Hogyan zajlik a hallásvizsgálat?

Dr. Zaránd Rajmund
Szerző: WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész

Halláscsökkenéssel, fülzúgással járó állapotok esetén az első lépések egyike a háttérben álló okok kiderítése céljából a hallásvizsgálat elvégzése. Mire számíthat? Szükséges-e beutalót kérni? Milyen vizsgálatok jöhetnek szóba felnőtt- és gyermekkorban? Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat.

Mit is értünk hallásvizsgálaton?

A levegő rezgéseit elektromos impulzussá átalakító és a kéregbe elvezető komplex apparátus működésének vizsgálatát. A szervrendszer 2 fő részből áll. A külső- és középfülből, valamint a belsőfülből és a hallópályából. A fülkagyló redői is némileg erősítik és a hallójárati csőbe vezetik a hangot, majd a dobhártyára eső hang a hallócsontokat rezgésbe hozza, így a levegő longitudinális hullámainak hangenergiája lényeges veszteség nélkül a folyadékkal telt belső fülbe jut. Itt a Corti-szerv membránjának elmozdulása (némi rezonancián alapuló újabb erősítéssel) a belső szőrsejtek csillóját elmozdítva depolarizációt okoz, ami ingeráramot kelt a hallóidegben, majd többszörös átkapcsolás után a hallókéregbe jut.

Ezt olvasta már? A rossz hallás növeli a balesetek kockázatát

Milyen típusú vizsgálatokat lehet végezni?

Többféle osztályozás is lehetséges:

  • objektív vagy szubjektív, tehát a beteg közreműködését nem igénylő vagy igénylő,

  • küszöb vagy küszöbfeletti: előbbi esetén a leghalkabb hangot határozzuk meg, amit hall a beteg, utóbbinál a hallásküszöböt meghaladó hangot adunk és ezt vizsgáljuk, vagy ennek más jellemzőit mérjük,

  • komplex vizsgálatok, ahol a hallókéreg működését, beszédértést, az észlelés gyorsaságát stb. mérjük.

Milyen életkorban végezhetőek a vizsgálatok?

Értelemszerűen a szubjektív vizsgálathoz kooperáció kell, így minimum kisiskolás kor szükséges. Az objektív vizsgálatok kisebb része újszülöttkorban altatás nélkül elvégezhető, így érdemes akár szűrés, akár panasz esetén 3-6 hónapos kor előtt a szükséges vizsgálatokat elvégezni, hiszen egy esetleges altatás további megterhelést jelenthet a szervezetnek.

Mi történik az újszülöttkori hallásszűrések esetén?

Az alvó, nyugodt kisbaba fülébe kis szondát tesznek, néhány másodperc után a készülék kiírja az eredményt (otoakusztikus emisszió mérése), vagy egy fülhallgatóra hasonlító mikrofont illesztenek a baba fülére, amihez a fül fölött a koponya bőrére tehető elektróda csatlakozik (BERA phone), rövid idő múlva a rendszer értékeli a kapott EEG hullámokat, így a hallást. Ha a vizsgálattal nem sikerül jó eredményt elérni, nem kell kétségbe esni, hiszen a szűrővizsgálatok inkább túlságosan érzékenyre vannak beállítva, hanem meg kell ismételni pár hét elteltével a vizsgálatot.

A cél a veleszületett halláscsökkenés mihamarabbi kimutatása, és hallókészülék vagy implantátum illesztése, hogy a beszédtanulás időben elkezdődhessen.

Ezt olvasta már? Mi okozhat halláscsökkenést?

Milyen vizsgálatot lehet végezni kisgyermekkorban?

Nyugodt gyermeknél tympanometria végezhető, a fülbe kis gumiszondát teszünk, ezen át a gyermek hangot hall, illetve kis nyomásváltozást észlel, a gép pedig a dobüreg nyomásviszonyairól, illetve a dobhártya rezgőképességéről, esetleges dobűri folyadékról ad fölvilágosítást. Ennek alapján a legfontosabb betegség (savós középfülgyulladás) igazolható vagy kizárható.

A jól kooperáló óvodásokat hangvillavizsgálatokkal tovább vizsgálhatjuk, de kellő fenntartással kell kezelni az eredményeket. Ekkor a vizsgáló orvos halkan megpendített hangvilla sorozatot tart a beteg füléhez, helyez a fejtetőre, illetve a fül mögötti csontra, a kapott válaszok (hol hallja? hol hangosabb?) közelebb visznek a diagnózishoz.

A küszöb audiometriát speciális, változtatható frekvenciájú és erősségű hangot adó fejhallgató, illetve rezgető segítségével végezzük. Ekkor a beteg a vizsgáló által beadott hang meghallását gombnyomással vagy egyéb módon jelzi, így a frekvenciaspecifikus hallásküszöb megállapítható.

