A túlórázás egészségügyi következményei

Szerző: Medipress

A rossz állóképességű, túlórázó férfiak esetében több mint duplája a szívbetegség eredetű halálozás kockázata, mint kevesebbet dolgozó, szintén nem sportoló társaikban.

A tanulmányból az is kiderült, hogy ha a férfiak jó kondícióban vannak, a túlórázás egyáltalán nem növeli bennük a szívbetegség kockázatát. A vizsgálat 5000 negyven és ötvenkilenc év közötti dán férfi adatait elemezte. Kondíciójukat a kutatás elején felmérték, és több mint 30 éves lekövetést folytattak. Ez idő alatt 587 ember halt meg az artéria szűkülete illetve megkeményedése, vagyis isémiás szívbetegség következtében.

A Heart következő számában publikált tanulmányból a következők derültek ki:

  • A heti 40 óránál kevesebbet dolgozó férfiakhoz viszonyítva a heti 40-45 órát dolgozó, rossz kondícióban lévő férfiak esetében 59 százalékkal nagyobb a valószínűsége a szívbetegség eredetű halálozásnak, bár az egyéb eredetű halálozás valószínűsége nem nagyobb.
  • A rossz állóképességű férfiakhoz képest a túlórázó, jó kondícióban lévő férfiak esetében 45 százalékkal kisebb a valószínűsége a szívbetegség eredetű halálozásnak, és 38 százalékkal alacsonyabb az egyéb eredetű halálozás esélye.
  • Ha valaki rossz állóképességű és heti 45 óránál többet is dolgozik, esetében több mint duplája a szívbetegség eredetű halálozás valószínűsége, mint azokban, akik heti 40 óránál kevesebbet dolgoznak.

A kutatást vezető Andreas Holtermann a következőképpen nyilatkozott a szaklap sajtótájékoztatóján: „Az az eredmény, hogy a heti 45 óránál többet dolgozó férfiak esetében több mint duplája a szívbetegség eredetű halálozás kockázata, új megfigyelésnek számít. Ha ok-okozati összefüggés van közöttük, nyilvánvalóan jelentős mértékben befolyásolhatja a szívbetegség megelőzésére tett erőfeszítéseket.”

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Megküzdés a krónikus fáradtsággal...

A krónikus fájdalom és a krónikus fáradtság nagymértékben rombolja az életminőséget, ezért fontos önsegítő tippek által is lehetőséget...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.