A nyári idény klasszikusa: szalmonella

Szerző: freepress.eu

A szalmonella olyan kórokozó, amely valamilyen fertőzött táplálék elfogyasztásával kerül az emberi szervezetbe. Mitől lehet elkapni a fertőzést és hogyan előzhető meg?

Ez az apró baktérium évente több millió esetben okoz ételmérgezést, általában a nyári időszakban. Ennek az az oka, hogy a mikroba szaporodását elősegíti a meleg hőmérséklet. Számos alfaja ismert, de ebből csak négy veszélyes az emberre.

Hogyan fertőz a szalmonella?

Nyári veszélyek: a salmonellosis (szalmonella-fertőzés)

A salmonellosis a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri panaszokat jelöl. A kórokozónak azonban számos, különböző panaszokat okozó alfaja is létezik. Fertőzés bármikor kialakulhat, ám a járvány kialakulásának kockázata nyáron a legmagasabb.
A szalmonella-fertőzésről

A háziszárnyasok tojásában és bélcsatornájában, természetes viszonyok között is előfordul a szalmonella, amely az ürülékkel együtt távozva megfertőzheti a környezetet. Az állat feldolgozása során, így a fogyasztásra szánt húsban és tojásban is jelen lehet. „A baktérium a vékonybélben szaporodik el, és az étkezést követő 18-24 órán belül jelentkezhetnek az első tünetek.” – magyarázza Dr. Varga János. A betegek általában hányingert, hányást, hasmenést, hasi görcsöt, illetve magas lázat tapasztalnak.

A fertőzés mértéke egyénenként eltérő, de minden korosztályt érint. Veszélyeztetettebb az egészen fiatal és az idősebb generáció.

A betegség kialakulásához milliós mennyiségű bacilus szükséges, amely megtalálható akár egy egynapos fertőzött tojásban is, amit szobahőmérsékleten tároltak. A fertőződés mégsem törvényszerű.

Kísérletet végeztek olyan élelmiszerekkel, amelyekben előfordulhat a szalmonella baktérium. Fagyi, tojás és nyers csirkehús mintákat hagytak állni a nyári hőségben, majd laboratóriumi körülmények között 48 órára egy 37°C-os termosztátba helyezték őket, így biztosítva a legideálisabb közeget a kórokozó szaporodásához. Két nap múlva a mintákban mégsem találtak szalmonellát.

Fertőtlenítés és kontroll a megelőzés érdekében

A felmérések szerint a magyar baromfiállomány 95 százaléka fertőzött, vagyis kis mennyiségben a tojás héján és a belsejében, valamint a szárnyas húsában is megtalálható a mikroba. A megelőzés legfontosabb eleme, hogy az állatokat és a környezetüket megfelelően tisztán tartsák, illetve az állatok ivóvizébe szalmonella elleni vakcinát keverjenek. Így véget vethetnek a baktérium bélben történő megtelepedésének és szaporodásának.

Otthon a tojásokat ajánlott hűtőben tárolni, és fogyasztás előtt magas hőmérsékleten megfőzni, illetve megsütni.

Nyáron tanácsos a nyers tojásból készült ételek mellőzése. Teljes mértékben azonban nem lehet felszámolni a kórokozót, ezért nagyon fontos a folyamatos ellenőrzés.

További tanácsok:

(freepress.eu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

Már a szomszédban a majomhimlő

Egy 35 éves osztrák férfit vittek kórházba influenzaszerű tünetekkel,majd megerősítették, hogy majomhimlővel fertőzött. Jelenleg 14 országban van...

Új vírus a láthatáron? - A...

Dr. Kemenesi Gábor virológus Facebook bejegyzésben tudatta, mit kell tudni egy váratlan, Afrikában jellemző zoonózisról, a majomhimlőről, ami...

A szalmonella okozta hasmenés

A szalmonellafertőzés gyakori, elsősorban szezonális (nyári) hasmenéssel járó fertőző megbetegedés, sok kisgyermeket betegít meg.

A szalmonellafertőzés (salmonellosis)...

A salmonellosis a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri panaszokat jelöl. A kórokozónak azonban...

Meddig maradnak életben a...

Egy új kutatás eredményei azt mutatták, hogy a szalmonella és más baktériumok, akár 4 héten keresztül is életben maradhatnak – és élelmiszerrel...

A szalmonella baktérium elpusztítja a...

Laboratóriumban megváltoztatott szalmonellák segíthetik a jövőben a rákterápiát: az élelmiszermérgezések gyakori okozóit célzottan bejuttatnák a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.