Liszteriózis - Hogyan fertőzött a halálos sajt?

MTI
megjelent:

A fertőzött termékeket kivonták a forgalomból, miután január 23-án a vizsgálatok megállapították, hogy egyértelmű összefüggés van fogyasztásuk és a halálesetek között.

Nem szállítottak Magyarországra listeria fertőzött sajtot - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) szerdán az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó riasztórendszere (RASFF) jelentése alapján.

A MÉBiH tájékoztatása szerint sajt fogyasztása következtében kialakuló hazai megbetegedésről, illetve halálesetről nincs tudomásuk. Az osztrák egészségügyi minisztérium bejelentése szerint tavaly négy osztrák és két német halt meg egy ausztriai sajtüzem listeria baktériummal fertőzött termékeinek fogyasztásától, a sajtokat a stájerországi Prolactal GmbH gyártotta.

A fertőzött termékeket kivonták a forgalomból, miután január 23-án a vizsgálatok megállapították, hogy egyértelmű összefüggés van fogyasztásuk és a halálesetek között. A MÉBiH közleményében emlékeztet arra, hogy Ausztria az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó riasztási rendszerében valamennyi tagállamnak jelezte, Magyarországnak is, hogy egy osztrák gyártmányú kvargli sajtban Listeria monocytogenes nevű kórokozót mutattak ki.

Hol fordul elő a Listeria monocytogenes?
Az ember fertőzött állatokkal (elsősorban juh, kecske, ló, sertés, házi szárnyasok, rágcsálók) való közvetlen érintkezés útján, a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása és számos más tényező (pl. fertőzött takarmány, föld, széklet, egyéb szennyezett anyagok) útján fertőződhet. Az állatok és emberek is tünetmentes hordozói lehetnek a baktériumnak, anélkül, hogy tudnának róla.
Mit kell tudni a liszteriózisról?>>

Az osztrák élelmiszerellenőrző hatóság jelentése szerint a terméket Ausztriában, Csehországban, Németországban, Lengyelországban és Szlovákiában hozták forgalomba.

A listeriózis megbetegedést a Listeria monocytogenes nevű baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása okoz. Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a listeria baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása.

Jó ellenálló képességű felnőttek a fertőzést általában tünetmentesen vészelik át, nem betegszenek meg. Legyengült szervezet esetén - csecsemők, várandós nők, idős személyek, valamint gyenge immunrendszerű emberek - nagyobb veszélye van a súlyos tünetekkel járó betegség kialakulásának - tájékoztatott a MÉBiH.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.