Szemhéjremegés

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus frissítve:

A szemhéj remegése kellemetlen tünet, mely mögött általában kimerültség, stressz vagy a szem megerőltetése áll. Előfordulhat azonban az is, hogy neurológiai betegség áll a hátterében.

Az alsó vagy a felső szemhéj egy pontjának remegése sokszor csak a fáradtság jele, mögötte alváshiány, kimerültség állhat, jelentkezhet stresszesebb időszakokban. Mások számára általában észre sem vehető a finom remegés, csak az egyén érzi magán.

Ez a jelenség mindenkinél előfordul, teljesen ártalmatlan, semmi kóros nem áll mögötte. Okozhatja még a tv vagy a számítógép monitora előtt eltöltött hosszú idő, a szemek túlerőltetése is. Az eddig felsorolt esetekben a szemhéj remegése egy idő után magától megszűnik. Ha a jelenség a túlerőltetést követően jelentkezett, akkor javasolt a szemek pihentetése.

A szemhéjremegés enyhébb jelenség, a szemrángás erősebb és látványosabb. A kettő között nehéz éles határvonalat húzni.

A szemrángás mint tünet

A szemhéjremegés, illetve sokkal inkább a szemrángás lehet bizonyos gyógyszerek mellékhatása, egy elvonási tünet és neurológiai eltérések, betegségek (pl. epilepszia, la Tourette-szindróma, agydaganat, stroke stb.) tünete is. Ilyen esetekben a tünet vagy tartósan fennáll, vagy visszatérően jeletkezik, és zavaró mértékű, vagy hirtelen jelentkezik és heves.

A blepharospasmus a dystoniák közé sorolható betegség, melyben az egyik szemhéj görcsösen becsukódik és a beteg nem tudja kinyitni.

A szemrángás a motoros tic egyik megnyilvánulási formája is lehet, mely lehet szervi vagy lelki eredetű. Mindkét esetben a stressz rontja a tüneteket, viszont a fent említett ártalmatlan jelenségtől eltérően a valódi tic nem zavarja a beteget, de a környezetét igen, egy iskolás esetében ez a társak gúnyolódása miatt tragikus is lehet.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha a szemhéjremegés krónikussá válik, zavarja a beteget a mindennapi életvitelében, továbbá ha egyéb tünet (pl. fájdalom) is társul hozzá vagy hirtelen jelentkezik. A neurológus szakorvos kivizsgálást követően tud pontos diagnózist adni és annak ismeretében szükség esetén kezelést elrendelni. Nem a tünetet, hanem a háttérben álló betegséget kell kezelni, a kiváltó okot megszüntetni.

Stroke esetében a beteg azonnali kórházi kezelést igényel! Ha stroke gyanúja merül fel, azonnal mentőt kell hívni!

Ezt olvasta már? A stroke és tünetei

A motoros tic kezelése

Az ártalmatlan jelenség és a motoros tic tünete között nehéz éles határvonalat húzni. Akkor kell orvoshoz fordulni, ha nemcsak a kétoldali hunyorgás a tünet, hanem az egyik arcfél izomzata is megrándul. A neurológiai kivizsgálás szükségességének eldöntése a háziorvos kompetenciája, ő adja a beutalót a neurológiára, ha úgy gondolja, hogy erre szükség van.

Szakorvosi kivizsgálást követően a tic esetében akkor jön szóba a kezelés, ha a tünetek olyan mértékűek, hogy az illető nem tud vezetni, korlátozza a munkáját vagy gyerekek esetében az egészséges lelki fejlődést.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg összeállítás
Lektorálta: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

Cikkajánló

Magnézium
Magnézium

Szerepe van a depresszió elleni küzdelemben is.

Száraz köhögés
Száraz köhögés

Mi okozza, hogyan kezelje ezt a köhögéstípust?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Budai Endokrinközpont - Dr. Tar Attila, gyermekendokrinológus
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.