Nyugat-nílusi láz: öten meghaltak Szerbiában

Szerző: infostart.hu

A nyugat-nílusi láz a közép-európai régióban és a Balkánon teljesen megszokott megbetegedés, ami 90 százalékban teljesen tünetmentes - nyilatkozta Szlávik János infektológus az Inforádiónak.

Idén 70 nyugat-nílusi vírus által okozott megbetegedést regisztráltak Szerbiában, öten pedig már meghaltak a fertőzésben. Ennek ellenére az InfoRádiónak nyilatkozó infektológus szerint júliustól októberig természetes, hogy a megbetegedés előfordul.

A vírusfertőzés a vándormadarak által a szúnyogokon keresztül jut át az emberekre - mondta az InfoRádióban Szlávik János."Magyarországon jellemzően 10-20 megbetegedés szokott évente előfordulni, s nagyon ritkán hal meg valaki".

A betegség akkor üti fel fokozottan a fejét, amikor nagyon sok a szúnyog

Hazánkban a vándormadarak vándorlási területein - legfőképp az Alföldön - lehet elkapni, de ez rendkívül ritka. Nem lehet védekezni ellene, de a jó hír az, hogy 85-90%-ban ez a betegség teljesen tünetmentes, aki pedig egyszer túlesik rajta, annak életre szóló védettséget ad - hangsúlyozta Szlávik János. A nyugat-nílusi láz ellen egyelőre csak a lovak számára van oltás, egyébként nem létezik semmiféle ellenszer ellene.

Bővebben Nyugat-nílusi láz - Tünetek, lappangási idő

A teljes cikket az Infostart.hu oldalán olvashatja.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Koronavírus - Szlávik: az omikron...

Tudomásul kell venni azt, hogy az omikron ellen a három oltás abszolút megvéd attól, hogy súlyos állapotba, netán intenzív osztályra vagy...

Az omikron elhozhatja a pandémia...

A koronavírus omikron-variánsa "kibillentheti" a COVID-19-et a pandémiafázisból, ezt követően pedig a világjárvány megszelídülhet, és helyi...

Nyugat-nílusi láz - Tünetek...

Évek óta feltűnik Magyarországon is a nyugat-nílusi vírus. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatót készített a klinikus orvosok számára...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.