Élelmiszer-biztonsági tanácsok utazóknak

Szerző: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

Annak érdekében, hogy nyaralásunkról ne betegen térjünk haza, érdemes tájékozódni úti célunk higiénés, járványügyi helyzetéről, a kötelező és ajánlott védőoltásokról, valamint a helyi szokásokról is. Alábbi összeállításunkban az étel-, italfogyasztás veszélyeiről és a megelőzés lehetőségeiről olvashat. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, a várandós édesanyák, az idősek és betegek, de mindenki számára fontos az alábbi tanácsok betartása.

Felkészülten induljon útnak!

  • Már előzetesen tájékozódjon arról, hogy az adott országba beutazáshoz szükséges-e, javasolt-e védőoltás, vagy betegségmegelőző célzattal gyógyszer szedése. Egyéni és meghatározott úticélra vonatkozó részletes tájékoztatást a háziorvosától, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális intézeteitől, és az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjától (Budapest IX., Gyáli út 3/A.) kérhet.
  • A gyógyszertárban olyan só-keveréket is vásárolhat, mely hasmenés esetén, vízben feloldva segíti a víz- és ásványi anyag utánpótlást.

Miért?


Az élelmiszer, víz eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. A tünetek néhány nap alatt csaknem mindig maguktól rendeződnek, gyógyszert szedni nem szükséges, hasmenés elleni tüneti szerek és antibiotikum szedése nem indokolt, sőt késleltethetik a gyógyulást. Amennyiben a tünetek kéthárom nap alatt sem múlnak el, a hasmenés gyakori, vagy véres, valamint hányás és/vagy láz kíséri, orvoshoz kell fordulni. Ha ez nem lehetséges, az otthonról hozott, orvos által javasolt gyógyszer jól jöhet, szedését meg kell kezdeni.

Mosson kezet minden étkezés előtt!

Miért?


A gyomorrontást, ételmérgezést baktériumok, vírusok okozzák. Ezek az ételre és szervezetünkbe szennyezett kézzel is bekerülhetnek, amit alapos kézmosással megelőzhetünk.
  • Az utazócsomagba mindig kerüljön szappan, vagy kéztörlő, kézfertőtlenítő kendő.
  • Étkezés előtt mosson kezet! Csak tiszta kézzel nyúljon ételhez, vagy szalvétával fogja azt meg.
  • Rossz higiénés körülmények között az evőeszközt is törölje át, az étel tányérral érintkező alsó rétegét ne fogyassza el!

Legyen óvatos a csapvízzel!

Miért?


A gyomorrontást, ételmérgezést okozó baktériumok, vírusok a vízben és a jégkockán is jelen lehetnek.
  • Utazás előtt tájékozódjon az úti cél higiénés viszonyairól, és arról, iható-e a csapvíz.
  • Ha a csapvíz nem biztonságos, ne igyon csapvizet, még fogmosásra se használja. Soha ne igyon utcai csapból, szökőkút vizéből! Vigyen magával vízforralót, vagy vízfertőtlenítésre alkalmas szert.
  • A palackozott italok, ha Ön előtt nyitják fel, és a sör, bor, tea, kávé általában biztonságosak. Gondoljon azonban arra is, hogy a dobozos italok szájunkhoz érintett fedele szennyezett, fertőzött lehet.
  • Ne kérjen, ne fogadjon el jeget italába.

Alaposan hőkezelt (átsült, megfőtt) ételeket fogyasszon!

Miért?


