A szülés utáni székletinkontinencia évekig is tarthat

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Az újdonsült anyukák akár még két évvel a szülés után is tapasztalhatnak széklet inkontinenciát, ám csak kevesen számolnak be erről az orvosuknak.

Egy korábbi vizsgálatban a nők mintegy 38 százaléka számolt be legalább egy székletinkontinenciás tünetről a szülést követő 3-6 hónapos időszakban. Az új vizsgálatok azonban arra mutattak rá, hogy a széklet inkontinencia tünetei akár két évvel a szülést követően is jelentkezhetnek. A szülést követő széklet inkontinencia sokáig elhúzódhat, s kihat a nők életminőségére, valamint gyermekgondozói képességükre.

Az ettől az állapottól szenvedő nők több mint fele frusztrált az állapota miatt, és több mint negyedük állítja, hogy ez negatívan hat a lelki egészségükre. Mindemellett a kutatók szerint minden ötödik anya úgy érzi, hogy a széklet inkontinencia akadályozza a gyermekgondozásban.

„A szülés utáni időszak nagyon fontos az anya-gyermek kötődés szempontjából, ezért a székletinkontinencia nagyon fontos következménnyel jár az anya és a gyermek egészségére is, hiszen az állapot kihat az anya érzelmi és fizikai egészségére is” – állítja az Obsterics & Gynecology című szaklapban a kutatást vezető Jamie Lo.

Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak. Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?

A szülés utáni inkontinencia az életminőségre is kihat

A kutatás során 1247 olyan nőt vizsgáltak, akik legalább egyszer tapasztaltak széklet inkontinenciát a szülést követő két éven belül. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a nők 68 százaléka számolt be a széklet inkontinencia tüneteiről a szülést követő 6 hónapban, 45 százalékuk pedig 12 hónapon belül. Két évvel a szülést követően a nők közel harmada tapasztalt még mindig anális inkontinencia rohamokat.

A széklet inkontinenciában szenvedő nők több mint fele vizelet inkontinencia tüneteiről is beszámolt. Kutatók azt találták, hogy a szülést követő végbél inkontinencia több módon is jelentősen kihat a nők életminőségére.

  • A székletinkontinenciától szenvedő nők 22 százaléka érezte úgy, hogy állapota negatív hatással van a fizikai kikapcsolódására.
  • 12 százalékuk mondta, hogy az állapota negatívan érintette a szórakozását.
  • 13 százalékuk mondta, hogy a fél óránál hosszabb utazás gondot okoz számára.
  • A súlyos széklet inkontinenciában szenvedő nők esetében négy-hétszer gyakoribb a negatív életminőség, mint az enyhe tünetekkel rendelkezőknél.

Kutatók szerint a tartós tünetek és negatív életminőség ellenére, csak kevesen számolnak be a tünetekről orvosuknak. Az állapot kezelésére gyakran együtt használják a gyógyszeres kezelést, biofeedback-et és különböző tornagyakorlatokat. A műtéti korrigációra is van lehetőség.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.