• Hal, felvágott, konzerv: miért veszélyesek a romlott, lejárt szavatosságú termékek?

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Az enyhébb élelmiszer eredetű megbetegedésnél rossz közérzet, fejfájás, hányás, hasmenés alakulhat ki, súlyosabb esetben a kórokozó mikroorganizmusok túlzott jelenléte miatt azonban halálos kimenetelű is lehet a romlott termék elfogyasztása. Mit tehetünk?

    Mohácsiné dr. Farkas Csilla élelmiszermérnök, a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának kutatásért felelős dékánhelyettese, a Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék egyetemi docense korábban a Konzervipari Kutatóintézetben dolgozott, ahol azt is vizsgálták, mitől romlik meg egy konzerv. A tanszéken pedig ma már mindenféle élelmiszer esetében vizsgálódnak, a szakember látott már nagyon meglepő dolgokat is, most néhány példát említ.

    Hirdetés

    A romlás egy nagyon fontos jel a fogyasztónak!

    Amikor szemmel láthatóan romlott valami - puffadt, elszíneződött, nyálkás réteg képződött a tetején, netalántán büdös is -, akkor grammonként több tízmillió mikroorganizmus lehet jelen a termékben. Ebben az esetben olyan nagymértékű a mikrobák elszaporodása, hogy érzékelni tudjuk az anyagcseréjük következményét. A nagyobb baj akkor van, amikor nincs látható, érezhető jele a romlásnak. Egyes kórokozó mikrobák esetében elegendő, ha a termékben néhány száz vagy ezer sejt található. Ekkora dózis már bőven elegendő ahhoz, hogy betegek legyünk, gyomorrontás, fejfájás alakuljon ki.

    Bizonyos fogyasztói csoportok érzékenyebbek az élelmiszer eredetű megbetegedésekkel szemben. A csecsemőket, terhes anyákat, időseket, az immunszupresszált (gyenge védekezőképességű) betegeket érintheti leginkább a súlyosabb megbetegedés. A következmény súlyossága függ a mikroorganizmustól és az élelmiszerrel elfogyasztott dózistól.

    Konzervek: mikor romlott a tartalma?

    Nem fontos, ha lejárt a termék?


    A válaszadók több mint fele nem foglalkozik azzal, ha lejárt terméket emel le a polcról, szó nélkül visszateszi - ez is kiderült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal online felméréséből (grafikon). A NÉBIH zöld számán (06-80-263-244) bárki bejelentheti, ha élelmiszerbiztonsági szempontból kifogásolható termékkel találkozik.

    A konzerveknél nagyon fontos megnézni a csomagoláson található minőség megőrzési időt. Ez szobahőmérsékleten tárolva általában két év.

    Gyakran a doboz tetejének puffadása jelzi, hogy romlásnak indult a benne lévő termék, az elszaporodó mikroorganizmusok gázt termeltek, a konzerv kinyitásakor hallatszik is a gáz távozása. A konzerv tartalmának záptojás szaga a benne megtelepedő mikrobák kénhidrogén termelésére utal.

    A legtöbb esetben a konzervek olyan mértékben vannak hőkezelve, hogy normál körülmények között romlás egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán következik be.

    Amennyiben nem jól záródik a konzerv, megsérült a doboz, vagy eleve probléma volt a nyersanyaggal, akkor előfordulhat, hogy romlásnak indul a tartalom. Ezért nem szabad sérült (deformálódott, felpuffadt tetejű) dobozba zárt terméket megvenni, megenni.

     

     

    Nincs kivétel - bármi okozhat megbetegedést!

    Korábban leginkább az állati eredetű élelmiszereket gondoltuk veszélyesnek, így a felvágottakat, a nyers húst, tojást, nyers tejet és a hal.

    Háziasszonyoknak!


    Amikor egy fagyasztott élelmiszert előveszünk, kitesszük 1-2 órára a konyhaasztalra, hogy kiolvadjon. A mikrobák kedvelik a hús már megolvadt, nedves felületét, szobahőmérsékleten elszaporodnak, a normál konyhatechnológiai művelet pedig nem lesz elegendő az elpusztításukhoz. Fagyasztott körülmények között egyáltalán nem, hűtött (5 fok környékén) pedig lassan szaporodnak ezek a mikrobák, ezért érdemes előző este a fagyasztóból a hűtőszekrénybe tenni a húst, amit másnap már feldolgozhatunk (külön a húsoknak szánt vágódeszkán), majd megsüthetünk, megfőzhetünk.

    Ez a lista azonban mára kibővült azokkal a nem megfelelően megmosott, megtisztított leveszöldségekkel, salátákkal, étkezési csirákkal és gyümölcsökkel is, amelyeket nyersen fogyasztunk. A trágyázott földből kórokozó mikrobák kerülnek a zöldség vagy gyümölcs felületére, néhány megtapad rajta, és ha nem mossuk meg alaposan fogyasztás előtt, nem tarjuk be a higiénés szabályokat, megbetegedést okozhat - hangsúlyozza dr. Mohácsiné Farkas Csilla élelmiszer-mikrobiológus.

    Nyers húsok, hal

    Fontos, hogy frissen vásároljuk meg ezeket az alapanyagokat, feldolgozásig pedig hűtőben vagy fagyasztóban tároljuk. Ez igaz a friss halszeletekre és a fagyasztott termékekre is. Nagyon kevés idő elegendő ahhoz, hogy szobahőmérsékleten a felületükön lévő kórokozó mikrobák elszaporodjanak.

    A kolbászmérgezés

    A téli időszakban a háztáji disznótorok idején a kolbászmérgezés (botulinum toxin, idegméreg) lehet veszélyes a fogyasztókra nézve. Ennek hátterében a talajból származó baktérium terjedése, a nem megfelelően tisztított hús, a nem minden részén kellően hőkezelt termék (kolbász, hurka, disznósajt) állhat. A baktérium olyan toxint termel, amely az idegrendszerre van hatással, tehát nem elsősorban hányás vagy hasmenés a következménye, hanem például idegrendszeri bénulás. A baktérium szaporodásának gátja a hideg, fagyos időjárás, a megfelelő higiéniás feltételek, illetve a megfelelő hőkezelés.

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Módosítva: 2013.12.20 09:41, Megjelenés: 2013.12.20 09:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Csecsemőgondozás

    Csecsemőgondozás

    B. M., szakfordító

    Mi a legjobb alvási testhelyzet kisbabáknak? Mire figyeljünk?

    Migrén

    Migrén

    Szponzorált tartalom

    A migrén megközelítőleg 1,2-1,4 millió magyart érint. A migrén nem csak neked fáj! (x)

    Dietetikus vagy táplálkozási tanácsadó? Kit válasszunk?

    Ma már az interneten bármi megtalálható, és bárkiből lehet úgynevezett szakember is. Azonban nem árt tudnunk, hogy kihez érdemes fordulnunk, ha biztos tudáson alapuló, valódi segítséget szeretnénk kapni.

    Régi-új találmány: Erjesztett ételek

    Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és lélek működésében.

    Elsősegélycsomag - Mit vigyünk magunkkal nyaraláskor?

    Az egészségügyi-elsősegélycsomag része legyen a láz- és fájdalomcsillapító, a hőmérő, a görcsoldó, a hasmenés vagy székrekedés kezelésére szolgáló készítmény. Jó, ha van nálunk B6-vitamin is. Ezekhez jönnek még a sebellátásra használatos kötszerek, a steril mull-lapok, a sebfertőtlenítő oldat és a gumikesztyű.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA