A COVID-19-fertőzést követően gyakori a tartós fáradékonyság

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A COVID-19-fertőzésben szenvedő emberek több mint fele 10 héttel a betegséget követően is tartós fáradtságot tapasztal - derül ki egy új vizsgálatból, amit november 9-én tettek közzé Liam Townsend (Trinity College, Dublin, Írország) és kollégái a Plos One tudományos lapban.

A kimerültség a leggyakrabban jelentkező kezdeti panaszok egyike a COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 vírussal fertőzött személyeknél. A COVID-19 hosszú távú szövődményeit nem vizsgálták még mélyrehatóan és kérdések merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy a vírus képes-e előidézni egy vírusfertőzést követő fáradtság szindrómát.

Az új tanulmányban a kutatók 128 fő, korábban SARS-CoV-2-fertőzött vizsgálati résztvevő esetében követték nyomon a fáradékonyságot, valamint a betegekre vonatkozó egyéb jellemzőket, köztük a COVID-19 megbetegedés súlyosságát, a laboratóriumi paramétereket, a gyulladásos markerek szintjét, és a már meglévő alapbetegségeket.

A dublini St. James Kórház poszt-COVID-19 szakrendelésén járt betegek 54%-a nő volt, és a résztvevők átlagéletkora 49,5 év volt (szórás ±15 év). A résztvevők 55,5%-a került kórházba a COVID-19 megbetegedés kezelése céljából, míg a többi résztvevőt ambuláns szakrendelésen kezelték. A vizsgálat során az értékelésre átlagosan 72 nappal a betegek kórházból történő elbocsátását követően, vagy ha járóbetegként kerültek ellátásra, akkor 14 nappal a diagnózis felállítását követően került sor.

A betegek felénél 6 hétnél is tovább tartott

A Chalder-féle fáradtság skálán (CFQ-11) elért pontszámok alapján a vizsgálat résztvevőinek 52,3%-a (128 főből 67 fő) esetében teljesültek a kimerültség kritériumai legalább 6 héttel a COVID-19-fertőzést követő időpontban. A betegek csak 42,22%-a (128 főből 54 fő) számolt be arról, hogy újra teljesen egészségesnek érzi magát.

Fontos, hogy nem volt összefüggés a COVID-19 megbetegedés súlyossága, a kórházi felvétel szükségessége vagy a gyulladás szokásos laboratóriumi markerei és a fertőzést követően tapasztalt tartós fáradékonyság valószínűsége között. A COVID-19 megbetegedést követő kimerültség független a fertőzés súlyosságától!

Bár a tanulmánynak voltak korlátai abban a tekintetben, hogy a vizsgált populáció többnyire írekből állt, és a betegek értékelésére csak egyetlen alkalommal került sor további utánkövetés nélkül, a szerzők azt is megállapították, hogy a női nem és a szorongásos vagy depressziós kórtörténet gyakrabban fordult elő a súlyos fáradtsággal küzdő csoportban (x2=9,95, p=0,002 nők esetén; x2=5,18, p=0,02 depressziós kórtörténet esetén).

A szerzők hozzáteszik, hogy „ez a vizsgálat hangsúlyozza a COVID-19 megbetegedést követő fáradékonyság súlyát, de mivel ez a fáradékonyság nem áll összefüggésben a fertőzés súlyosságával, előrejelzése nem egyszerű.”

Olvasson tovább

WEBBeteg
Forrás: F. Zs., fordító; Study finds lasting fatigue common after COVID-19 infection (sciencedaily.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

D-vitamin teszt D-vitamin teszt

Önt fenyegeti D-vitamin-hiány, vagy elegendő D-vitaminhoz jut?

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Müller Cecílía: Magyarországon is...

A reggel közzétett adatok szerint csaknem duplázódott az új igazolt fertőzöttek száma dupla elvégzett tesztszám mellett - olvasható a portfolio.hu...

Gyakori kérdések-válaszok a...

2020. december 26-án megérkezett Magyarországra az első vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech vakcina. Ezzel a...

Miért veszélyes ennyire a COVID-19?

Az emberiségnek már sokszor kellett különféle vírusok fenyegetésével szembenéznie. Átélt már nem is egy pandémiát - mégse vonul(t) karanténba a...

Meddig tart a COVID-19 elleni...

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem...

Az egészséges fiatalnál is hetekbe...

A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.