• A csendes gyilkos hepatitis B

    Szerző: Budai Oltóközpont - Dr. Béres Zsuzsanna

    Ki védi meg a 33 év feletti (még oltatlan), szexuálisan aktív lakosságot? Becslések szerint 2 milliárd emberről mondható el, hogy fertőződött a Hepatitis B vírussal: ebből körülbelül 350 millió esetben ez a találkozás a vírus szempontjából annyira jól sikerült, hogy az emberi szervezet lakója tudott maradni - ők az úgynevezett krónikus hordozók, akik a betegség átadásában kulcsszerepet töltenek be.

    A következményekről, a fertőzésről, a betegség jeleiről és a védettségről Dr. Béres Zsuzsanna mesél.

    Történeti áttekintés

    A kórképet már i.e. 500-ban Hippocrates is leírta. A vér vírus „átvivő” szerepének megerősítése Beeson nevéhez fűződik 1943-ból. Innen ered a betegség másik neve: szérum hepatitis. A kórokozó komplett leírása 1970-ben történt meg. A vírus felszíni antigénjére Blumberg professzor bukkant, véletlenül: egy ausztráliai bennszülött vérében felfedezett egy antigént, amiről kiderítette, nem más, mint a súlyos hepatitis B-fertőzést okozó vírus alkotóeleme. Ez az ausztrál antigén a vírussal szemben antitestképződést indít el a szervezetben- ez a védelem szempontjából kulcsfontosságú. Így adottak voltak az elméleti ismeretek egy későbbi vakcina előállításához.  A kutatómunka 1976-ban Nobel- díjat ért a professzor és csapata számára. Az első oltóanyag 1982-ben került a piacra.

    A világ és a hepatitis B vírus viszonya: szomorú számok

    Becslések szerint 2 milliárd emberről mondható el, hogy fertőződött a vírussal. Ebből körülbelül 350 millió esetben ez a találkozás a vírus szempontjából annyira jól sikerült, hogy az emberi szervezet lakója tudott maradni, és jelen tudásunk alapján ezen sajnos még nem tudunk változtatni. Ők az úgynevezett krónikus hordozók, akik a betegség átadásában kulcs szerepet töltenek be.

    Jelen pillanatban a Föld lakosságának 98 százaléka él olyan területen, ahol magas vagy közepes fertőzöttséggel kell számolni, Afrika, Ázsia jelentős része mindenképpen ide sorolható. A magasan fertőzött területek esetében ez azt jelenti, hogy 100 emberből 8 képes lehet másokat is beteggé tenni, vagyis át tudja adni a vírust, mert az jelen van a szervezetében. Magyarországon ez a szám csupán 0,1-0,5 százalék.  Évente 600 ezer ember hal meg a betegség következtében a világon.

    Ez a cikk is érdeklheti Önt Hepatitis - felelőtlenek a magyar utazók

    Hirdetés

    Miért gond a krónikus hordozói állapot?

    Sok esetben nem tudják az emberek, hogy betegek, így könnyen meg tudnak fertőzni másokat, anélkül, hogy ennek tudtában lennének. Egyszerűbben: ők garantálják a vírus számára a túlélést. Hazánkban évente 60-80 esetben derül fény a vírus hordozására, gyakorlatilag 50-70 ezer ember él együtt a problémával, ők a „vírus marker pozitívak”.

    Az újszülöttkorban elszenvedett fertőzések 90 százalékban okoznak krónikus hordozói állapotot, ennek felnőtt kórban a valószínűsége már csak 5-10 százalék körül van.

    Mi lehet a következménye ennek az állapotnak?

    A fertőzés következtében gyulladás alakul ki, a májsejtek fokozatosan elpusztulnak. Helyüket kötőszövet tölti ki, kialakul a májzsugor. A krónikus HBV-infekció esetén csak tartós immunkontroll érhető el, a vírus szaporodás gyógyszeres gátlásával. A folyamat csak lassítható. Ezeket a kezeléseket centrumok végzik országosan, ami rendkívül költséges. A vírus jelenléte a májsejtekben akár 300-szorosára emelheti a hepatocelluláris karcinóma kialakulásának lehetőségét. A májzsugor 5-15 év múlva alakulhat ki, a daganat megjelenéséig 15-25 év telhet el.

    Bővebben Májgyulladás - Okok, tünetek és kezelés

    Hogyan fertőződhetünk?

    Nem túl nehezen. A vírus hihetetlenül ellenálló, szobahőmérsékleten akár 7 nap múlva is életképes. A vérben (savó) 2 perces forralást követően pusztul csak el.  A fertőzés vérrel, vérkészítményekkel, testváladékkal történő érintkezéssel, szexuális úton történik. A betegség kialakulásához egy tűszúrás is elégendő lehet (kábítószer-élvezők, egészségügyben dolgozók.) Ilyenkor kb. 0,001 ml vér van jelen a tűn, ha az tartalmaz legalább 106 kórokozót, elviekben elindulhat a folyamat. A fertőzés rezervoárjai mindenhol a krónikus hordozók. Ebben az esetben közös fogkefe, borotva használata is fertőzőforrás lehet a környezet számára. Hordozó anya gyermeke gyakran fertőződik kizárólag születés közben, mert a kórokozó nem jut át a placentán. Nálunk a leendő édesanyákat, vérkészítményeket, donorokat, egészségügyi dolgozókat kötelezően szűrik.

