Az extrém hideg egészségkárosító hatása

ÁNTSZ
megjelent:

A hőmérséklet és a halálozás összefüggése télen is kimutatható, bár nyáron sokkal szorosabb. A nagy hideg ugyan nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe. Az összes halálok miatti halálozás általában is magasabb a téli hónapokban, mint nyáron.

Budapesti adatok alapján a szakemberek kimutatták, hogy télen a hőmérséklet csökkenése a szív- érrendszeri halálozás kockázatát mintegy 2 százalékkal növeli. Ez a hatás általában a hideghullám megérkezése után 3-7 nappal mutatható ki.

Egy nemzetközi vizsgálat során összefüggést figyeltek meg a havazás és a halálos szívrohamok között, amelynek oka – úgy tűnik – inkább a téli csapadékhullás, nem pedig a téli hideg. Mindezek mellett különös figyelmet kell fordítani a kihűlés, fagyhalál megelőzésére.

Az extrém hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, a csecsemők, a kisgyermekek, a tinédzserek, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek, a hajléktalanok.

Csuklótörés

A csuklótörés az egyik leggyakrabban előforduló csonttörés. Többnyire trauma, baleset miatt következik be csuklótörés, mikor hirtelen esés kapcsán, a teljes test súlya a csuklóra nehezedik. A csuklótörés kezelése függ a törés súlyosságától, valamint meghatározza a beteg életkora. A csuklótörés és kezelése

Az ilyen időszakokban – ha az utak havasak és/vagy jegesek – megnő a töréssel járó balesetek száma. Budapesti vizsgálati eredmények szerint több mint 5 százalékkal is emelkedhet ez a kockázat a rendkívül hidegben, vagyis mínusz 3,9°C alatti átlaghőmérsékletű napokon.

Télen a magasabb halandóságot elsősorban a légúti fertőző megbetegedések, influenza járványok okozzák. Felhívjuk a figyelmet, hogy a kihűlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem belső térben is, ha tartósan 15 oC alatti hőmérsékleten tartózkodunk – ez főleg az idősek, betegek, mozgásukban korlátozottak esetében jelent kiemelt kockázatot.

Az egészségügy jellemző feladatai extrém téli időjárási körülmények esetén

  • Az egészségügyi ellátó rendszer működésében keletkezett zavarok jelzése, és azok megoldásának kérése (kórházak, rendelőintézetek megközelíthetősége, dolgozók eljutása az intézményekbe, stb.).
  • Az esetlegesen elzárt települések egészségügyi ellátásának fenntartása (például háziorvosi ellátás igénybe vehetősége, gyógyszerellátás, dialízises betegek, szülő nők eljuttatása az ellátó helyre).
  • Hóakadály miatt elakadt gépjárművek utasainak helyszíni-, illetve ideiglenes szálláson történő ellátása (fagysérülések, kihűlés, krónikus betegek).
  • Lakossági tanácsadás.

A téli felkészülés kormányzati szinten koordinált intézkedéssorozata lehetővé teszi, hogy a hideg elleni védekezésben érintett szervezetek összehangolt munkájával a felsorolt feladatokat a lehető leggyorsabban és hatékonyan végrehajtsák, ezzel biztosítva az egészségügyi ellátórendszer folyamatos működését.

(ÁNTSZ)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.