Krónikus fáradtság: mégsem vírus okozza?

Szerző: MTI

Kétségbe vonták a krónikus fáradtság szindróma és egy vírus korábban feltételezett összefüggését holland kutatók pénteken közzétett tanulmányukban.

A British Medical Journal című orvosi szakfolyóiratban megjelent cikk állításai ellentmondanak amerikai kutatók tavalyi közlésének, amely szerint az XMRV jelű vírus jelenléte a vérben kapcsolatban van a krónikus fáradtság szindrómával (CFS).

A korábbi tanulmányban 101, krónikus fáradtsággal élő páciens közül 68 vérmintájában mutatták ki a vírust. A szindróma megnevezéseként a myalgic encephalomyelitist (ME) is használják, utalva a vele járó izomfájdalmakra és fejfájásra. Világszerte mintegy 17 millió embert érinthet az állapot, amely pihenés hatására sem javuló, munkaképtelenné tévő fizikai és szellemi fáradtságot okoz.

Egy 2010 januárjában megjelent, 186 páciens részvételével lefolytatott brit tanulmány, valamint egy februárban közzétett, 170 páciens bevonásával készült vizsgálat sem talált bizonyítékot az XMRV vírussal való fertőzés és a tünetegyüttes kialakulása között.

A szakemberek emlékeztetnek arra, hogy immár három elismert európai laboratórium három független tanulmánya nem talált összefüggést a XMRV vírus és a krónikus fáradtság szindróma között. A hollandiai Nijmegen Orvosi Központ kutatói elképzelhetőnek tartják, hogy a vírus a 80-as években az Egyesült Államokban kitört CFS-járványban szerepet játszott, ám a krónikus fáradtság szindróma legtöbb esetéhez nem kapcsolható.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.