Székletinkontinencia

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Székletinkontinenciának nevezzük a széklettartás, illetve -ürítés feletti kontroll részleges vagy teljes elvesztését, ami a széklet akaratlan szivárgását okozza a végbélből.

Normál esetben a széklet visszatartásért a végbél anatómiai elhelyezkedése, alakja, belső és külső záróizmai, valamint a medence és a gát izmai is felelősek. Mivel sok izomcsoport érintett a feladatban, a székletinkontinencia kialakulásának hátterében számos ok szerepeltethető. Igen kellemetlen állapotról van szó, ezért sokan nem, vagy csak nagyon sokára fordulnak orvoshoz, pedig kezeléssel az esetek többségében a panaszok mérsékelhetők, javíthatók.

A székelési inger létrejötte és zavara

A végbél alsó harmadában olyan érző receptorok helyezkednek el, amikre, ha nyomást fejt ki a rectumba továbbított széklet, székelési ingert keltenek és ellazítják a záróizmokat. Ez a lépés akaratlagosan is befolyásolható, hiszen a külső záróizomgyűrűt képesek vagyunk tudatosan megfeszíteni, ellazítani. Ennek az összehangolt folyamatnak bármely pontján létre jöhet olyan zavar, amely széklettartási, illetve székletürítési problémákat okozhat.

A székletinkontinenciát jellemzően az idősebb kor „betegségeként” tartjuk számon, de nem csak ebben az életkorban alakulhat ki. Nőkben kb. kétszer olyan gyakori probléma, mert az ő esetükben a hüvelyi szülés során létrejöhetnek gátizomzat sérülések, illetve a menopauza miatti hormonális változások meggyengíthetik a medencefenék izmait, amik a széklettartásban fontos szerepet töltenek be.

A székletinkontinencia tünetei igen változatosak lehetnek. Enyhébb esetekben csak az alsóneműn megjelenő folt a panasz, súlyosabb esetekben viszont már a híg, vagy akár a kemény székletet sem tudják visszatartani. Előfordulhat, hogy magát a székelési ingert, így a széklet ürülését sem érzékeli a beteg. A tünetek kezelés nélkül idővel súlyosbodnak.

Két típusát különböztetjük meg a székletinkontinenciának. Passzív inkontinenciának nevezzük, ha egyáltalán nincs székelési inger, a széklet mégis „nyomot hagy” az alsóneműn vagy spontán ürül. A végbélzáró izomzat működési zavara okozhat ilyet. Másik típusa a késztetéses inkontinencia, ekkor a beteg érzi az ingert, de az olyannyira sürgető, hogy nem tudja megállítani a székletürítést, mondhatni „nem éri el időben a WC-t”.

A székletinkontinencia okai

  • A gát izomzatának elégtelen működése, sérülése - leggyakrabban ez áll a hátterében. A gátizomzat funkciózavara kialakulhat beidegzési probléma (gerinctáji sérülés, gerincsérv) miatt, illetve létrejöhet izomsérülés pl. hüvelyi szülés során kialakuló gátrepedés következtében.
  • Elhanyagolt, nem kezelt végbéldaganat esetében, ha az eléri vagy túlnő a záróizomgyűrűn.
  • Előrehaladott aranyeresség szövődményeként.
  • Krónikus székrekedés miatti folytonos erőlködés, ami megzavarhatja a beidegzés-izomműködés egységét.
  • Hegesedések (gyulladásos bélbetegségek, sugárterápia szövődményeként), ami a végbél rugalmasságát, tároló kapacitását képes csökkenteni.
  • Műtéti sérülések következtében, például egy aranyérműtét vagy végbélsipoly miatti műtét szövődményeként.
  • Belső záróizom működési zavara is vezethet inkontinenciához. Ekkor jellemző, hogy a széklet állagának érzékelése nem megfelelő.
  • Beidegzési zavart okozhatnak idegrendszeri betegségek (például sclerosis multiplex), de egy nem kezelt cukorbetegség is képes olyan bélrendszeri idegkárosodáshoz vezetni, ami széklet inkontinenciát okoz.
  • Végbél előesés (prolapsus) és végbélsérv (rectokele)

Kivizsgálás székletinkontinencia esetén

Nagyon alapos anamnézis (kórelőzmény) felvétellel kell kezdeni, hogy kiderüljön, az inkontinencia melyik típusáról van szó. A leggyakoribb ok a gátizomzat sérülése, ami rektális ultrahanggal vizsgálható hatékonyan. Ezt követően vastagbéltükrözéssel ki kell zárni gyulladás, daganat lehetőségét. Ezt követheti anorektális manometria vizsgálat.

A székletinkontinencia kezelése

Mindig törekedni kell az oki terápiára, amennyiben szervi eltérés áll a háttérben. A kezelés a székletinkontinenciát kiváltó októl függően többféle lehet, például sérülés esetén szóba jöhet rekonstrukciós műtét.

Tüneti terápiaként kipróbálható a széklet szilárdságának növelése. Minél hígabb a széklet, annál nehezebb visszatartani. A megfelelő állagot elérhetjük fokozott rostbevitellel, javasolt elkerülni a hasmenést okozó ételeket (általánosságban mondható, hogy ilyen pl. a tejtermékek, édes ételek, de egyéni tolerancia nagy fokban befolysolja a diétát).

Fontosak a beteg által végezhető gyakorlatok, gátizomerősítő torna („intimtorna”) végzésével újra megtanulhatja szabályozni a székletürítési mechanizmusokat. A folyamat kitartást igényel, a szülést követő székletinkontinencia évekig is tarthat.

Ezt a tanulási folyamatot gyorsíthatjuk meg biofeedback készülékkel. Funkcionális elektrostimuláció során a végbélbe egy olyan elektródát helyeznek, amin keresztül a medencefenék izmai passzívan stimulálhatóak. A legkorszerűbb kezelési lehetőség a biofeedback által kiváltott izomstimulásiós kezelés. A felhelyezett szonda érzékeli az akaratlagos záróizom megfeszítést, ekkor egy plusz impulzust ad le a gép, ezzel hatékonyabbá téve az izomösszehúzódást.

A megelőzésre is nagy hangsúlyt kell fektetni. A rendszeres napi ritmus, egészséges táplálkozás, testmozgás, bőséges folyadékfogasztás védő hatással bír. Nők esetében szüléskor különös hangsúlyt kell fektetni a gátvédelemre, szükség esetén a gátmetszést is időben kell elvégezni.

Dr. Dunás-Varga VeronikaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.