Koronavírus: jó hírek érkeztek az AstraZeneca vakcinatesztjeiről is

portfolio.hu
megjelent:

Az Oxford Egyetem és az AstraZeneca által közösen fejlesztett, koronavírus elleni vakcina biztonságos és jelentős immunválaszt vált ki minden korosztályban a fázis 2 tesztek előzetes eredményei alapján - közölte a portfolio.hu. A fázis 2 teszt kislétszámú, a vakcina hatékonyságát a soron következő fázis 3 tesztek hivatottak igazolni.

A klinikai teszteket 560 egészséges felnőtt részvételével végezték, közülük 240 fő volt 70 év feletti. Az eddigi adatok hasonló immunválaszt mutatnak a 18 és 55 közötti csoportban, mint az 56 év felettieknél. Ennek a jelentősége, hogy a vakcináknál előfordulhat, hogy az idősebbeknél kevésbé működnek jól, mivel az immunrendszer gyengül a kor előrehaladtával. Az AstraZeneca teszteredményei szerint azonban a koronavírus-vakcinánál úgy tűnik, hogy ez nem lesz probléma – írja a CNBC.

Az Oxofrd Egyetem és az AstraZeneca által fejlesztett vakcina minden korcsoportban kiváltott immunválaszt alacsony és „normál” mennyiségű dózis mellett és kevés mellékhatást jegyeztek csak fel. Az első dózis beadását követően 14 nappal elkezdtek T-sejtek termelődni a tesztalanyoknál (ami a hosszú távú immunitás kiépülésében játszik nagy szerepet), a következő dózis után pedig 28 napon belül antitestek jelentek meg.

Az Oxford Egyetem tudósa szerint mind az antitestek, mind a T-sejtek jelentős mértékűek voltak és biztatóak az adatok az idősebb korosztályban, ami azért különösen fontos, mivel esetükben van nagyobb esélye a súlyos betegség kialakulásának.

Arra, hogy milyen hatékonyan védi ki a koronavírus-fertőzést az AstraZeneca és az Oxford Egyetem közös vakcinája, még várni kell a fázis 3 vizsgálatokra. Ennek eredményei még valamikor idén érkezhetnek, attól függően, hogy a tesztelésben résztvevő régiókban milyen mértékben terjed a közösségekben a koronavírus.

A napokban sorra jelentek meg kedvező hírek a vakcinafejlesztésekről, a Pfizer és a Moderna több tízezer fő bevonásával végzett fázis 3 tesztjeiről. A két vakcina 94-95 százalékos hatékonyságúnak bizonyult és heteken belül megkaphatják a sürgősségi engedélyeket a hatóságoktól. Az AstraZeneca tesztjei októberben egy időre leálltak, miután két tesztalanynál súlyos neurológiai betegségek alakultak ki, de miután nem bizonyították, hogy összefüggenek az oltással, folytatódtak a tesztek.

(portfolio.hu)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.