Ínhüvelygyulladás - Tünetek és kezelés típusonként

szerző: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus frissítve:

Az ínhüvelygyulladás (tendovaginitis) az esetek többségében megerőltetés hatására a kezekben jelentkezik, ám más testrészen és más okokból is kialakulhat a betegség. Gyógyulási ideje enyhébb esetekben is egy-két hét.

Mi az ínhüvelygyulladás?

Az ínhüvelyek a test bizonyos részein (kézfej, csukló, lábfej, boka) elhelyezkedő, az inakat magukba foglaló alagútszerű képződmények. Feladatuk, hogy a bennük lévő nyákszerű anyag révén az inak mozgását megkönnyítsék, súrlódásmentessé tegyék. Az ínhüvely gyulladása komoly fájdalommal járó betegség, a kezelése pedig hosszadalmas eljárás.

Ínhüvelygyulladás gyanúja esetén érdemes azonnal megkezdeni a pihentetést és a terápiát. Azoknál a betegeknél, akik már az első panaszok után orvoshoz fordulnak és megkezdik a kezelést, a panaszok gyorsabban javulnak és hamarabb múlik el a fájdalom.

Az ínhüvelygyulladás típusai

Az ínhüvelygyulladás kialakulhat ismétlődő megerőltetés következtében, ez az úgynevezett fibrines ínhüvelygyulladás (tendovaginitis crepitans). Az ínhüvelygyulladás másik formája a bakteriális fertőzés eredményeként kialakuló gennyes ínhüvelygyulladás (tenosynovitis purulenta). Mindkét típusra jellemző tünet az erős fájdalom, a nyomásérzékenység, meleg tapintat, utóbbi formában láz is kialakul.

Fibrines ínhüvelygyulladás (tendovaginitis crepitans)

Ínhüvelygyulladás leggyakrabban a kézujjak feszítő inaiban alakul ki az egyoldalú megerőltetés hatására. Az ínhüvely megduzzad, és a csúszást segítő anyag összetétele is megváltozik. Főként olyan egyéneket érint, akik egyoldalú, monoton módon ismétlődő munkát végeznek a kezeikkel. Pénztárosok jellemző betegsége, de a gyulladás oka lehet a rendszeres számítógéphasználat és különösen az egérhasználat is.

A fibrines ínhüvelygyulladás tünetei

Ínhüvelygyulladás esetén az ínhüvely mentén (a kéz érintettsége esetén főleg a kézhát, csukló területén) nagy fájdalom jelentkezik, amely az ujjak mozgatása különösen fájdalmas, de nyugalomban is jelentkezik. A beteg keze esetlenné válik. Az érintett terület nyomásérzékeny, meleg tapintatú, duzzadt. Az ujjak mozgatásakor (az ínhüvelyben lévő nyák megváltozása miatt) az ínhüvely felett hóropogás szerű dörzsölés jelentkezik.

A csuklóízület más betegségei

A csukló környéki panasz nem csak az ínhüvelygyulladás tünete lehet. Gyakori ok az elsősorban érzészavarként jelentkező idegi eredetű kéztőalagút-szindróma, vagy az ínszalagok túlerőltetés miatti megvastagodásával és merevségével járó pattanó ujj.

Lásd még A csuklóízület betegségei

A fibrines ínhüvelygyulladás kezelése

Az ínhüvelygyulladás kezelése enyhébb esetben mindössze a hideg vizes borogatás és a pihentetés. A gyógyulási folyamat időnként egészen hosszadalmas lehet, több hétig is eltarthat, kitartást igényel mind az orvos, mind a beteg részéről.

Makacs ínhüvelygyulladás esetén az érintett végtagot 1-2 hétre gipszsínezéssel, vagy csuklórögzítő segédeszközzel nyugalomba helyezik. A teljes pihentetés más gyulladáscsökkentő kezelések mellett is elengedhetetlen, továbbá a fájdalom megszűnése esetén is további 1-2 hétig kímélni kell a kezeket.

Csuklórögzítés ínhüvelygyulladás esetén

Fájdalomcsillapításként szükség lehet gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedésére. Ez ún. nem szteroid gyulladáscsökkentő tabletták szedését, esetleg gyulladáscsökkentő kenőcsök, gélek alkalmazását jelenti. Jótékonyak lehetnek a vény nélkül kapható gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók is, léteznek azonban az ínhüvelygyulladásra célzottan ható készítmények is, amelyeket orvos írhat fel. Különösen erős fájdalom esetén szóba jöhet szteroid injekció alkalmazása.

Az ínhüvelygyulladás átmehet krónikus formába, amikor fizioterápia (ultrahangkezelés, elektroterápia), erre nem reagáló esetben terápiás röntgenbesugárzás jön szóba. Hegesedés esetén műtétre is sor kerülhet, amely során sebészeti úton hosszabbítható meg az ínhüvely, helyet biztosítva az inak mozgásának.

Az ínhüvelygyulladás megelőzése a túlerőltetett végtag kímélésével, és könnyed átmozgatásával lehetséges.

Gennyes ínhüvelygyulladás (tenosynovitis purulenta)

Az ínhüvelygyulladás ezen formája kialakulhat elsődleges fertőzés következtében. Ilyenkor az ínhüvely gyulladását többnyire szálka, tövis, tű általi szúrás okozza, és a seben keresztül a szervezetbe jutó baktériumok okozzák a gyulladást. Másodlagos ínhüvelygyulladás formájában akkor alakul ki, ha a környező szövetekről a gyulladás az ínhüvelyre terjed (pl. körömágygyulladás szövődményeként). Megelőzése a sérülések elkerülésével, megfelelő sebkezeléssel lehetséges.

Tünetek gennyes ínhüvelyguylladás esetén

Gennyes ínhüvelygyulladás esetén a tünetek gyorsan alakulnak ki, hirtelen jelentkeznek. Igen erős spontán fájdalommal és nyomásérzékenységgel jár. Az érintett ujj duzzadt, piros, meleg tapintatú, a duzzanat a szomszédos ujjakra és a kézhátra is ráterjedhet. Magas láz, hidegrázás, elesettség jelentkezik, a fájdalomtól sokszor aludni sem tud a beteg. Szövődményként nyirokérgyulladás is kialakulhat.

A betegség kezelési lehetőségei

A gennyes ínhüvelygyulladás kezelésének alapja az antibiotikum, és rendszerint sebészeti beavatkozás is szükséges. A teljes gyógyulás és az ujj funkciójának megmaradása csak akkor remélhető, ha a kezelést időben elkezdik.

A műtét az ínhüvely két ponton történő sebészi feltárásával kezdődik. Ezt követően a feltárt pontokba öblítő draineket vezetnek, melyen keresztül antibiotikumos oldattal öblítik át az ínhüvely üregét. A kezelés állatában 6-7 napig tart, ez idő alatt az érintett kezet gipszsínben rögzítik. Súlyos esetben szájon át is szükséges antibiotikum szedése 7-10 napon keresztül.

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász szakorvosDr. Szamosi Szilvia, reumatológus szakorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőink: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.