A kínzó fájdalmak csillapíthatóak lennének a szakambulanciákon

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A fájdalom megjelenése az emberi szervezetben nem más, mint egy önvédelmi reakció. Jelzés arra, hogy valamilyen káros, gyógyításra váró folyamat zajlik valahol a testünkben, amire mindenkor komoly figyelmet kell fordítani, és az okokat ki kell vizsgáltatni.

Ehhez célszerű megtalálni a legmegfelelőbb szakembert ahhoz, hogy a szenvedés ne lehetetlenítse el az életminőséget. Kisebb-nagyobb fájdalma szinte már mindenkinek volt, vagy fenn is áll valamilyen tartós fájdalma, aminek megélése, elviselése személyenként, betegségenként változik, mint ahogyan a diagnózis megállapítása is.

Hazánkban ugyan léteznek fájdalomambulanciák, csakhogy ezek a szakember, a szaktudás és az anyagi forrás hiánya miatt alapvetően nem működnek hatékonyan. Többnyire sajnos sehogy sem. Aki az utolsó reményt keresi, bizonyosan Budapestre utazik az Országos Onkológiai Intézetbe, ahol Dr. Embey-Isztin Dezső docens, az ott működő világhírű fájdalomambulancia (Fájdalomcsillapítási Ambulancia) vezetője több évtizede gyógyítja pácienseit. Minden segítségre szoruló beteget - akik nem feltétlenül a daganatos betegség okozta kínzó fájdalom miatt fordulnak a neves szakemberhez - nem tud itt fogadni. Sokkal több szakemberre lenne szükség Magyarországon, akik elsajátítják a fájdalomambulancián történő, speciális gyógyító tevékenységet.

Dr. Embey-Isztin Dezső Franciaországban, a Strasbourgi Egyetem Aneszteziológiai Tanszékén sajátított el speciális, máshol még nem alkalmazott, fájdalomcsillapító szakmai-orvosi folyamatot. Kivételes szakorvosi tudását, gyógyító munkáját a nyolcvanas évek legelejétől alkalmazza hazánkban.

A Tiszántúl egyik nagyobb városából érkezett az a 65 éves, végbéldaganatban szenvedő asszony a jeles fájdalomspecialista orvoshoz Budapestre, akinek a lánya számolt be a neves orvos kiváló gyógyító munkájáról. A hozzá hasonló betegségben szenvedők, olyan pokoli fájdalommal élnek, hogy többnyire csak hason tudnak feküdni, térdepelve enni, és létezni napközben. A rokkantnyugdíjas nő állapotán egyetlen egészségügyi intézményben sem tudtak segíteni az operációk után hazánkban. Közel kilenc hónapig morfiumon élt, ami a koncentrálóképességét, az életminőségét, járó és tájékozódó képességét is megváltoztatta – mesélte a lánya, aki hozzátette: amikor az Országos Onkológiai Intézet Fájdalomcsillapítási Ambulanciáján a műtőasztalon feküdt az édesanyja, és ő hittel, reménnyel felvértezve kint várakozott a folyosón, el sem hitte, hogy háromnegyed óra múlva már a pihenőágyon látja mosolyogni szeretett édesanyját. A fájdalma napokon belül teljesen megszűnt. Az injekciós idegblokáddal történő fájdalomcsillapítást műtéti körülmények között, speciális területen való beavatkozással, mérnöki pontossággal, röntgengép segítségével végezte el a docens kollégáival. Ezt az eredményt más orvosi technikával nem lehet elérni.

Korábbi beszélgetésünk alkalmával az Országos Onkológiai Intézet Fájdalomambulanciájának vezetője beszámolt arról is, hogy hazánkban évente közel ötezer ember lábát amputálják, amit tragikusnak tekint a szakorvos, mivel eddigi orvosi tevékenysége során mintegy négyezer lábat mentett meg épp attól, hogy azt eltávolítsák. Mindezt szintén egy speciális idegblokád segítségével végzi. A sajátos orvosi tevékenység következtében, mely hatalmas körültekintést, szaktudást, precizitást igényel, az érszűkületes lábban megindul a normális vérkeringés, és rövid időn belül megszűnik a fájdalom. Nem mellékes, hogy a lábat nem kell amputálni.

Az országos hírű fájdalomambulancia vezetője azt sem titkolta, hogy a gerincműtétek gyakorta többet ártanak a betegeknek az operációt követő időszakban, mintha azok nem történtek volna meg. A fővárosi egészségügyi intézményben a fájdalomrendelésen alkalmazott, több évtizedes tapasztalatot és tudást igénylő idegblokádos eljárással, tizenkét tűszúrással, és a műtőben nélkülözhetetlen segédeszközökkel, mérnöki precizitással tevékenykedő összeszokott „stáb” végzi a fájdalomcsillapítást, melynek köszönhetően 90 százalékban elkerülhetők lennének a gerincoperációk. Ennek a módszernek köszönhetően a fájdalom- és gyulladáscsillapító gyógyszerek szedése, beleértve a szteroid készítményeket is, elkerülhető lehetne azok gyomorra, vesére, májra, belekre és egyéb szervekre ható károsító következményeivel együtt.

Az Országos Onkológiai Intézetben daganatos betegeket az országhatáron belül bárhonnan fogadnak a szakrendelésen. Esetükben a fájdalomcsillapítás, a segítőtevékenység egyénenként a betegségtől és a fizikai erőnléttől függ.

