• Hal, felvágott, konzerv: miért veszélyesek a romlott, lejárt szavatosságú termékek?

        Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

        Az enyhébb élelmiszer eredetű megbetegedésnél rossz közérzet, fejfájás, hányás, hasmenés alakulhat ki, súlyosabb esetben a kórokozó mikroorganizmusok túlzott jelenléte miatt azonban halálos kimenetelű is lehet a romlott termék elfogyasztása. Mit tehetünk?

        Mohácsiné dr. Farkas Csilla élelmiszermérnök, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának kutatásért felelős dékánhelyettese, a Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék egyetemi docense korábban a Konzervipari Kutatóintézetben dolgozott, ahol azt is vizsgálták, mitől romlik meg egy konzerv. A tanszéken pedig ma már mindenféle élelmiszer esetében vizsgálódnak, a szakember látott már nagyon meglepő dolgokat is, most néhány példát említ.

        Hirdetés

        A romlás egy nagyon fontos jel a fogyasztónak!

        Amikor szemmel láthatóan romlott valami - puffadt, elszíneződött, nyálkás réteg képződött a tetején, netalántán büdös is -, akkor grammonként több tízmillió mikroorganizmus lehet jelen a termékben. Ebben az esetben olyan nagymértékű a mikrobák elszaporodása, hogy érzékelni tudjuk az anyagcseréjük következményét. A nagyobb baj akkor van, amikor nincs látható, érezhető jele a romlásnak. Egyes kórokozó mikrobák esetében elegendő, ha a termékben néhány száz vagy ezer sejt található. Ekkora dózis már bőven elegendő ahhoz, hogy betegek legyünk, gyomorrontás, fejfájás alakuljon ki.

        Bizonyos fogyasztói csoportok érzékenyebbek az élelmiszer eredetű megbetegedésekkel szemben. A csecsemőket, terhes anyákat, időseket, az immunszupresszált (gyenge védekezőképességű) betegeket érintheti leginkább a súlyosabb megbetegedés. A következmény súlyossága függ a mikroorganizmustól és az élelmiszerrel elfogyasztott dózistól.

        Konzervek: mikor romlott a tartalma?

        Nem fontos, ha lejárt a termék?


        A válaszadók több mint fele nem foglalkozik azzal, ha lejárt terméket emel le a polcról, szó nélkül visszateszi - ez is kiderült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal online felméréséből (grafikon). A NÉBIH zöld számán (06-80-263-244) bárki bejelentheti, ha élelmiszerbiztonsági szempontból kifogásolható termékkel találkozik.

        A konzerveknél nagyon fontos megnézni a csomagoláson található minőség megőrzési időt. Ez szobahőmérsékleten tárolva általában két év.

        Gyakran a doboz tetejének puffadása jelzi, hogy romlásnak indult a benne lévő termék, az elszaporodó mikroorganizmusok gázt termeltek, a konzerv kinyitásakor hallatszik is a gáz távozása. A konzerv tartalmának záptojás szaga a benne megtelepedő mikrobák kénhidrogén termelésére utal.

        A legtöbb esetben a konzervek olyan mértékben vannak hőkezelve, hogy normál körülmények között romlás egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán következik be.

        Amennyiben nem jól záródik a konzerv, megsérült a doboz, vagy eleve probléma volt a nyersanyaggal, akkor előfordulhat, hogy romlásnak indul a tartalom. Ezért nem szabad sérült (deformálódott, felpuffadt tetejű) dobozba zárt terméket megvenni, megenni.

         

         

        Nincs kivétel - bármi okozhat megbetegedést!

        Korábban leginkább az állati eredetű élelmiszereket gondoltuk veszélyesnek, így a felvágottakat, a nyers húst, tojást, nyers tejet és a hal.

        Háziasszonyoknak!


