Puffadás, alacsony vércukor

Tisztelt Doktor Úr! A következő tüneteimmel kérném szíves szakvéleményét illetve tanácsát hogy milyen irányban lenne érdemes tovább mennem! Két hónapja folyamatos gyengeség és aluszékonyság után vásároltam egy vércukorszintmérőt. Azóta tudom hogy a másfél éve tartó de egyre sűrűbben előforduló gyengeségem hátterében az alacsony vércukor van! Reggel éhgyomorra 3 körüli, evés után sokszor vissza is esik és 4,5-5 körüli értékre 13: 00-14: 00 körül áll csak be de csak akkor ha rendszeresen aprókat étkezek! Ha viszont fizikai megterhelésem van nagyon gyorsan visszaesik 3 körüli értékre! Az utóbbi két-három hétben a székletem inkább nagyon világos barna/sárga, és a hasamat is sokszor feszültnek érzem! Testsúlyom egyáltalán nem változott! A vér eredményeim mind negatívak lettek vércukorterhelés is negatív lett egyedül a GPT lett picit magasabb 58U/I. Éhgyomri CPeptid 2,5ng/ml, Inzulin 93,6pmol/l. Hasi UH enyhe zsírmájat állapított meg! Az igaz hogy a munkám nagyon stresszes de nem tudom hogy foghatom e csak erre! Tanácstalan vagyok és egy folyamatos küzdelem két hónapja minden napom hogy a vércukromat tartsam! Válaszát és tanácsát előre is köszönettel! Gábor

Dr. Plósz János válasza fáradtság témában

Egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy a mért vércukor-értékek állnak a panasz hátterében. Bár a leírt értékek a normál sáv alsó részében helyezkednek el, nem jelentenek kórosat (főleg ha az inzulin-szint sem kórosan magas). Véleményem szerint alacsony glikaemiás indexű (lassan felszívódó) szénhidrátok fogyasztása mellett a rendszeres intenzív testmozgás (ezáltal az anyagcsere gyorsítása, szénhidrát-raktárak feltültése-kiürítése, intenzívebb edzés esetén ketontest-felhasználás megindulása) segíthet sokat. A fittségi állapot javulása a GPT-érték és a zsírmáj rendezésében is megfelelő megoldás. Így tavasszal érdemes lehet nyomelemeket pótolni (Béres csepp) illetve folyadékot fogyasztani bőséggel.

Kérdés: 2022. március 28., 19:40; Megválaszolva: 2022. március 29., 07:56
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Reggeli étkezés utáni...
Tisztelt Doktor Nő/Úr 62 éves férfi vagyok. Vércukrom állandóan ellenőrzöm, melynek értéke 6, 4-6, 8 és megegyezik az évenkénti önkéntes...
Széklet vér lelet értelmezés
Kedves Doktor Úr Ma kaptam meg a széklet vér leletemet, mely negatív lett, de az eredmény 10 ng/ml. Azt írja, a referencia 100 ng/ml alatt negatív, de...
Végbélfájdalom daganat műtét után
Vérvétel kiértékelése
Lactulose vizsgálat