• Krónikus fáradtság: mégsem vírus okozza?

    Szerző: MTI

    Kétségbe vonták a krónikus fáradtság szindróma és egy vírus korábban feltételezett összefüggését holland kutatók pénteken közzétett tanulmányukban.

    A British Medical Journal című orvosi szakfolyóiratban megjelent cikk állításai ellentmondanak amerikai kutatók tavalyi közlésének, amely szerint az XMRV jelű vírus jelenléte a vérben kapcsolatban van a krónikus fáradtság szindrómával (CFS).

    Hirdetés

    A korábbi tanulmányban 101, krónikus fáradtsággal élő páciens közül 68 vérmintájában mutatták ki a vírust. A szindróma megnevezéseként a myalgic encephalomyelitist (ME) is használják, utalva a vele járó izomfájdalmakra és fejfájásra. Világszerte mintegy 17 millió embert érinthet az állapot, amely pihenés hatására sem javuló, munkaképtelenné tévő fizikai és szellemi fáradtságot okoz.

    Egy 2010 januárjában megjelent, 186 páciens részvételével lefolytatott brit tanulmány, valamint egy februárban közzétett, 170 páciens bevonásával készült vizsgálat sem talált bizonyítékot az XMRV vírussal való fertőzés és a tünetegyüttes kialakulása között.

    A szakemberek emlékeztetnek arra, hogy immár három elismert európai laboratórium három független tanulmánya nem talált összefüggést a XMRV vírus és a krónikus fáradtság szindróma között. A hollandiai Nijmegen Orvosi Központ kutatói elképzelhetőnek tartják, hogy a vírus a 80-as években az Egyesült Államokban kitört CFS-járványban szerepet játszott, ám a krónikus fáradtság szindróma legtöbb esetéhez nem kapcsolható.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.02.26 14:42, Megjelenés: 2010.02.26 14:42
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA