: infostart.hu

A nyugat-nílusi láz a közép-európai régióban és a Balkánon teljesen megszokott megbetegedés, ami 90 százalékban teljesen tünetmentes - nyilatkozta Szlávik János infektológus az Inforádiónak.

Idén 70 nyugat-nílusi vírus által okozott megbetegedést regisztráltak Szerbiában, öten pedig már meghaltak a fertőzésben. Ennek ellenére az InfoRádiónak nyilatkozó infektológus szerint júliustól októberig természetes, hogy a megbetegedés előfordul.

A vírusfertőzés a vándormadarak által a szúnyogokon keresztül jut át az emberekre - mondta az InfoRádióban Szlávik János."Magyarországon jellemzően 10-20 megbetegedés szokott évente előfordulni, s nagyon ritkán hal meg valaki".

A betegség akkor üti fel fokozottan a fejét, amikor nagyon sok a szúnyog

Hazánkban a vándormadarak vándorlási területein - legfőképp az Alföldön - lehet elkapni, de ez rendkívül ritka. Nem lehet védekezni ellene, de a jó hír az, hogy 85-90%-ban ez a betegség teljesen tünetmentes, aki pedig egyszer túlesik rajta, annak életre szóló védettséget ad - hangsúlyozta Szlávik János. A nyugat-nílusi láz ellen egyelőre csak a lovak számára van oltás, egyébként nem létezik semmiféle ellenszer ellene.

Bővebben Nyugat-nílusi láz - Tünetek, lappangási idő

A teljes cikket az Infostart.hu oldalán olvashatja.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Home office torna Home office torna

Az alábbi gyakorlatok segítségével formában tarthatja magát.

Befolyásolja-e az alkohol a COVID-19...

Szakértők véleménye szerint a COVID-19 elleni vakcina beadása körüli időszakban fogyasztott kis mennyiségű alkohol (az alacsony szeszfokú italok...

Nem indokolt az AstraZeneca-vakcina...

Nem indokolt az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája alkalmazásának felfüggesztése, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdai véleményében...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.