Epekőműtét: az epehólyag-eltávolítás

szerző: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész - WEBBeteg
frissítve:

Az epehólyag eltávolítása legtöbbször epekövesség (kolelitiázis) vagy epehólyag-gyulladás esetén válik szükségessé. Két fő típusa létezik, a nyílt és a laparoszkópos műtét.

Az epekő téma cikkei

3/1 Az epekő tünetei, kezelése
3/2 Epekő műtét: az epehólyag-eltávolítás
3/3 Diéta epekövesség esetén

Az epehólyag (koleciszta, cholecysta) sebészi eltávolítását kolecisztektómiának nevezik. Indokolttá teheti az epekövesség, amely enyhe gyulladást tarthat fenn az epehólyagban, illetve az epe elfolyását akadályozva okoz epeköves panaszokat. Az epehólyag-gyulladás lázzal, görcsös jobb felhasi fájdalommal jár, mely a hátba, a jobb lapockába sugározhat. A panaszok enyhítése, illetve megszüntetése műtéti beavatkozást igényel.

A nyílt műtét során az anatómiailag a máj alatt elhelyezkedő epehólyagot a jobb oldali bordaív alatt, vagy a hasfal középvonalában ejtett metszésből közelítik meg. Manapság az esetek döntő részében az apró metszéseket igénylő laparoszkópos műtétet végzik, hiszen ez gyorsabb gyógyulással jár.

A műtét menete

Az epehólyag-eltávolító műtétet általában két, esetenként három orvos végzi. A laparoszkópos műtét során először egy apró, egy centiméter körüli metszésből feltöltik a hasüreget szén-dioxiddal, hogy az egyébként szorosan egymáshoz fekvő hasi részek között a műtéthez kellő tér álljon rendelkezésre. Ezután ugyanazon nyíláson át egy kamerával felszerelt hosszú, keskeny hengeres csövet juttatnak a hasüregbe, amely lehetővé teszi a hasüregi szervek képi megjelenítését.

Az orvosok a kamera által a hasüreg szerveiről szolgáltatott képet monitoron figyelik. Három másik kicsiny metszést ejtenek a hasfalon, ezeken át műtéti eszközöket juttatnak a hasüregbe. A máj alsó felszínén felkeresik az epehólyagot, majd fogóeszköz, speciális diatermiás kés (vagy lézer) segítségével eltávolítják azt, miközben ügyelnek arra, hogy az epehólyaghoz futó ereket és az epevezetéket - még azok átvágása előtt - szorosan lekössék, vagy speciális kapcsokkal zárják.

Esetenként az epehólyag tartalmát egy eszköz segítségével leszívják, ez után már el lehet távolítani azt az egyik hasfali seben keresztül.

Műtéti előkészítés

A beteg a műtét előtti napon éjfélig ehet és ihat, utána nem. A belek teljes kiürítése, tisztítása céljából beöntésre, hányinger vagy hányás esetén a gyomor tartalmának előzetes lebocsátására, illetve a húgyhólyag katéterezésére is szükség lehet.

Az epehólyag

Az epehólyag a hasüregben elhelyezkedő szervünk, mely a máj által termelt epét raktározza, majd az epe az emésztés folyamán a hasnyálmirigy váladékával közös vezetéken keresztül jut a vékonybélbe. Az epe nagyon fontos szerepet játszik a zsírok emésztésében. A daganat a szerv nyálkahártyájából indul ki.

Utókezelés epehólyag-eltávolítás után

A nyílt műtétet követően folyadékbevitelre egy-két napig csak intravénás úton van mód, ez után a beteg étrendje a belek aktivitásának visszatérésének függvényében bővül. A beteg 8 órával a műtét után általában sétál, és 3-5 nap múlva otthonába bocsátható. Rendes munkavégzéséhez csak 4-6 héttel a beavatkozás után térhet vissza.

A laparoszkópos műtét után a beteg ápolása hasonló. A hasüreg szén-dioxiddal való feltöltése miatt a beteg a jobb váll felé sugárzó fájdalomra panaszkodhat, azonban a következő napon a beteg már általában hazaküldhető, és a műtét után két nappal már le is zuhanyozhat. Már három nappal a műtét után visszatérhet a normális aktivitáshoz, igaz emelnie 10 napig még nem szabad.

Lehetséges szövődmények

A nyílt műtétet követően légzési problémák léphetnek fel, sebfertőzés, tályog alakulhat ki. A laparoszkópos műtét lehetséges komplikációja a belek vagy a húgyhólyag sérülése, epecsorgás, esetleg az erős vérzés. A legtöbb esetben a laparoszkópos műtét végezhető, azonban a betegek egy részében (5-10%) a fenti szövődmények miatt a nyílt műtétre kell áttérni.

A szövődmények előfordulási aránya a nyílt műtétnél kevesebb mint fél százalék. A laparoszkópos műtét esetén egy százalék körüli. Mindkét műtét esetében a halálozás 1% alatti, elsősorban az idős betegek veszélyeztettebbek.

Kapcsolódó Diéta epekövesség és epehólyag-eltávolítás után

Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej- és nyaksebészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej- és nyaksebész

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, sebész
Vanderlich Egészségcentrum - Henn Dóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Orosz László, sebész és gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.