Vakcina téma

Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2023-02-05 05:06
Influenza
Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme, a leggyakoribb tévhitek.
Fontos lenne, hogy minél többen beoltassák magukat most, amikor még "béke" van, és nem gyorsult be a koronavírus-járvány negyedik hulláma - mondta Rusvai Miklós virológus az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.
Magyarország - Európában elsőként - lehetővé teszi a harmadik oltás beadatását ingyen, önkéntes alapon - mondta a Miniszterelnökség közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője a közmédiának vasárnap Balatonmáriafürdőn.

Melyik vakcina a „legjobb”? Ezt tudjuk most

WEBBeteg - Sztankó Péter főszerkesztő - 2021-04-29 14:44
Koronavírus védőoltás
Ahogy egyre fogy a még nem oltottak száma Magyarországon, ugyanakkor egyre több vakcina érkezik az országba, sokak számára teszi fel a kérdést háziorvosa, hogy melyik oltóanyagot szeretné kapni. Mégis, mi alapján döntsük el a kérdést?
Hatszázezer adag Sinopharm-oltóanyag érkezett szombaton Magyarországra, ami minden korábbinál nagyobb vakcinaszállítmány a "szélrózsa minden irányát beleszámítva" - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton, a Facebookon közzétett videóbejegyzésében.
Nem lehet hatékonyság szerint rangsorolni a Magyarországon elérhető koronavírus elleni védőoltásokat, valamennyinek rendkívül kevés a mellékhatása, alig-alig okoz helyi reakciókat, és mindegyik képes megakadályozni a súlyos megbetegedést - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Oltatni vagy sem? A leggyakoribb tévhitek

Pécsi Tudományegyetem - 2021-01-27 08:01
A vakcina megjelenése óriási siker: a koronavírussal vívott küzdelem egyik sarokköve. Mégis sokan szkeptikusak az oltással kapcsolatban. Dr. Botz Lajos professzort, a PTE Klinikai Központi Gyógyszertárának és Gyógyszerészeti Intézetének vezetőjét, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánját és dr. Czinner Valériát, a PTE Gyógyszerészeti Intézet és Klinikai Központi Gyógyszertár szakgyógyszerészét kérdezte a Pécsi Tudományegyetem mindenről, ami csak az oltással összefügg. A kérdések a Facebook különböző platformjairól származnak.
Bár az oltások hatékonysága változó a koronavírus-fertőződés szempontjából, de abban mindegyik megegyezik, hogy megakadályozzák a betegség súlyossá válását - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.
Nagy-Britanniában már több mint 80 ezer halottja van a koronavírus-járványnak. Naponta 50-60 000 új esetet regisztrálnak, a kórházi ellátórendszer a végsőkig túlterhelt. Egy Angliában élő, COVID-betegeket ellátó intenzív terápiás szakorvossal, dr. Geller Tamással beszélgettünk az ottani helyzetről, az új vírusmutációról, oltásról, a magyar és brit hasonlóságokról, illetve különbségekről.
Ma is megtartotta tájékoztatóját az operatív törzs a friss magyar járványszámokról. Galgóczi Ágnes elmondta, hogy nagyon jól halad az oltás Magyarországon, jövő kedden érkezik az újabb vakcina-szállítmány. Az orosz vakcina hatékonyságát még mindig vizsgálják a magyar hatóságok, és kiderült az is, hogy ezen a hétvégén megkezdik a 100 főnél nagyobb idősotthonokban is az oltást - tájékoztatott a portfolio.hu.

Berkiné dr. Bősze Györgyi: az oltással tudunk megvédeni másokat is

WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró - 2021-01-13 07:03
December végén megérkezett hazánkba az első adag vakcinaszállítmány. Az Európában elsőként engedélyezett Pfizer/BioNTech-oltóanyaggal megkezdődött az egészségügyben dolgozók oltása. Az első tapasztalatokról Berkiné dr. Bősze Györgyi gyógyszerészt kérdeztük.