Látás téma

Kancsalság - Tünetek és kezelés

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2022-09-04 21:03
A gyerekek körülbelül 4 százaléka kancsal, és közülük minden harmadik tompalátó. Három hónapos kortól ötéves korig jelentkezik a leggyakrabban, de később is megjelenhet. A kancsalság a fiúkat és a lányokat ugyanolyan arányban érinti.

A látás helyreállításának lehetőségei

Magyar Tudományos Akadémia - 2022-11-21 11:46
Roska Botond Svájcban élő neurobiológus és kutatótársai a közelmúltban kifejlesztettek egy módszert, amellyel már több, szinte teljesen vak betegnek sikerült visszaadni valamennyit a látás képességéből.

Hogyan változik a szemünk az életkorunkkal?

WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus - 2022-10-22 11:42
Szem
A kozmetikai iparban az egyes korosztályoknak más-más termékeket ajánlanak, figyelembe véve a bőrön történő változásokat. A szemünk tekintetében is más-más korban más-más dolgokra lenne érdemes odafigyelni.

Szemüvegválasztási útmutató a megfelelő látáshoz

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2022-07-26 11:33
Szemüveg
A megfelelő szemüveg megtalálása nem csak a dioptrián múlik. Befolyásolják szokásaink, hobbink, életkorunk, de személyes preferenciáink is, hogy milyen az ideális szemüveglencse a számunkra. Útmutató a leggyakoribb mérlegelendő szempontokhoz, és a választási lehetőségekhez.

Kettős látás - Miért alakulhat ki? Hogyan kezelhető?

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2022-06-12 07:33
Kettős látás esetén általában a szemizmok nem működnek megfelelően. A nem működő izom irányába a szem nem tud elmozdulni, így amikor a beteg ebbe az irányba tekint, intenzív kettős látás jelentkezik.

Hogyan lassítható a szem öregedése?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2022-05-05 09:33
Presbiópia
Negyvenéves kor fölött sokan tapasztalják, hogy a szokásos betűméretű szöveget már távolabbra kellene tartaniuk az olvashatósághoz, mint ameddig a karjuk elér. Bár a presbiópiát - azaz az öregszeműséget - nem lehet megelőzni, látását az életmódjára való odafigyeléssel védheti.

Szemtorna - Gyakorlatok, amiket bárhol elvégezhet

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2022-04-21 03:03
Szemtorna
A szemészetben is egyre nagyobb teret hódít a hagyományos orvoslás mellett a természetes, alternatív vagy kiegészítő gyógymód. Utóbbiak közé tartozik a szemerősítő torna, szemjóga is.

Óvja a látását és kezeltesse magas vérnyomását

Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista - 2022-04-10 19:33
A magas vérnyomás szövődményei kapcsán leginkább a szívinfarktus és a stroke jut az emberek eszébe, ám tanulmányok szerint a hipertónia és a glaukóma - azaz a zöld hályog - közt is van összefüggés. A problémáról dr. Kapocsi Judit tanárnőt, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistáját kérdeztük.

Hogyan lát egy csecsemő? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2022-03-17 22:03
Most született kisbabám. Mikor lehetek benne biztos, hogy lát engem? Ha nem lát, akkor hogyan vehetem észre? Most a szeme színe kékes. A végleges szemszín mikor alakul ki egyáltalán? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Sötétben nehezen látok, furcsa érzés vezetni! - A szemész válaszol

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2022-01-09 19:03
Ötvenes férfi vagyok. Ha sötétben vezetek autót, akkor elvesztem a stabilitásérzésemet, nem tudom egy pontra fókuszálni a szemeimet, belefáradok abba, hogy próbálok fókuszálni, de nem megy. Keresztbefutnak a szemeim, úgy érzem. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Retinoblastoma (ideghártya-daganat) tünetei

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2021-12-17 11:03
A retinoblastoma az ideghártya rosszindulatú daganata, amely a gyermekkori szemészeti daganatok között a leggyakoribb betegség: 20000 gyermek közül egyet érint.

Mit tegyünk szemünk egészségének megőrzéséért?

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2021-12-13 17:03
Látás
A legtöbb szemészeti probléma hátterében több ok feltételezhető, az örökletes tényezők mellett nagyon sok környezeti hatással is számolnunk kell. Kellő odafigyeléssel a legtöbb betegség kialakulását jó eséllyel meg tudjuk előzni.

A pajzsmirigybetegségek szemészeti vonatkozásai

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2021-11-19 18:33
A pajzsmirigybetegségek a szervezet anyagcseréjére hatnak, s így igen szerteágazó a megfigyelhető tünetegyüttes. Jellegzetesek a strúma miatti szemészeti elváltozások, melyek nemcsak esztétikai problémát, hanem látásvesztést is okozhatnak.

Szemünk egészsége és a monitor

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2021-09-17 18:33
A szemet közvetlenül érő hatások mellett a kényelmetlen szék, a nem megfelelő csuklóalátámasztás, a monitor rossz helyzete is gyakran nyilvánul meg szemészeti panaszokban.

A szem természetes öregedése (presbiópia)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2021-09-14 03:03
Látás
Korábban normális látású személyek 40-45 éves koruk körül veszik észre, hogy olvasáskor, közeli munka végzésekor szemük nem tud a megfelelő távolsághoz alkalmazkodni, sőt közelre nézéskor gyakran fejfájás is fellép. Ez a presbiópia, azaz az öregszeműség jelensége.
A korábban normális látású személyek 40-45 éves koruk körül veszik észre, hogy olvasáskor, közeli munka végzésekor szemük nem tud alkalmazkodni a megfelelő távolsághoz. Ez az öregszeműség, azaz a presbiópia.

A vakság leggyakoribb okai a világban

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-04-01 17:03
A világon 37 millió vak és 124 millió látássérült ember él. A vak emberek 90 százaléka a fejlődő országokban él, ahol tízszer nagyobb a látásvesztés kockázata, mint az ipari országokban. Ennek elsődleges oka a szegénység és az azzal együtt járó hiányos orvosi ellátás, beleértve a szemészet szakterületét is.

A látás romlása már 40 éves korban elkezdődik

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-02-21 11:33
Ha a reggeli újságolvasás közben a betűk összefolynak, és csak a szemét erőltetve tudja elolvasni a szöveget, szüksége lesz egy jó szemüvegre.

A leggyakoribb félreértések a szemünkkel kapcsolatban

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2020-12-22 03:06
Szemüveg
Összegyűjtöttük a szemmel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket, féligazságokat. Igaz-e, ha szemüveget hordunk, tovább romlik a szemünk? Gyógyítható-e a színlátás zavara? Most megtudhatja.

Színtévesztő teszt

2020-01-01 01:01
Vajon Ön színtévesztő? Vegye szemügyre az ábrákat, amelyek segítségével ellenőrizheti színlátását és fény derülhet esetleges színtévesztésére.

A látás szabadsága

Több mint TestŐr - 2019-11-22 16:53
Ha valakinek látásproblémája van, látásromlása van, az kevés lehetőség közül választhatott ennek megoldására. A legelterjedtebb megoldás eddig a lézeres szemműtét volt, a műlencsék megjelenése azonban új perspektíva lehet sokak számára. Egy kis műtéttel élethosszig visszaadható velük a látás szabadsága!