        Amikor egy fagyasztott élelmiszert előveszünk, kitesszük 1-2 órára a konyhaasztalra, hogy kiolvadjon. A mikrobák kedvelik a hús már megolvadt, nedves felületét, szobahőmérsékleten elszaporodnak, a normál konyhatechnológiai művelet pedig nem lesz elegendő az elpusztításukhoz. Fagyasztott körülmények között egyáltalán nem, hűtött (5 fok környékén) pedig lassan szaporodnak ezek a mikrobák, ezért érdemes előző este a fagyasztóból a hűtőszekrénybe tenni a húst, amit másnap már feldolgozhatunk (külön a húsoknak szánt vágódeszkán), majd megsüthetünk, megfőzhetünk.

        Ez a lista azonban mára kibővült azokkal a nem megfelelően megmosott, megtisztított leveszöldségekkel, salátákkal, étkezési csirákkal és gyümölcsökkel is, amelyeket nyersen fogyasztunk. A trágyázott földből kórokozó mikrobák kerülnek a zöldség vagy gyümölcs felületére, néhány megtapad rajta, és ha nem mossuk meg alaposan fogyasztás előtt, nem tarjuk be a higiénés szabályokat, megbetegedést okozhat - hangsúlyozza dr. Mohácsiné Farkas Csilla élelmiszer-mikrobiológus.

        Nyers húsok, hal

        Fontos, hogy frissen vásároljuk meg ezeket az alapanyagokat, feldolgozásig pedig hűtőben vagy fagyasztóban tároljuk. Ez igaz a friss halszeletekre és a fagyasztott termékekre is. Nagyon kevés idő elegendő ahhoz, hogy szobahőmérsékleten a felületükön lévő kórokozó mikrobák elszaporodjanak.

        A kolbászmérgezés

        A téli időszakban a háztáji disznótorok idején a kolbászmérgezés (botulinum toxin, idegméreg) lehet veszélyes a fogyasztókra nézve. Ennek hátterében a talajból származó baktérium terjedése, a nem megfelelően tisztított hús, a nem minden részén kellően hőkezelt termék (kolbász, hurka, disznósajt) állhat. A baktérium olyan toxint termel, amely az idegrendszerre van hatással, tehát nem elsősorban hányás vagy hasmenés a következménye, hanem például idegrendszeri bénulás. A baktérium szaporodásának gátja a hideg, fagyos időjárás, a megfelelő higiéniás feltételek, illetve a megfelelő hőkezelés.

        (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

        Módosítva: 2013.12.20 09:41, Megjelenés: 2013.12.20 09:41
      • Cikkajánló

        Babát szeretnél idén?

        Babát szeretnél idén?

        F. Zs, fordító

        Van néhány dolog, amit megtehetünk a teherbeesés esélyének növelése érdekében.

        Koronavírus

        Koronavírus

        MTI

        Kiket sújt leginkább a járvány az eddigi legátfogóbb tanulmány szerint?

        Nem az ünnepi ételektől válunk túlsúlyossá

        Karácsony a szeretet és a család ünnepe, Jézus születésének a méltatása. A különféle szokások, szertartások számos ponton találkoznak, de abban mindenképpen nagy a hasonlóság, hogy ilyenkor ünnepi ételek sora kerül az asztalra. Vannak, akik ragaszkodnak a régen megszokott menüsorhoz, ami gyakorta zsírosabb, jobban megterheli a szervezetet, mások már a reformkonyha híveiként készítik a leveseket, a második fogásokat és a süteményeket.

        A szőlőmag élettani hatásai

        Napjainkban - az egészségtudatosság elterjedésének köszönhetően - a szőlőt egyre többen fogyasztják, nemcsak nyers állapotában, hanem a benne található szőlőmagokból készült kivonatot, őrleményt vagy olajat is beépítik az étrendjükbe pozitív élettani hatásaik miatt.

        Elsősegélycsomag - Mit vigyünk magunkkal nyaraláskor?

        Az egészségügyi-elsősegélycsomag része legyen a láz- és fájdalomcsillapító, a hőmérő, a görcsoldó, a hasmenés vagy székrekedés kezelésére szolgáló készítmény. Jó, ha van nálunk B6-vitamin is. Ezekhez jönnek még a sebellátásra használatos kötszerek, a steril mull-lapok, a sebfertőtlenítő oldat és a gumikesztyű.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA