Zöldség és gyümölcsfogyasztás: Mégsem elég hatékony?

Medipress
megjelent:

Aki azt gondolja, hogy napi öt adag zöldséggel és gyümölccsel letudja a rákmegelőzést, jobb, ha nem ennyire biztos a dolgában. Ezen ételek fogyasztása nem véd a daganatos betegségek ellen, mivel az alkoholfogyasztáshoz és elhízáshoz viszonyítva igen kicsi a hatásuk, állítja a British Journal of Cancer folyóirat egyik új tanulmánya.

Egy évtizednyi kutatási anyagot tekint át a munka a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint a rák kapcsolatáról, de nem igazán tekinti azokat meggyőzőnek.

A kutatók felfedezték, hogy mindössze az elhízás és az alkoholfogyasztás az, ami az étrendi faktorok közül hatással van rák kialakulásának kockázatára, a legfőbb kiváltó ok pedig még mindig a dohányzás. Míg a dohányzás akár 50 százalékkal is növelheti a daganatos betegségek esélyét, a zöldség és gyümölcs még nagy mennyiségben is csak 10 százalék csökkenést eredményez.

Tim Key professzor, az Oxford Egyetem epidemiológusa elmondta, hogy a zöldség-és gyümölcsfogyasztás élettani előnyei nem kérdésesek, de szinte semmi sem bizonyítja, hogy megvédenének a rák ellen. Az elhízás és a napi ajánlott mennyiségnél nagyobb mértékű alkoholfogyasztás viszont vitathatatlanul rákkeltő hatású.

"A zöldség és a gyümölcs fontos részét képezi az egészséges étrendnek, sok bennük a tápanyag. Az adatok azonban nem bizonyítják, hogy aki többet fogyaszt belőlük, az elkerülheti a rákot. Az viszont világosan látszik, hogy a dohányosok után a túlsúlyos és nagyivó emberek veszélyben vannak." - nyilatkozta Key.

(Medipress)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Diabetes - Kicsák Marian, dietetikus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.