A klasszikus súgásos vizsgálat (az 5 vagy 10 méterre álló beteg egyik fülét befogja, a vizsgáló súgva számokat vagy más szavakat mond, és addig közeledik, amíg a beteg vissza tudja ismételni a hallottakat) szubjektív, komplex vizsgálat. Óvodásokkal általában már könnyen elvégezhető.

Logopédus vagy gyógypedagógus végzi a játék audiometriát, amely szintén komplex vizsgálat, itt a kisgyermeket valamely játékos tevékenység elvégzésére kondicionálják rövid betanítással (pl. tegye a kockát a dobozba, ha meghallja a hangot), így kisebb korban is altatás nélkül meg lehet kísérelni hallásküszöböt megállapítani.

Altatással BERA vizsgálatot szoktak végezni a súlyos halláscsökkenés kizárására. Ekkor az altatott gyermek füléhez illesztett mikrofonból néhány ezerszer ismételt klikk hangot adunk, majd az elvezetett EEG (koponyára helyezett elektródok) számítógépes földolgozásával megállapítható, hogy a hallásküszöb 30-40dB-nél magasabb-e.

Felnőttkorban milyen vizsgálatokat végzünk?

A kisgyermekeknél leírt összes vizsgálat elvégezhető, a BERA vizsgálat is altatás nélkül. Ezen fölül számos küszöbfeletti, szubjektív módszer létezik, mellyel a csiga, a hallóidegek, illetve az agykéreg funkciójának hibáit jól el lehet különíteni.

Jellemző, hogy a beteg fülhallgatón zajt vagy hangot hall, aminek változását kell jelezni, vagy a hallott szavakat, számokat visszamondani. Léteznek különleges, pl. siketséget szimuláló beteget kiszűrő vizsgálatok is (kötött szöveget fölolvasó beteg fülébe a saját hangját kis késéssel visszaadva a szimuláns sokat téveszt).

Ezt olvasta már? Hallásromláshoz társuló depresszió: mindkettőt kezelni kell!

Mikor kell hallásvizsgálatra menni?

2015 óta törvény írja elő a kötelező objektív újszülöttkori hallásszűrést. Azonban a szülészetek részére a fenntartó az eszközöket nem mindig biztosítja, így a szülő kénytelen elvégeztetni a kisbaba vizsgálatát. Fentiek miatt nem csak kötelező, de érdemes is mihamarabb tájékozódni a lehetőségekről a lakóhely szerint illetékes hallásvizsgálóban.

Az óvodai státuszvizsgálatkor a védőnő szubjektív küszöböt mér, ennek eltérésekor beutalja a beteget szakrendelői hallásvizsgálatra.

Gyermekeknél a felső légúti hurutokat kísérő átmeneti halláscsökkenéseket kivéve a szülő által észlelt halláscsökkenés esetén mindenképp érdemes szakorvost fölkeresni.

Felnőttek esetén a hirtelen kialakuló fülzúgás, illetve halláscsökkenés néhány napon belüli hallásvizsgálatot érdemel, mivel a belső fül funkciózavarainak javítására 15 napon túl már nincsen érdemi lehetőség!

Idősebb korban a kommunikációt rontó hallászavar miatt a hallókészülék szükségességének megítéléséhez nélkülözhetetlen a küszöb audiometria.

Beutaló szükséges-e?

Igen. A törvény nem fogalmaz teljesen egyértelműen (beutaló mindenképpen szükséges, de nem világos, hogy háziorvos, védőnő vagy szakorvos állítja ki), általában a hallásvizsgáló állomásokon fül-orr-gégész szakorvosi beutaló nélkül nem fogadják a betegeket. Időpont egyeztetés is szükséges mindenképpen.

Olvasson tovább! A fülzúgás okai és kezelése

Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Urológia Urológia

Szexszel összefüggő húgyúti panaszok? Mit lehet tenni?

SCDS - Felsőívjárat-dehiszcencia...

A felső ívjárat dehiszcencia szindróma vagy röviden SCDS (superior canal dehiscence syndrome, helytelenül felső ívjárat kifakadási szindróma néven...

Orrsövényferdülés tünetei...

Az orrsövény egy olyan fedett, az orrüreg középvonalában húzódó, porcból és csontból álló lemez, ami elválasztja a bal és jobb oldali...

Szófogadatlan vagy csak nem hallja?

A szülők és a pedagógusok számára különösen fontos felismerni azt, ha egy gyermek viselkedésének háttérben halláskárosodás állhat. A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.