Acetilszalicilsav és gyógynövények: együtt vérzést is okozhatnak

szerző: Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész frissítve:

A forgalomban lévő fájdalomcsillapító gyógyszerek közül sok népszerű típus hatóanyaga az acetilszalicilsav, amely hatásos, de nem minden esetben veszélytelen. Kölcsönhatásba léphet ugyanis a szintén széles körben népszerű gyógynövényalapú étrend-kiegészítők egy-egy összetevőjével.

Az acetilszalicilsav a nemszteroid gyulladásgátlók (NSAID) körébe tartozó gyógyszer, amelyet kisebb mennyiségben (100-300 mg) a myocardiális infarctus megelőzésére alkalmaznak (a vérlemezkék aggregációjának, vagyis halmozódásának, összetapadásának gátlására alkalmas). Nagyobb dózisban (500 mg) pedig enyhe és középerős fájdalmak csillapítására, ízületi fájdalmak és meghűléses tünetek (pl. láz) enyhítésére szolgál.

Milyen szerekkel léphet interakcióba az acetilszalicilsav?

Miért ne adjunk aszpirint gyermekünknek?

Ha lázasak vagyunk vagy fáj valamilyen testrészünk, sokunknak az az első gondolata, hogy be kellene venni egy aszpirint. Ezzel nincs is semmi baj. Ha azonban gyermekünknek támad hasonló problémája, ne kövessük ezt a sémát, mert ezzel még súlyosabb állapotba sodorhatjuk őt. A Reye-szindróma kialakulása akár halálos is lehet. Miért ne adjunk aszpirint gyermekünknek?

A legjelentősebb veszély akkor áll elő, ha megemelkedik a hatóanyag vérben lévő koncentrációja. Ez történhet több acetilszalicilsav-tartalmú készítmény együttes szedésekor, vagy akkor is, ha más készítmény (nem csak gyógyszer, de gyógynövény tartalmú készítmény) miatt megnyúlik a szervezetből való kiürülés ideje. Ekkor a túlzott hatáskifejtés miatt apróbb bevérzéseket, de akár gyomorvérzést is okozhat. Emiatt javasolt az acetilszalicilsav-tartalmú készítmények alkalmazása vagy más szerekkel való kombinálása előtt konzultálni háziorvosával. Bizonyos betegségek mellett, például gyomorfekély esetén kifejezetten ellenjavallt e gyógyszerek alkalmazása.

Lássunk néhány gyakran használt étrend-kiegészítőt, amelyekkel veszélyes kölcsönhatásba léphet az acetilszalicilsav.

Az izomnövekedést elősegítő kreatin

A kreatin alapvető szerepet játszik a sejtek s leginkább az izomrostok energiaellátásában. Természetes forrásai a húsok és a halak, de szervezetünk is napi szinten állítja elő. A sportolók, közülük is kiemelkedő mértékben a testépítők rendszeres használói a kreatinin tartalmú étrend-kiegészítőknek, ugyanis fokozott fizikai igénybevétel mellett elősegíti a test energiaszintjének növelését, valamint a testtömeg növeléséhez is hozzájárul.

Több vizsgálat is rávilágított viszont arra, hogy a nagymértékű kreatinbevitel – miután hatással van a szervezet vízháztartására, hiszen annak csökkenését idézi elő –, valamint a nemszteroid gyulladásgátlók kombinált alkalmazása vesekárosodást idézhet elő. Ez a komoly mellékhatás csupán e két hatóanyag interakciójának eredménye, amely mellett rendszerint más egyéni tényezők (pl. napi fehérjebevitel, egyéb gyógyszerek vagy étrend-kiegészítők alkalmazása) tovább fokozhatják a károsodás mértékét.

Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető szabályokkal, hiszen ilyen esetekben perceken múlhat az ember élete. Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Szorongásos tünetek enyhítésére alkalmazott aranygyökér, ginzeng és részegítőbors (kava)

Manapság újra reneszánszát éli a természethez való visszatérés mind az életmódunkban, mind a táplálkozásunkban, így amikor a stressz okozta panaszainkra keresünk megoldást, gyakran fordulunk a növényi alapú szerekhez.

Ilyen például az aranygyökér, a ginzeng és a kava, amelyek úgynevezett adaptogén gyógynövények, ami azt jelenti, hogy a szervezetben egyfajta kiegyensúlyozó szerepet töltenek be, segítve az idegrendszer alkalmazkodását a minket érő változásokhoz.

Az acteliszalicilsavat tartalmazó gyógyszerek, valamint a szorongásos tünetekre alkalmazott gyógynövények azonban veszélyes interakcióba léphetnek egymással. A kölcsönhatás eredményeképp az acetilszalicilsav hatása fokozottá válik, vérzések (pl. véraláfutások) jelenhetnek meg, emellett pedig a központi idegrendszer működésében is zavart okozhatnak.

Jobb félni, mint megijedni

A cikkünkben említett gyógyszerkölcsönhatások elkerülése érdekében javallott a felsorolt étrend-kiegészítők fogyasztását korlátozni, amennyiben acetilszalicilsav-tartalmú készítményeket szed. Nem okozhat rögtön veszélyes tüneteket például egy csésze ginzeng tea, valamint egy másnap bevett fájdalomcsillapító, ám nem árt odafigyelni. Egészsége érdekében fontos, hogy akkor is egyeztessen háziorvosával az étrend-kiegészítők alkalmazásáról, amennyiben nem szed rendszeresen gyógyszereket.

Az acetilszalicilsav-tartalmú gyógyszereket megtekintheti a WEBBeteg Gyógyszerkeresőjében

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Molnár Judit
Lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.