Otthonszülésnél nincs anyakönyv?

MTI
megjelent:

Nem szabályozott az otthon, orvos nélkül születettek anyakönyvezése, ezért jogszabályváltozásra van szükség Szabó Máté szerint - tudatta az Országgyűlési Biztos Hivatala az MTI-vel pénteken.

"Az otthon, orvosi közreműködés nélkül világra hozott újszülött nehezen anyakönyvezhető, mert nem tisztázott egyértelműen, hogy a szülőknek milyen dokumentumokat kell bemutatniuk. A jogalkotó ugyanis ezt az esetet elmulasztotta szabályozni" - áll az ombudsman közleményében, aki az igazságügyi minisztertől kérte a jogszabályok módosítását.

Gyermekvárás, terhesség

Magyarországon az intézeten kívüli születések száma évek óta meghaladja az ötszázat, és ezek háromnegyedénél orvos sincs jelen.

Ugyanakkor a születés tényét az orvos által kiállított bizonyítvány igazolja.

Egy panaszos azzal kereste meg az ombudsmant, hogy otthon született gyermekét a kerületi anyakönyvi hivatal kilenc héten át sem anyakönyvezte az orvosi pecsét hiányára hivatkozva.

Később az anyakönyvi hivatal a Közép-magyarországi Közigazgatási Hivatalhoz terjesztette fel az ügyet, amely úgy foglalt állást: "az orvos által kiállított bizonyítvány nélkül a születés az anya adataival nem anyakönyvezhető, mert nem bizonyítható, hogy a megnevezett anya valóban a gyermek biológiai anyja.

Zűrös az anyakönyvezés...

Intézeten kívüli születés esetén, ha annál orvos nem működött közre, az anyának és a gyermeknek utólag meg kell jelennie az orvosnál" és csak az orvosi szakvélemény alapján lehet anyakönyvezni a gyermeket.

Vizsgálatában Szabó Máté megállapította, hogy a jogalkotó "elfelejtette pontosan előírni, miként kell bejelenteni annak a gyermeknek a születését, akinek világra jöttekor nem volt jelen orvos – márpedig köztudomású, hogy a születés természetes folyamat, ami orvosi jelenlét nélkül is lezajlik".

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa kezdeményezte az igazságügyi és rendészeti miniszternél az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló rendelet kiegészítését, hogy rendeződjön az intézeten kívül, orvos nélkül világra jött gyermekek bejelentésének módja.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.