Ínhüvelygyulladás - Tünetek és kezelés típusonként

szerző: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Az ínhüvelygyulladás (tendovaginitis) az esetek többségében megerőltetés hatására a kezekben jelentkezik, ám más testrészen és más okokból is kialakulhat a betegség.

Az ínhüvelyek a test bizonyos részein (kézfej, csukló, lábfej, boka) elhelyezkedő, az inakat magukba foglaló alagútszerű képződmények. Feladatuk, hogy a bennük lévő nyákszerű anyag révén az inak mozgását megkönnyítsék, súrlódásmentessé tegyék. Ezek gyulladása komoly fájdalommal járó betegség, az ínhüvelygyulladás kezelése pedig hosszadalmas eljárás.

Ínhüvelygyulladás gyanúja esetén érdemes azonnal megkezdeni a pihentetést és a terápiát. Azoknál a betegeknél, akik már az első panaszok után orvoshoz fordulnak és megkezdik a kezelést, a panaszok gyorsabban javulnak és hamarabb múlik el a fájdalom.

Az ínhüvelygyulladás típusai

Az ínhüvelygyulladás kialakulhat ismétlődő megerőltetés következtében, ez az úgynevezett fibrines ínhüvelygyulladás (tendovaginitis crepitans). Az ínhüvelygyulladás másik formája a bakteriális fertőzés eredményeként kialakuló gennyes ínhüvelygyulladás (tenosynovitis purulenta).

Fibrines ínhüvelygyulladás (tendovaginitis crepitans)

Egyoldalú megerőltetés hatására az ínhüvelyek begyulladhatnak. Ilyenkor az ínhüvely megduzzad, és a csúszást segítő anyag összetétele is megváltozik.

Miért gyullad be az ínhüvely?

Ínhüvelygyulladás leggyakrabban az ujjak feszítő inaiban (kézháton) alakul ki. Főként olyan egyéneket érint, akik egyoldalú, monoton módon ismétlődő munkát végeznek a kezeikkel. Pénztárosok jellemző betegsége, de a rendszeres számítógéphasználat és különösen az egérhasználat miatt is egyre gyakoribb. Megelőzése a túlerőltetett végtag kímélésével, és könnyed átmozgatásával lehetséges.

A fibrines ínhüvelygyulladás tünetei

Az ínhüvely mentén nagy fájdalom jelentkezik, amely az ujjak mozgatása különösen fájdalmas, de nyugalomban is jelentkezik. A beteg keze esetlenné válik. Az érintett terület nyomásérzékeny, meleg tapintatú, duzzadt. Az ujjak mozgatásakor (az ínhüvelyben lévő nyák megváltozása miatt) az ínhüvely felett hóropogás szerű dörzsölés tapintható.

A csuklóízület más betegségei

A csukló környéki panaszokat nem csak ínhüvelygyulladás okozhatja. Gyakori ok az ínszalagok sérülése okozta fájdalom, az elsősorban érzészavarként jelentkező idegi eredetű kéztőalagút-szindróma, vagy az ínszalagok túlerőltetés miatti megvastagodásával és merevségével járó pattanó ujj.
Lásd még A csuklóízület betegségei

Kezelés fibrines ínhüvelygyulladás esetén

Az ínhüvelygyulladás kezelése enyhébb esetben mindössze a hideg vizes borogatás és a pihentetés. A gyógyulási folyamat időnként egészen hosszadalmas lehet, több hétig is eltarthat, kitartást igényel mind az orvos, mind pedig a beteg részéről.

Makacs gyulladás esetén az érintett végtagot 1-2 hétre gipszsínezéssel, vagy csuklórögzítő segédeszközzel nyugalomba helyezik. A teljes pihentetés más gyulladáscsökkentő kezelések mellett is elengedhetetlen, továbbá a fájdalom megszűnése esetén is további 1-2 hétig kímélni kell a kezeket.

Csuklórögzítés ínhüvelygyulladás esetén

Fájdalomcsillapításként szükség lehet gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedésére. Ez ún. nem szteroid gyulladáscsökkentő tabletták szedését, esetleg gyulladáscsökkentő hatóanyagot tartalmazó kenőcsök alkalmazását jelenti. Különösen erős fájdalom esetén szóba jöhet szteroid injekció alkalmazása. Jótékonyak lehetnek a vény nélkül kapható gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók is, léteznek azonban az ínhüvelygyulladásra célzottan ható készítmények is, amelyeket orvos írhat fel.

Az ínhüvelygyulladás átmehet krónikus formába, amikor fizioterápia (ultrahangkezelés, elektroterápia), erre nem reagáló esetben terápiás röntgenbesugárzás jön szóba, vagy hegesedés esetén műtét.

Gennyes ínhüvelygyulladás (tenosynovitis purulenta)

A gennyes ínhüvelygyulladás kialakulásának okai

A gennyes ínhüvelygyulladás kialakulhat elsődleges fertőzés következtében. Ilyenkor az ínhüvely gyulladását többnyire szálka, tövis, tű általi szúrás okozza, és a seben keresztül a szervezetbe jutó baktériumok okozzák a gyulladást. Másodlagos ínhüvelygyulladás formájában akkor alakul ki, ha a környező szövetekről a gyulladás az ínhüvelyre terjed (pl. körömágygyulladás szövődményeként). Megelőzése a sérülések elkerülésével, megfelelő sebkezeléssel lehetséges.

Tünetek gennyes ínhüvelyguylladás esetén

Gennyes ínhüvelygyulladás esetén a tünetek gyorsan alakulnak ki, hirtelen jelentkeznek. Igen erős spontán fájdalommal és nyomásérzékenységgel jár. Az érintett ujj duzzadt, piros, meleg tapintatú, a duzzanat a szomszédos ujjakra és a kézhátra is ráterjedhet. Magas láz, hidegrázás, elesettség jelentkezik, a fájdalomtól sokszor aludni sem tud a beteg. Szövődményként nyirokérgyulladás is kialakulhat.

A betegség kezelési lehetőségei

A gennyes ínhüvelygyulladás kezelésének alapja az antibiotikum, és rendszerint sebészeti beavatkozás is szükséges. A teljes gyógyulás és az ujj funkciójának megmaradása csak akkor remélhető, ha a kezelést időben elkezdik.

A műtét az ínhüvely két ponton történő sebészi feltárásával kezdődik. Ezt követően a feltárt pontokba öblítő draineket vezetnek, melyen keresztül antibiotikumos oldattal öblítik át az ínhüvely üregét. A kezelés állatában 6-7 napig tart, ez idő alatt az érintett kezet gipszsínben rögzítik. Súlyos esetben szájon át is szükséges antibiotikum szedése 7-10 napon keresztül.

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász szakorvosDr. Szamosi Szilvia, reumatológus szakorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőink: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus

Cikkajánló

Érszűkület Érszűkület

Melyek a figyelmeztető jelei? Mi okozhatja a kialakulását?

Édesítésre használt anyagok Édesítésre használt anyagok

Milyen előnyeik és hátrányaik vannak a különféle típusoknak?

A csuklóízület betegségei

Mivel kezünket a mindennapi tevékenységekhez (pl. házimunka, evés, személyes higiénia, írás) rengeteget használjuk, így nem véletlen, hogy a csuklóízület...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.