• A nyári idény klasszikusa: szalmonella

    Szerző: freepress.eu

    A szalmonella olyan kórokozó, amely valamilyen fertőzött táplálék elfogyasztásával kerül az emberi szervezetbe. Mitől lehet elkapni a fertőzést és hogyan előzhető meg?

    Ez az apró baktérium évente több millió esetben okoz ételmérgezést, általában a nyári időszakban. Ennek az az oka, hogy a mikroba szaporodását elősegíti a meleg hőmérséklet. Számos alfaja ismert, de ebből csak négy veszélyes az emberre.

    Hirdetés

    Hogyan fertőz a szalmonella?

    Nyári veszélyek: a salmonellosis (szalmonella-fertőzés)

    A salmonellosis a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri panaszokat jelöl. A kórokozónak azonban számos, különböző panaszokat okozó alfaja is létezik. Fertőzés bármikor kialakulhat, ám a járvány kialakulásának kockázata nyáron a legmagasabb.
    A szalmonella-fertőzésről

    A háziszárnyasok tojásában és bélcsatornájában, természetes viszonyok között is előfordul a szalmonella, amely az ürülékkel együtt távozva megfertőzheti a környezetet. Az állat feldolgozása során, így a fogyasztásra szánt húsban és tojásban is jelen lehet. „A baktérium a vékonybélben szaporodik el, és az étkezést követő 18-24 órán belül jelentkezhetnek az első tünetek.” – magyarázza Dr. Varga János. A betegek általában hányingert, hányást, hasmenést, hasi görcsöt, illetve magas lázat tapasztalnak.

    A fertőzés mértéke egyénenként eltérő, de minden korosztályt érint. Veszélyeztetettebb az egészen fiatal és az idősebb generáció.

    A betegség kialakulásához milliós mennyiségű bacilus szükséges, amely megtalálható akár egy egynapos fertőzött tojásban is, amit szobahőmérsékleten tároltak. A fertőződés mégsem törvényszerű.

    Kísérletet végeztek olyan élelmiszerekkel, amelyekben előfordulhat a szalmonella baktérium. Fagyi, tojás és nyers csirkehús mintákat hagytak állni a nyári hőségben, majd laboratóriumi körülmények között 48 órára egy 37°C-os termosztátba helyezték őket, így biztosítva a legideálisabb közeget a kórokozó szaporodásához. Két nap múlva a mintákban mégsem találtak szalmonellát.

    Fertőtlenítés és kontroll a megelőzés érdekében

    A felmérések szerint a magyar baromfiállomány 95 százaléka fertőzött, vagyis kis mennyiségben a tojás héján és a belsejében, valamint a szárnyas húsában is megtalálható a mikroba. A megelőzés legfontosabb eleme, hogy az állatokat és a környezetüket megfelelően tisztán tartsák, illetve az állatok ivóvizébe szalmonella elleni vakcinát keverjenek. Így véget vethetnek a baktérium bélben történő megtelepedésének és szaporodásának.

    Otthon a tojásokat ajánlott hűtőben tárolni, és fogyasztás előtt magas hőmérsékleten megfőzni, illetve megsütni.

    Nyáron tanácsos a nyers tojásból készült ételek mellőzése. Teljes mértékben azonban nem lehet felszámolni a kórokozót, ezért nagyon fontos a folyamatos ellenőrzés.

    További tanácsok:

    (freepress.eu)

    Módosítva: 2011.05.19 10:37, Megjelenés: 2011.05.19 10:37
   • Cikkajánló

    Mi az allergiás rhinitis?

    Mi az allergiás rhinitis?

    F. Zs., fordító

    Mik a jelei és tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Hogyan kezelik?

    Veszélyes medencék

    Veszélyes medencék

    Cs. K., fordító

    Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben a nyári időszak alatt.

    A nyári hőség mégsem állította meg a koronavírus terjedését - Miért?

    Tavasszal általános volt a várakozás, hogy majd a meleg lassítja a vírus terjedését, a júliusi hőhullám idején azonban mégis ellenkező irányba fordult a folyamat. A tudósok arra keresik a választ, hogy miért.

    Az alacsony interferonszint azt jelzi, hogy magas kockázatú a COVID-19-es eset

    Amennyiben az interferon (IFN) egy bizonyos (az I-es) típusának alacsony a szintje a vérben, az azt jelenti, hogy a páciensnél nagy a súlyos tüdőgyulladás (pneumonia) és akut légzőszervi disztressz szindróma (ARDS, acute respiratory distress syndrome) kialakulásának veszélye.

    A szalmonella okozta hasmenés

    A szalmonellafertőzés gyakori, elsősorban szezonális (nyári) hasmenéssel járó fertőző megbetegedés, sok kisgyermeket betegít meg.

    A szalmonellafertőzés (salmonellosis) típusai

    A salmonellosis a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri panaszokat jelöl. A kórokozónak azonban számos, különböző panaszokat okozó alfaja is létezik. Fertőzés bármikor kialakulhat, ám a járvány kialakulásának kockázata nyáron a legmagasabb.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.