A nem daganatos betegek fájdalomcsillapítását elvileg nem ebben az intézetben kellene ellátni, de ha a betegeken más egészségügyi intézményben nem tudnak segíteni, nem szűnik a tartós és elviselhetetlen fájdalmuk, előzetes bejelentkezés után mégis kérhetnek itt időpontot.

A speciális fájdalomambulancián és a magánrendelésen a következő kínzó fájdalmakon tudnak segíteni

- daganatos eredetű fájdalom
- mozgásszervi fájdalmak esetén: különös tekintettel a derékfájásra, porckorong-degenerációra, ideggyulladásra, krónikus váll- és térdízületi fájdalmakra
- idegrendszeri károsodás okozta fájdalmak: övsömör, polyneuropathia, agyvérzés utáni fájdalom, arcidegzsába, atípusos arcfájdalom
- érszűkület, artériás keringés elégtelensége okozta fájdalom a felső és alsó végtagokban, lábszárfekély gyógyulásának elősegítése
- sportsérülések
- műtét és baleset utáni fájdalmak

A beavatkozások során Dr. Embey-Isztin Dezső docens mellett egy neurológus, egy szakasszisztens és egy műtősfiú dolgozik. Az adminisztrátornak más jellegű feladata van. Az ambuláns beavatkozások után megfigyelik a betegeket egy erre a célra kialakított fektetőben, s ha minden rendben van, pár óra múlva haza is mehet a páciens. Az persze mindig ajánlatos, hogy segítséggel, kísérővel távozzon a beteg a beavatkozásról. Az intézeten kívüli rendelésre is, az ország összes egyetemi klinikája és kórháza kérésére, egyeztetett időpontban fogadják a betegeket. Áldásos lenne a több százezer vagy millió állandó fájdalommal élő beteg számára, ha más megyék klinikáin, kórházaiban is léteznének hasonló tudással és eredményes beavatkozással gyógyító orvosok.

Ez a cikk is érdekelheti Daganatos betegségek és fájdalomcsillapítás

Ez a cikk is érdekelheti Palliatív ellátásban részesülők fájdalmának csillapítása

A fájdalomról

Dr. Magyar Éva neurológus szakorvos érdeklődésünkre elmondta: a fájdalomnak sokféle arca, megjelenési formája lehet. Létezik égő, nyomó, szúró, szorító, hasító, hasogató, késszúrásszerű, görcsös, zsibbadással együtt járó, bizsergő, lüktető fájdalom. El kell különíteni a neuro-degeneratív betegségeket, melyek sorába tartozik például az övsömör, az agyvérzés, a gerinccsatorna-szűkület, a gerincsérvek okozta neoropáthiás fájdalmak. Ezek az agy, az idegek, ideggyökök, -rostok vagy a gerincvelő károsodása miatt, nyomás alatti helyzetükben jelentkeznek.

Az orvostudomány ismer pszichogén fájdalmakat is, melyek testi tünetek nélkül is kialakulhatnak, melyek hátterében lelki okok állnak, amelyek kivizsgálása orvos feladata, és nem mindenkor múlnak el orvosi segítség nélkül. A neurológus szakorvos példaként említi a tartós, szűnni nem akaró fejfájást, aminek minden létező kivizsgálása után, beleértve az MRI- és a CT-vizsgálatokat is, kizárható a szervi eltérés. A doktornő betege azonban egyre erősebben szenvedett a fájdalomtól, ami a hat hónapot is meghaladta, s elérte az egy évet. Egyetlen gyógyszer, infúziós kezelés sem segített. Pszichológushoz irányította betegét a doktornő, amikor néhány beszélgetés után kiderült, olyan szorongatott élethelyzetet szenved el az asszony, ami a magánéletében tartott fent tartós frusztrációt, szorongást, stresszt. A szakorvosok kitartó támogatása, komplex kezelése eredményes volt, miután a beteg képes volt változtatni a gyötrő fejfájást fenntartó élethelyzetén.

A fájdalomtűrésnek mindig genetikai és alkati tulajdonságok állnak a hátterében. A férfiak általában rosszabbul tűrik a fájdalmat, mint a nők, de a tűréshatárt mindenképpen csökkentheti a kimerültség, a fáradtság, a stressz, a kezelésekre nem reagáló állapot, valamint a fronthatások és a napszakok is.

A hat hónapnál tovább tartó fájdalom esetében krónikus fájdalomról beszélünk, ami a mai napig sokat kutatott terület, de valódi megoldással csak a specialisták szolgálhatnak.

Nem ritka az sem, hogy egy maradandó, lelki trauma, sérülés állandósul a páciens életében, ennek következtében egy korábbi fájdalomemlék rögzült lenyomata is jelen van. Ez egy-egy testrészre vetítődik ki. Legjellemzőbbek a nyaki, gerinc-, hát-, ágyéki, térd-, váll-, csípő-, fej-, lábszárfájdalom.

A krónikus fájdalom szindróma kezdőpontja leggyakrabban egy sérülés, túlterheltség következménye, és az azzal járó betegség, olykor több is egyszerre.

A krónikus fájdalom részben vagy teljesen tönkre teheti a beteg életminőségét, ami bezárkózáshoz, lemondáshoz, céltalansághoz, depresszióhoz vezethet. Ezért senki ne hanyagolja el, ha fájdalom jelenik meg bármely testrészében, s ha az tartós, soha ne higgye, hogy magától megszűnik.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szerző: Balogh Mária, újságíró

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.