Hal, felvágott, konzerv: miért veszélyesek a romlott, lejárt szavatosságú termékek?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az enyhébb élelmiszer eredetű megbetegedésnél rossz közérzet, fejfájás, hányás, hasmenés alakulhat ki, súlyosabb esetben a kórokozó mikroorganizmusok túlzott jelenléte miatt azonban halálos kimenetelű is lehet a romlott termék elfogyasztása. Mit tehetünk?

Mohácsiné dr. Farkas Csilla élelmiszermérnök, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának kutatásért felelős dékánhelyettese, a Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék egyetemi docense korábban a Konzervipari Kutatóintézetben dolgozott, ahol azt is vizsgálták, mitől romlik meg egy konzerv. A tanszéken pedig ma már mindenféle élelmiszer esetében vizsgálódnak, a szakember látott már nagyon meglepő dolgokat is, most néhány példát említ.

A romlás egy nagyon fontos jel a fogyasztónak!

Amikor szemmel láthatóan romlott valami - puffadt, elszíneződött, nyálkás réteg képződött a tetején, netalántán büdös is -, akkor grammonként több tízmillió mikroorganizmus lehet jelen a termékben. Ebben az esetben olyan nagymértékű a mikrobák elszaporodása, hogy érzékelni tudjuk az anyagcseréjük következményét. A nagyobb baj akkor van, amikor nincs látható, érezhető jele a romlásnak. Egyes kórokozó mikrobák esetében elegendő, ha a termékben néhány száz vagy ezer sejt található. Ekkora dózis már bőven elegendő ahhoz, hogy betegek legyünk, gyomorrontás, fejfájás alakuljon ki.

Bizonyos fogyasztói csoportok érzékenyebbek az élelmiszer eredetű megbetegedésekkel szemben. A csecsemőket, terhes anyákat, időseket, az immunszupresszált (gyenge védekezőképességű) betegeket érintheti leginkább a súlyosabb megbetegedés. A következmény súlyossága függ a mikroorganizmustól és az élelmiszerrel elfogyasztott dózistól.

Konzervek: mikor romlott a tartalma?

Nem fontos, ha lejárt a termék?

A válaszadók több mint fele nem foglalkozik azzal, ha lejárt terméket emel le a polcról, szó nélkül visszateszi - ez is kiderült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal online felméréséből (grafikon). A NÉBIH zöld számán (06-80-263-244) bárki bejelentheti, ha élelmiszerbiztonsági szempontból kifogásolható termékkel találkozik.

A konzerveknél nagyon fontos megnézni a csomagoláson található minőség megőrzési időt. Ez szobahőmérsékleten tárolva általában két év.

Gyakran a doboz tetejének puffadása jelzi, hogy romlásnak indult a benne lévő termék, az elszaporodó mikroorganizmusok gázt termeltek, a konzerv kinyitásakor hallatszik is a gáz távozása. A konzerv tartalmának záptojás szaga a benne megtelepedő mikrobák kénhidrogén termelésére utal.

A legtöbb esetben a konzervek olyan mértékben vannak hőkezelve, hogy normál körülmények között romlás egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán következik be.

Amennyiben nem jól záródik a konzerv, megsérült a doboz, vagy eleve probléma volt a nyersanyaggal, akkor előfordulhat, hogy romlásnak indul a tartalom. Ezért nem szabad sérült (deformálódott, felpuffadt tetejű) dobozba zárt terméket megvenni, megenni.

lejárt élelmiszer

Nincs kivétel - bármi okozhat megbetegedést!

Korábban leginkább az állati eredetű élelmiszereket gondoltuk veszélyesnek, így a felvágottakat, a nyers húst, tojást, nyers tejet és a hal.

Háziasszonyoknak!

Amikor egy fagyasztott élelmiszert előveszünk, kitesszük 1-2 órára a konyhaasztalra, hogy kiolvadjon. A mikrobák kedvelik a hús már megolvadt, nedves felületét, szobahőmérsékleten elszaporodnak, a normál konyhatechnológiai művelet pedig nem lesz elegendő az elpusztításukhoz. Fagyasztott körülmények között egyáltalán nem, hűtött (5 fok környékén) pedig lassan szaporodnak ezek a mikrobák, ezért érdemes előző este a fagyasztóból a hűtőszekrénybe tenni a húst, amit másnap már feldolgozhatunk (külön a húsoknak szánt vágódeszkán), majd megsüthetünk, megfőzhetünk.

Ez a lista azonban mára kibővült azokkal a nem megfelelően megmosott, megtisztított leveszöldségekkel, salátákkal, étkezési csirákkal és gyümölcsökkel is, amelyeket nyersen fogyasztunk. A trágyázott földből kórokozó mikrobák kerülnek a zöldség vagy gyümölcs felületére, néhány megtapad rajta, és ha nem mossuk meg alaposan fogyasztás előtt, nem tarjuk be a higiénés szabályokat, megbetegedést okozhat - hangsúlyozza dr. Mohácsiné Farkas Csilla élelmiszer-mikrobiológus.

Nyers húsok, hal

Fontos, hogy frissen vásároljuk meg ezeket az alapanyagokat, feldolgozásig pedig hűtőben vagy fagyasztóban tároljuk. Ez igaz a friss halszeletekre és a fagyasztott termékekre is. Nagyon kevés idő elegendő ahhoz, hogy szobahőmérsékleten a felületükön lévő kórokozó mikrobák elszaporodjanak.

A kolbászmérgezés

A téli időszakban a háztáji disznótorok idején a kolbászmérgezés (botulinum toxin, idegméreg) lehet veszélyes a fogyasztókra nézve. Ennek hátterében a talajból származó baktérium terjedése, a nem megfelelően tisztított hús, a nem minden részén kellően hőkezelt termék (kolbász, hurka, disznósajt) állhat. A baktérium olyan toxint termel, amely az idegrendszerre van hatással, tehát nem elsősorban hányás vagy hasmenés a következménye, hanem például idegrendszeri bénulás. A baktérium szaporodásának gátja a hideg, fagyos időjárás, a megfelelő higiéniás feltételek, illetve a megfelelő hőkezelés.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.