Az immunrendszerük és a vérereik különbözősége miatt ritkább gyerekeknél a COVID-19 súlyos lefolyása

Szerző: MTI

Immunrendszerük különbözősége és vérereik jobb állapota azon tényezők között van, amely megvédi a gyerekeket a súlyos COVID-19-től - állapították meg ausztrál és svájci kutatók.

Az új típusú koronavírus okozta betegség hatalmas szakirodalmát átvizsgálva a Melbourne-i Egyetem, a melbourne-i Murdoch Gyermekkutató Központ (MCRI) és a svájci Fribourgi Egyetem kutatói az Archives of Disease in Childhood című tudományos folyóiratban tették közzé eredményeiket a COVID-19 súlyosságának és tüneteinek korral való összefüggése okainak feltárásáról.

Nigel Curtis, a Melbourne-i Egyetem és a MCRI professzora emlékeztett arra, hogy a légzőszervi betegségeket okozó más vírusokkal éles ellentétben viszonylag ritka a súlyos COVID-19 és a halálozás a gyermekek körben. "Legtöbbjüknek nincsenek vagy csak enyhe tüneteik vannak, általában láz, köhögés, torokfájás, az ízlelés és a szaglás megváltozása. Még a szokásos kockázati tényezők, mint az immunszupresszió esetében sem magas a súlyos COVID-19 kockázata a gyerekeknél" - magyarázta.

A különböző szervek, különösen a vérerek, a szív- és nyirokedények belső falát alkotó endotél sejtek károsodása fokozódik a kor előrehaladásával és kapcsolat van a súlyos COVID-19 és azon állapotok között, amelyek hatással vannak ezekre a sejtekre - idézte a professzort a kutatóközpont közleménye.

"Tudjuk, hogy a vérerek károsodása fontos szerepet játszik a COVID-19 súlyosságában és vérrögök kialakulásához vezethet, stroke-ot és szívrohamot okozva. A COVID-19 megfertőzheti ezeket az endotél sejteket és a vérerek gyulladását okozhatja" - hangsúlyozta.

A gyerekeknél ezek az endotél sejtek jóval kevésbé károsodnak a felnőttekhez képest és vérrögképző rendszerük is különbözik, ami miatt a gyerekek kevésbé hajlamosak az abnormális vérrögképződésre. Hozzáfűzte, hogy a krónikus gyulladásokkal összefüggő betegségek, mint a cukorbetegség és az elhízás, amelyek időskorban alakulnak ki, szintén összefüggenek a COVID-19 súlyosságával.

Tovább Így zajlik a felépülés a COVID-fertőzésből

A közelmúltbeli élő oltóanyagú oltási programok - mint a kanyaró, mumpsz és rubeola ellen védő MMR-vakcina-, amelyek erősíthetik az immunrendszert, szintén szerepet játszhatnak a gyermekek megvédésében.

Petra Zimmerman, a Fribourgi Egyetem kutatója azt is kiemelte, hogy fontos különbségek vannak a gyermekek és a felnőttek immunrendszere között. A gyerekeknek erősebb a veleszületett immunválasza, amely a COVID-19 elleni védelem első vonalát alkotja. Másik fontos tényezőnek nevezte a szerzett immunitást, amely beindítja a veleszületett immunsejteket egy enyhe fertőzés és oltás után, elvezetve a "veleszületetett immunmemóriához".

Az új típusú koronavírus-fertőzött gyerekek szervezete már találkozott más vírusokkal. A visszatérő vírusfertőzések elvezethetnek a jobb szerzett immunitáshoz, ami a gyerekeket eredményesebbé teszi a COVID-19 legyőzésében - magyarázta.

Hozzáfűzte, hogy a mikrobióta - a mikroorganizmusok összesége - is fontos szerepet játszik az immunitás szabályozásában. A gyerekeknél nagyobb a valószínűsége, hogy vírusok, baktériumok vannak különösen az orrban, ahol ezek korlátozhatják a koronavírus szaporodását.

Zimmerman felhívta a figyelmet a D-vitamin hiányára is, amely szintén szerepet játszhat a COVID-19 súlyosságában. Sok országban az egy- vagy háromévesnél fiatalabb kisgyermekek rendszeresen kapnak D-vitamint - emlékeztetett.

(MTI)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Urológia Urológia

Szexszel összefüggő húgyúti panaszok? Mit lehet tenni?

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Miért veszélyes ennyire a COVID-19?

Az emberiségnek már sokszor kellett különféle vírusok fenyegetésével szembenéznie. Átélt már nem is egy pandémiát - mégse vonul(t) karanténba a...

Meddig tart a COVID-19 elleni...

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem...

Az egészséges fiatalnál is hetekbe...

A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi...

A COVID-19 esetében az enyhe csak...

A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.