Élelmiszer-biztonsági tanácsok utazóknak

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)
megjelent:

Annak érdekében, hogy nyaralásunkról ne betegen térjünk haza, érdemes tájékozódni úti célunk higiénés, járványügyi helyzetéről, a kötelező és ajánlott védőoltásokról, valamint a helyi szokásokról is. Alábbi összeállításunkban az étel-, italfogyasztás veszélyeiről és a megelőzés lehetőségeiről olvashat.

Felkészülten induljon útnak!

 • Már előzetesen tájékozódjon arról, hogy az adott országba beutazáshoz szükséges-e, javasolt-e védőoltás, vagy betegségmegelőző célzattal gyógyszer szedése. Egyéni és meghatározott úticélra vonatkozó részletes tájékoztatást a háziorvosától, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális intézeteitől, és az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjától (Budapest IX., Gyáli út 3/A.) kérhet.
 • A gyógyszertárban olyan só-keveréket is vásárolhat, mely hasmenés esetén, vízben feloldva segíti a víz- és ásványi anyag utánpótlást.

Miért?

Az élelmiszer, víz eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. A tünetek néhány nap alatt csaknem mindig maguktól rendeződnek, gyógyszert szedni nem szükséges, hasmenés elleni tüneti szerek és antibiotikum szedése nem indokolt, sőt késleltethetik a gyógyulást. Amennyiben a tünetek kéthárom nap alatt sem múlnak el, a hasmenés gyakori, vagy véres, valamint hányás és/vagy láz kíséri, orvoshoz kell fordulni. Ha ez nem lehetséges, az otthonról hozott, orvos által javasolt gyógyszer jól jöhet, szedését meg kell kezdeni.

Mosson kezet minden étkezés előtt!

Miért?

A gyomorrontást, ételmérgezést baktériumok, vírusok okozzák. Ezek az ételre és szervezetünkbe szennyezett kézzel is bekerülhetnek, amit alapos kézmosással megelőzhetünk.
 • Az utazócsomagba mindig kerüljön szappan, vagy kéztörlő, kézfertőtlenítő kendő.
 • Étkezés előtt mosson kezet! Csak tiszta kézzel nyúljon ételhez, vagy szalvétával fogja azt meg.
 • Rossz higiénés körülmények között az evőeszközt is törölje át, az étel tányérral érintkező alsó rétegét ne fogyassza el!

Legyen óvatos a csapvízzel!

Miért?

A gyomorrontást, ételmérgezést okozó baktériumok, vírusok a vízben és a jégkockán is jelen lehetnek.
 • Utazás előtt tájékozódjon az úti cél higiénés viszonyairól, és arról, iható-e a csapvíz.
 • Ha a csapvíz nem biztonságos, ne igyon csapvizet, még fogmosásra se használja. Soha ne igyon utcai csapból, szökőkút vizéből! Vigyen magával vízforralót, vagy vízfertőtlenítésre alkalmas szert.
 • A palackozott italok, ha Ön előtt nyitják fel, és a sör, bor, tea, kávé általában biztonságosak. Gondoljon azonban arra is, hogy a dobozos italok szájunkhoz érintett fedele szennyezett, fertőzött lehet.
 • Ne kérjen, ne fogadjon el jeget italába.

Alaposan hőkezelt (átsült, megfőtt) ételeket fogyasszon!

Miért?

A gyomor-bélrendszeri fertőzést okozó baktériumokat, vírusokat, egyéb mikrobákat a sütés, főzés, forralás gyakorlatilag elpusztítja, ezért biztonságosnak tekinthető minden frissen készült, forrón tálalt étel. A későbbi langyos tárolás során azonban a mikrobák felszaporodnak, így a több óráig szobahőmérsékleten tárolt készételek jelentik a legnagyobb veszélyt. Gyakran találhatók kórokozók pasztőrözetlen tejben, zöldségeken, gyümölcsökön, salátákon, fagylaltban is.
 • Fogyasszon frissen készült, forrón tálalt ételt! Ez gyakorlatilag biztonságos, még utcai árusnál is.
 • A több órán át langyosan tárolt, előre elkészített ételek veszélyesek lehetnek.
 • A legyek által „látogatott”, nem tiszta edényben tálalt ételt ne fogadja el.
 • A gyümölcsöt tiszta késsel hámozza meg. Ha nem lehet meghámozni, ne fogyassza el. A zöldségekre, gyümölcsökre vonatkozó alapszabály: „hámozd meg, főzd meg, vagy hagyd ott”!
 • A saláták, előre szeletelt gyümölcsök, utcán árult gyümölcslevek veszélyesek lehetnek.
 • Ne fogyasszon nyers, vagy alig hőkezelt tojást tartalmazó ételt (majonézes termékek, egyes mártások, desszertek). A főtt tojás biztonságos, de a tojásrántotta fogyasztása kockázatos lehet.
 • Nyers kagylót ne egyen! Egyes halak, kagylók még sülve is mérgezőek lehetnek. A hal- és kagylófajták fogyaszthatóságát illetően tájékozódjon helyi lakosoktól.
 • Ne fogyasszon ismeretlen eredetű jégkrémet, fagylaltot!
 • Ne fogyasszon pasztőrözetlen tejet, tejterméket!

Teendők, ha megtörtént a baj

Miért?

Hasmenéskor a felerősödött bélmozgások miatt a szervezet víz-kiválasztása fokozódik, és a bél vízvisszatartó zavara révén az ásványi anyagok a híg széklettel kiürülnek a szervezetből. Az elektrolit-háztartás egyensúlyának visszaállítása érdekében pótolni kell a folyadékot és az ásványi anyagokat egyaránt.
 • Legfontosabb, már az első tünetek megjelenésétől kezdve, a folyamatos folyadék- és sópótlás. A tiszta víz fogyasztásánál hatékonyabb, jobban felszívódik, egyben az elvesztett anyagokat is pótolja szükség esetén a következő recept alapján könnyen elkészíthető oldat: egy kávéskanál sót és hat kávéskanál cukrot tegyen egy liter vízbe, majd minden hasmenés, hányás után fogyasszon lassan 1-2 dl-t (két év alatti gyermek 1 -1 dl-t).
 • Ha bármilyen szokatlan tünetet észlel, forduljon orvoshoz! Ha külföldön járt, ne felejtse el megemlíteni az orvosnak, merre járt, ez ugyanis segítheti a diagnózist és a kezelés hatékonyságát.

Malária

A malária a világ legtöbb áldozatot követelő megbetegedése. Napjainkban túlnyomórészt trópusi országokban, magas páratartalmú helyeken fordul elő (malária = "rossz levegő").
Kórokozói az egysejtű plazmódiumok, amelyeknek négy faja ismert. Ezeket egyik emberről a másikra bizonyos szúnyogok (melyek főként szürkületkor és éjszaka aktívak) vérszívás közben viszik át. Emberben a plazmódiumok a májsejteket és a vörösvértesteket fertőzik meg.
Bővebben a maláriáról

(Forrás: NÉBIH)

Cikkajánló

Ráktúlélőknek tájékoztató Ráktúlélőknek tájékoztató

A betegtájékoztatóban tanácsokat, segítséget találnak a ráktúlélők.

Magas vérnyomás hatásai Magas vérnyomás hatásai

A kezeletlen magas vérnyomás milyen elváltozásokat eredményezhet?

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus - 2019.07.12. 17:05
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2021.08.26. 05:03
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos - 2022.07.10. 11:42
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022.07.12. 17:03
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász - 2021.07.16. 05:21
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.