Hogyan diagnosztizálható a májelégtelenség?

Dr. Szigeti Nóra
szerző: Dr. Szigeti Nóra, Dr. Ujj Zsófia Ágnes - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

Számos vizsgálati módszer szükséges abban az esetben, ha a májkárosodás gyanúja felvetődik. A beteg részletes kikérdezését és az orvosi vizsgálatot laborvizsgálatok (vér- és vizeletvizsgálat) követik, melyek általában súlyosan károsodott májműködést mutatnak. Képalkotó eljárásokkal és szövettani mintavétellel is igazolható a betegség.

A téma cikkei

3/1 A májelégtelenség okai, tünetei és megelőzése
3/2 A májelégtelenség diagnózisa
3/3 A májelégtelenség kezelése és szövődményei

A májelégtelenség laboreltérései

A laborvizsgálat során a teljes vérképet elemzik. Ez magába foglalja a vérkép vizsgálatát (alacsony vérlemezkeszám, esetleg vérszegénység, alacsony fehérvérsejtszám), a véralvadási paraméterek ellenőrzését (növekvő alvadási idők, INR), az epefesték (bilirubin), a májenzimek szintjének vizsgálatát. Fontos az alapvető ionok és vesefunkció ellenőrzése is. A vizsgálatot kiegészíthetik a beteg egyéni körülményeinek függvényében toxikológiai vagy vírusszerológiai tesztekkel, esetleg más, speciális laborvizsgálatokkal.

A laborleleten májelégtelenségre utalhat a magas bilirubinszint és a májenzimek magas szintje, az alacsony szérumfehérje (albumin, totál protein) szint.

Bővebben A különböző eredetű májkárosodások vérképben jelentkező eltéréseiről itt olvashat

Képalkotó vizsgálatok

Ezek után hasi ultrahangra, illetve felső tápcsatornai tükrözésre kerülhet sor. Ultrahangvizsgálat során a májat érintő elváltozások (daganat, áttét) mellett meghatározható a májállomány alapvető állapota, továbbá fényt lehet deríteni a hasüregben felgyülemlő folyadék jelenlétére. Doppler-ultrahang vizsgálatra is sor kerülhet, amely a májműködéshez szükséges, létfontosságú erekről nyújt információkat (pl. észlelhető-e bármilyen véráramlási nehézség, szűkület).

CT- vagy MRI-vizsgálat is indokolttá válhat, leginkább azokban az esetekben, amikor az ultrahangvizsgálatot valamilyen körülmény (pl. nagymértékű hasi ödéma vagy elhízás) akadályozza, vagy bizonytalan az ultrahang lelet.

Amennyiben a májbetegség vagy májelégtelenség szövődményeként hepaticus encephalopathia lép fel, koponya-CT elvégzésére is sor kerül, amely segít megítélni az agyállomány érintettségét, az állapot súlyosságát.

Szövettani vizsgálat

A hasűri folyadékgyülemből, valamint esetenként a májból vesznek szövetmintát, amellyel a diagnózis tovább pontosítható.

Bővebben A májelégtelenség kezelése és a lehetséges szövődmények

Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szakértőink: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szigeti Nóra, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szigeti Nóra, Dr. Dunás-Varga Veronika
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.