Elkerülhető a szellemi képességek romlása idős korban?

Szerző: MTI

Az idős emberek esetében elkerülhető a kognitív képességek gyors romlása, amennyiben hatásosan kezelik az érintettek magas vérnyomását. Ezzel az eredménnyel zárult kanadai kutatók vizsgálata olyan emberek részvételével, akik döntési képessége márbizonyos mértékig romlott.

A magas vérnyomás az erek károsodása következtében a szellemi képességek fokozatos leépüléséhez vezet. Nem mindegy azonban, hogy az agyműködés milyen feladatai károsodnak előbb: kanadai kutatók ezt a kérdést kivánták tisztázni.

Shamram Oveisgharan és Vladimir Hachinski öt éven keresztül 990, átlag 83 éves embert vizsgált rendszeresen. A tanulmányban résztvevő idős személyek egynegyedének mind az emlékezőtehetsége, mind a gondolkodása, döntési képessége zavartalan volt, a többiek egyik csoportjának memóriája már károsodott, a másik csoport tagjainak gondolkodása nem volt megfelelő.

Az öt esztendei megfigyelés során a szellemi képességek leépülése lényegében ugyanolyan arányban, mintegy 60 százalékban következett be és hasonlóan alakult azoknak a romlása, akiknek már a vizsgálat elején memóriazavarai voltak.

Közel negyedannyi kockázat

Azok az idős emberek, akiknek a magas vérnyomás mellett csak gondolkodása, döntési képessége volt rosszabb, szellemi szempontból gyorsabb ütemben károsodtak. A kutatók arra következtettek, hogy a magas vérnyomás megfelelő kezelésével ezeknek az időseknek az egyharmadát lehetne megvédeni a szellemi leépüléstől.

A British Medical Journal cikkében amerikai szakorvosok számoltak be 65 évesnél idősebb, magas vérnyomású betegeik kezelésének eredményeiről.

Benjamin Wolozin és munkatársai három betegcsoporttal foglalkoztak. Az egyik csoport tagjai a világszerte leggyakrabban használt vérnyomáscsökkentő, az ACE-gátló gyógyszercsoport egyik változatát szedték, a másik csoportban lévők vérnyomását az ARB-készítményekkel kezelték, a többiek pedig egyéb kezelésekben részesültek.

A vérnyomást mindhárom gyógyszer hasonló mértékben csökkentette, viszont a két másik csoport tagjaihoz képest az ARB-készítményt szedő, idős emberek szellemi romlásának kockázata 22 százalékkal volt kisebb. A kutatók arra is fölfigyeltek, hogy a már Alzheimer-kórban szenvedő személyek közül kevesebb beteget kellett teljes ápolást nyujtó otthonba helyezni, ha magas vérnyomása miatt ARB-gyógyszert szedett.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Magas vérnyomás - Mikor forduljak...

A fokozatosan kialakuló magas vérnyomás évekig semmilyen panaszt nem okoz, ezzel hamis biztonságérzetben tarthatja elszenvedőjét. A kezeletlen magas...

Sokat tehetünk a magas vérnyomás...

Az emelkedett vérnyomás ritkán okoz tüneteket, lappangva, alattomosan károsítja az érfalat és okoz súlyos szövődményeket. Érdemes emiatt...

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

Magas vérnyomás és terhesség

A terhesség során jelentkező magas vérnyomás – függetlenül attól, hogy korábban is meg volt-e vagy csak a fogantatás után jelentkezett –...

Munkahelyi stressz okozta magas...

Intenzív szellemi terhelés közben (például vezetői tréningek), a vérnyomásom 146/95-re megy fel. Tíz perc pihenés után lemegy 125-130/80-ra....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.