• Otthonszülésnél nincs anyakönyv?

    Szerző: MTI

    Nem szabályozott az otthon, orvos nélkül születettek anyakönyvezése, ezért jogszabályváltozásra van szükség Szabó Máté szerint - tudatta az Országgyűlési Biztos Hivatala az MTI-vel pénteken.

    "Az otthon, orvosi közreműködés nélkül világra hozott újszülött nehezen anyakönyvezhető, mert nem tisztázott egyértelműen, hogy a szülőknek milyen dokumentumokat kell bemutatniuk. A jogalkotó ugyanis ezt az esetet elmulasztotta szabályozni" - áll az ombudsman közleményében, aki az igazságügyi minisztertől kérte a jogszabályok módosítását.

    Hirdetés

     Gyermekvárás, terhesség

   • Felkészülés
   • Fogantatás
   • A terhesség jelei
   • Magzatfejlődés
   • Kötelező szűrések
   • Nem kötelező szűrések
   • Meddőség
   • Vajúdás
   • Vetélés
   • Gyermekvárás, terhesség
   • Magyarországon az intézeten kívüli születések száma évek óta meghaladja az ötszázat, és ezek háromnegyedénél orvos sincs jelen.

    Ugyanakkor a születés tényét az orvos által kiállított bizonyítvány igazolja.

    Egy panaszos azzal kereste meg az ombudsmant, hogy otthon született gyermekét a kerületi anyakönyvi hivatal kilenc héten át sem anyakönyvezte az orvosi pecsét hiányára hivatkozva.

    Később az anyakönyvi hivatal a Közép-magyarországi Közigazgatási Hivatalhoz terjesztette fel az ügyet, amely úgy foglalt állást: "az orvos által kiállított bizonyítvány nélkül a születés az anya adataival nem anyakönyvezhető, mert nem bizonyítható, hogy a megnevezett anya valóban a gyermek biológiai anyja.

    Zűrös az anyakönyvezés...

    Intézeten kívüli születés esetén, ha annál orvos nem működött közre, az anyának és a gyermeknek utólag meg kell jelennie az orvosnál" és csak az orvosi szakvélemény alapján lehet anyakönyvezni a gyermeket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Vizsgálatában Szabó Máté megállapította, hogy a jogalkotó "elfelejtette pontosan előírni, miként kell bejelenteni annak a gyermeknek a születését, akinek világra jöttekor nem volt jelen orvos – márpedig köztudomású, hogy a születés természetes folyamat, ami orvosi jelenlét nélkül is lezajlik".

    Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa kezdeményezte az igazságügyi és rendészeti miniszternél az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló rendelet kiegészítését, hogy rendeződjön az intézeten kívül, orvos nélkül világra jött gyermekek bejelentésének módja.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.06.27 14:04
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Geréb Ágnes: Döntött a Bíróság

    Két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától Geréb Ágnest csütörtökön első fokon a Fővárosi Bíróság (FB).

    A strasbourgi Bíróság elmarasztalta Magyarországot

    Magyarország ellen döntött otthonszülési ügyben kedden kihirdetett - nem jogerős - ítéletében a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bíróság első fokon eljáró tanácsa. Az ítélet szerint Magyarország megsértette Ternovszky Anna magyar állampolgár magánélethez és családi élethez fűződő jogait.

    Otthonszülés: Készül a jogszabálytervezet

    Az otthonszülésről szóló jogszabálytervezet véleményezése érdekében újabb egyeztetést tartott pénteken Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a témában érdekelt civil és szakmai szervezetekkel; a tervezetet még nem fogadták el, ezért újabb egyeztetés lesz a jövő héten.

    Geréb-per: Szakszerűtlen fogás okozta a magzat halálát?

    Szakszerűtlen eljárás okozta a magzat halálát a Geréb Ágnes, jelenleg felfüggesztett szülész-nőgyógyász szakorvos által 2007 szeptemberében levezetett otthon szüléskor - értett egyet az ügyben felkért mindhárom szakértő, akik csütörtökön ismertették szakvéleményüket a Fővárosi Bíróságon zajló elsőfokú tárgyaláson.

    Geréb Ágnes őrizetben - Majdnem meghalt egy csecsemő

    Őrizetbe vette Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt az éjszaka a rendőrség, miután egy újszülöttet a mentőknek kellett újraéleszteniük a XII. kerületben egy magánintézményben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese szerdán az MTI-vel.

    Otthonszülés - Oxigénhiányos csecsemő

    Feljelentés-kiegészítést rendel el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) annak vizsgálatára: terhel-e valakit büntetőjogi felelősség egy otthonszülés során kialakult életveszélyes állapot miatt. Az MTI úgy tudja, az otthonszülésnél Geréb Ágnes otthonszülést pártoló orvos is jelen volt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.