Hogyan diagnosztizálható a májelégtelenség?

Szerző: WEBBeteg összeállítás - Dr. Szigeti Nóra, Dr. Ujj Zsófia

Számos vizsgálati módszer szükséges abban az esetben, ha a májkárosodás gyanúja felvetődik. A beteg részletes kikérdezését és az orvosi vizsgálatot laborvizsgálatok (vér- és vizeletvizsgálat) követik, melyek általában súlyosan károsodott májműködést mutatnak. Képalkotó eljárásokkal és szövettani mintavétellel is igazolható a betegség.

A téma cikkei

3/1 A májelégtelenség okai, tünetei és megelőzése
3/2 A májelégtelenség diagnózisa
3/3 A májelégtelenség kezelése és szövődményei

A májelégtelenség laboreltérései

A laborvizsgálat során a teljes vérképet elemzik. Ez magába foglalja a vérkép vizsgálatát (alacsony vérlemezkeszám, esetleg vérszegénység, alacsony fehérvérsejtszám), a véralvadási paraméterek ellenőrzését (növekvő alvadási idők, INR), az epefesték (bilirubin), a májenzimek szintjének vizsgálatát. Fontos az alapvető ionok és vesefunkció ellenőrzése is. A vizsgálatot kiegészíthetik a beteg egyéni körülményeinek függvényében toxikológiai vagy vírusszerológiai tesztekkel, esetleg más, speciális laborvizsgálatokkal.

A laborleleten májelégtelenségre utalhat a magas bilirubin- és májenzimek, az alacsony szérumfehérje (albumin, totál protein) szint.

Bővebben A különböző eredetű májkárosodások vérképben jelentkező eltéréseiről itt olvashat

Képalkotó vizsgálatok

Ezek után hasi ultrahangra, illetve felső tápcsatornai tükrözésre kerülhet sor. Ultrahangvizsgálat során a májat érintő elváltozások (daganat, áttét) mellett meghatározható a májállomány alapvető állapota, továbbá fényt lehet deríteni a hasüregben felgyülemlő folyadék jelenlétére. Doppler-ultrahang vizsgálatra is sor kerülhet, amely a májműködéshez szükséges, létfontosságú erekről nyújt információkat (pl. észlelhető-e bármilyen véráramlási nehézség, szűkület).

CT vagy MRI vizsgálat is indokolttá válhat, leginkább azokban az esetekben, amikor az ultrahangvizsgálatot valamilyen körülmény (pl. nagymértékű hasi ödéma vagy elhízás) akadályozza, vagy bizonytalan az ultrahang lelet.

Amennyiben a májbetegség vagy májelégtelenség szövődményeként hepaticus encephalopathia lép fel, koponya CT elvégzésére is sor kerül, amely segít megítélni az agyállomány érintettségét, az állapot súlyosságát.

Szövettani vizsgálat

A hasűri folyadékgyülemből, valamint esetenként a májból vesznek szövetmintát, amellyel a diagnózis tovább pontosítható.

Lapozzon A májelégtelenség kezelése és a lehetséges szövődmények

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szakértőink: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hipertónia Hipertónia

Öt meglepő tény a magas vérnyomásról.

Primer sclerotizáló cholangitis

A primer sclerotizáló cholangitis (rövidítve PSC) egy krónikus, progresszív epeúti gyulladással járó betegség, mely az epeutak szűkületét...

A májelégtelenség: kiváltó okok...

A májelégtelenség a májfunkciók olyan súlyos mértékű romlása, amikor a máj már nem tudja ellátni a szervezetben betöltött szerepét. Ha kialakul...

A májelégtelenség kezelése és a...

Májelégtelenség esetén a legfontosabb teendő az alapbetegség lehetőség szerinti kezelése. Attól függetlenül, hogy ez lehetséges-e, cél az akut...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.