    Nem javasolt tetováltatás, testékszer felhelyeztetése, akupunktúra igénybevétele bárhol. Endémiás országokban különösen nem.

    Mik lehetnek a betegség jelei?

    A legtöbb beteg tünetmentes az akut szakaszban, különösen csecsemők és gyermekek esetében történik ez így. Ha mégis tapasztalunk valamit, akkor csupán ezek alapján nem elkülöníthető például egy hepatitis A-, illetve B-fertőzés. Az csak később lehetséges, szerológiai vizsgálattal.

    A lappangási idő átlagosan 60 nap, a betegséget kísérheti sárgaság, általános tünetek, mint fejfájás, gyengeség, hányás, láz, ízületi, izom fájdalom, sötét vizelet, világos széklet, kiütés. A sárgaság néha hónapokig jelen lehet. A fulmináns jelleg előfordulása ritka, de az gyakran halálos. A krónikus májbetegség akkor alakul ki, ha az immunválasz jelen van, de nem elég hatékony ahhoz, hogy a vírust eliminálja. A vírus 30-60 nappal mutatható ki a fertőzést követően a szervezetben. Krónikus és akut fertőzés esetén az illető HBsAgpozitiv, ausztráliai antigén jelen van a vérében.

    Védettség

    Mivel a HBV tumorvírus és onkogén hatású vírusfehérjét kódol, alegység vakcinát használunk, amely csak a védőválaszt kiváltó struktúrát tartalmazza. Jelen esetben ez a hepatitis B vírus felszíni antigén fehérjéje, a HBsAg, (ez egy felületi antigén), ami a vírus megtapadásáért felelős a gazda szervezetben. Ezeket élesztő sejteken állítják elő (rekombináns DNS technikával). A vakcina 95 százalékban képes megelőzni a fertőzést, és annak hosszú távú következményeit. Ez volt az első daganat elleni védőoltás. Hazánkban 1999 óta kampányoltás, jelenleg az általános iskolák 7. osztályosait kötelező jelleggel oltják, felnőtt dózissal, 2 alkalommal, ami így  egy életre szóló védettséget jelent.

    Mivel nálunk a szexuális úton történő terjedés a jellemző, elvben mindenki számára hasznos lehet a védőoltás, aki szexuálisan aktív és 1985 előtt született, 2018-ban ők a 33 évnél idősebbek. Utazások alkalmával egy-egy baleset kapcsán történő orvosi műszeres beavatkozás jelenthet komoly kockázatot. A megfelelő oltási sorokkal egy életre szóló védettséget élvezhetünk. Normál sor esetén 6 hét szükséges a védettség kialakulásához.

    Hordozó anyák gyermekei a születést követő első 12 órában aktív immunizálásban kell, hogy részesüljenek.  Mivel a kórokozó csak humán patogén, kiterjedt és sikeres immunizációs programmal felszámolható lehetne a betegség.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    HDV, hepatitis D vírus, melynek nélkülözhetetlen segítője a hepatitis B vírus!

    A legkisebb genommal rendelkező, humánpatogén vírus. Megspórolja a burok gyártását, azt a hepatitis B vírussal végezteti el, helyszín természetesen itt is a már B-vel fertőzött májsejtek - így gyakorlatilag csak vele együtt életképes. A hepatitis D-szuperinfekció mindig súlyosbítja a már meglévő krónikus hepatitis B-infekciót, vagy egyszerre, egyidőben történik mindkettő. A prognózis így még rosszabb. A jó hír, amennyiben a védőoltás megóv a hepatitis B vírustól, akkor így már a D vírus számára sem leszünk megfelelő házigazdák.

    Olvasson tovább! A külföldön elkapható, védőoltással megelőzhető betegségek

    (Budai Oltóközpont - Dr. Béres Zsuzsanna)

    Legutóbb frissült: 2018.06.29 16:55
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Hepatitisz: szűrjük, gyógyítsuk!

    A WHO nemzetközi programjának célja a krónikus vírushepatitiszek, mint népegészségügyi probléma felszámolása 2030-ra, amihez Magyarország 2017-ben csatlakozott.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Európai Immunizációs Hét: minden védőoltást kapott ember hozzájárul egy mindenki számára egészségesebb jövőhöz

    A védőoltások hatásosak. Az elmúlt 60 év során több gyermekéletet mentettek meg, mint bármilyen egyéb orvosi beavatkozás. A WHO Európai Régiójának többi országával együtt Magyarországis április 23. és 29. között ünnepli az Európai Immunizációs Hetet, hogy felhívja a figyelmet: minden embernek joga és felelőssége, hogy védve legyen az oltások által megelőzhető betegségekkel szemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.