A COVID-19-fertőzést követően gyakori a tartós fáradékonyság

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

A COVID-19-fertőzésben szenvedő emberek több mint fele 10 héttel a betegséget követően is tartós fáradtságot tapasztal - derül ki egy új vizsgálatból, amit november 9-én tettek közzé Liam Townsend (Trinity College, Dublin, Írország) és kollégái a Plos One tudományos lapban.

A kimerültség a leggyakrabban jelentkező kezdeti panaszok egyike a COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 vírussal fertőzött személyeknél. A COVID-19 hosszú távú szövődményeit nem vizsgálták még mélyrehatóan és kérdések merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy a vírus képes-e előidézni egy vírusfertőzést követő fáradtság szindrómát.

Az új tanulmányban a kutatók 128 fő, korábban SARS-CoV-2-fertőzött vizsgálati résztvevő esetében követték nyomon a fáradékonyságot, valamint a betegekre vonatkozó egyéb jellemzőket, köztük a COVID-19 megbetegedés súlyosságát, a laboratóriumi paramétereket, a gyulladásos markerek szintjét, és a már meglévő alapbetegségeket.

A dublini St. James Kórház poszt-COVID-19 szakrendelésén járt betegek 54%-a nő volt, és a résztvevők átlagéletkora 49,5 év volt (szórás ±15 év). A résztvevők 55,5%-a került kórházba a COVID-19 megbetegedés kezelése céljából, míg a többi résztvevőt ambuláns szakrendelésen kezelték. A vizsgálat során az értékelésre átlagosan 72 nappal a betegek kórházból történő elbocsátását követően, vagy ha járóbetegként kerültek ellátásra, akkor 14 nappal a diagnózis felállítását követően került sor.

A betegek felénél 6 hétnél is tovább tartott

A Chalder-féle fáradtság skálán (CFQ-11) elért pontszámok alapján a vizsgálat résztvevőinek 52,3%-a (128 főből 67 fő) esetében teljesültek a kimerültség kritériumai legalább 6 héttel a COVID-19-fertőzést követő időpontban. A betegek csak 42,22%-a (128 főből 54 fő) számolt be arról, hogy újra teljesen egészségesnek érzi magát.

Fontos, hogy nem volt összefüggés a COVID-19 megbetegedés súlyossága, a kórházi felvétel szükségessége vagy a gyulladás szokásos laboratóriumi markerei és a fertőzést követően tapasztalt tartós fáradékonyság valószínűsége között. A COVID-19 megbetegedést követő kimerültség független a fertőzés súlyosságától!

Bár a tanulmánynak voltak korlátai abban a tekintetben, hogy a vizsgált populáció többnyire írekből állt, és a betegek értékelésére csak egyetlen alkalommal került sor további utánkövetés nélkül, a szerzők azt is megállapították, hogy a női nem és a szorongásos vagy depressziós kórtörténet gyakrabban fordult elő a súlyos fáradtsággal küzdő csoportban (x2=9,95, p=0,002 nők esetén; x2=5,18, p=0,02 depressziós kórtörténet esetén).

A szerzők hozzáteszik, hogy „ez a vizsgálat hangsúlyozza a COVID-19 megbetegedést követő fáradékonyság súlyát, de mivel ez a fáradékonyság nem áll összefüggésben a fertőzés súlyosságával, előrejelzése nem egyszerű.”

Kapcsolódó

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; Study finds lasting fatigue common after COVID-19 infection (ScienceDaily)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.