A gyomor-bélrendszeri fertőzést okozó baktériumokat, vírusokat, egyéb mikrobákat a sütés, főzés, forralás gyakorlatilag elpusztítja, ezért biztonságosnak tekinthető minden frissen készült, forrón tálalt étel. A későbbi langyos tárolás során azonban a mikrobák felszaporodnak, így a több óráig szobahőmérsékleten tárolt készételek jelentik a legnagyobb veszélyt. Gyakran találhatók kórokozók pasztőrözetlen tejben, zöldségeken, gyümölcsökön, salátákon, fagylaltban is.
  • Fogyasszon frissen készült, forrón tálalt ételt! Ez gyakorlatilag biztonságos, még utcai árusnál is.
  • A több órán át langyosan tárolt, előre elkészített ételek veszélyesek lehetnek.
  • A legyek által „látogatott”, nem tiszta edényben tálalt ételt ne fogadja el.
  • A gyümölcsöt tiszta késsel hámozza meg. Ha nem lehet meghámozni, ne fogyassza el. A zöldségekre, gyümölcsökre vonatkozó alapszabály: „hámozd meg, főzd meg, vagy hagyd ott”!
  • A saláták, előre szeletelt gyümölcsök, utcán árult gyümölcslevek veszélyesek lehetnek.
  • Ne fogyasszon nyers, vagy alig hőkezelt tojást tartalmazó ételt (majonézes termékek, egyes mártások, desszertek). A főtt tojás biztonságos, de a tojásrántotta fogyasztása kockázatos lehet.
  • Nyers kagylót ne egyen! Egyes halak, kagylók még sülve is mérgezőek lehetnek. A hal- és kagylófajták fogyaszthatóságát illetően tájékozódjon helyi lakosoktól.
  • Ne fogyasszon ismeretlen eredetű jégkrémet, fagylaltot!
  • Ne fogyasszon pasztőrözetlen tejet, tejterméket!

Teendők, ha megtörtént a baj

Miért?


Hasmenéskor a felerősödött bélmozgások miatt a szervezet víz-kiválasztása fokozódik, és a bél vízvisszatartó zavara révén az ásványi anyagok a híg széklettel kiürülnek a szervezetből. Az elektrolit-háztartás egyensúlyának visszaállítása érdekében pótolni kell a folyadékot és az ásványi anyagokat egyaránt.
  • Legfontosabb, már az első tünetek megjelenésétől kezdve, a folyamatos folyadék- és sópótlás. A tiszta víz fogyasztásánál hatékonyabb, jobban felszívódik, egyben az elvesztett anyagokat is pótolja szükség esetén a következő recept alapján könnyen elkészíthető oldat: egy kávéskanál sót és hat kávéskanál cukrot tegyen egy liter vízbe, majd minden hasmenés, hányás után fogyasszon lassan 1-2 dl-t (két év alatti gyermek 1 -1 dl-t).
  • Ha bármilyen szokatlan tünetet észlel, forduljon orvoshoz! Ha külföldön járt, ne felejtse el megemlíteni az orvosnak, merre járt, ez ugyanis segítheti a diagnózist és a kezelés hatékonyságát.

Malária


A malária a világ legtöbb áldozatot követelő megbetegedése. Napjainkban túlnyomórészt trópusi országokban, magas páratartalmú helyeken fordul elő (malária = "rossz levegő").
Kórokozói az egysejtű plazmódiumok, amelyeknek négy faja ismert. Ezeket egyik emberről a másikra bizonyos szúnyogok (melyek főként szürkületkor és éjszaka aktívak) vérszívás közben viszik át. Emberben a plazmódiumok a májsejteket és a vörösvértesteket fertőzik meg.
Bővebben a maláriáról>>

(Forrás: mebih.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

Utazási betegség: Hogyan lehet...

Az utazási betegség egyes embereknél előfordul, másoknál viszont nem jelentkezik. Mi ennek az oka, és hogyan lehet megelőzni a tüneteket?

Utazási betegség: Mi okozza?

Az utazási betegség vagy kinetózis egy olyan tünetcsoportot jelöl, amely az egyensúly-érzékelés zavarai miatt alakul ki.

Hogyan maradjon fitt repülőgépes...

Amennyiben betart néhány alapvető óvintézkedést repülés előtt, alatt és után, sokkal élvezetesebbé teheti az utazást, és elkerülhet számos, a...

Utazás és fogamzásgátlás

Az utazási lehetőségeink kiszélesedésével napjainkban már bárki számára elérhetővé vált a világ szinte bármely pontja. Szervezetünk azonban...

Betegségek utazás alatt - Mire...

Sokan választanak távoli országokat úti célként, ilyenkor a többórás utazás kisebb-nagyobb rosszulléteken kívül akár komolyabb problémát is...

Nyári utazási tippek

Nyáron mindenki szeret utazni, azonban egy megfázás, vírus, esetleg egy hasmenéses megbetegedés nagyban beárnyékolhatja a pihenésre szánt időt....

Utazás, baleset, biztonság

Csonttörés, bokaficam, gyomorrontás, kórházi kezelés, horribilis számla - egyáltalán nem olyan élmények és fogalmak, amelyeket bárki szívesen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.