• Otthonszülés: háttér kell

    Dr. Szimuly Bernadett
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos

    Az otthonszülést szabályozó tervezet szerint a szüléseket megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkező orvosok vagy bábák kísérhetnék. Ehhez a bábáknak tanfolyamot kellene végezniük, azonban ez a tanfolyam egyelőre részleteiben kidolgozatlan.

      A téma cikkei


    3/1 Érvek az otthonszülés mellett
    3/2 Érvek a kórházban szülés mellett
    3/3 Otthonszülés: háttér kell

    Amíg az első bábák elvégzik az előírt tanfolyamot, addig kötelező lenne megfelelő tapasztalattal rendelkező szülészorvosnak jelen lenni a szülés alatt. Ez azonban nem annyira egyszerű, az orvosoknak csak kis százaléka vállalkozna ilyesmire.

    Az indokok között szerepel például az, hogy az otthonszülés levezetését mindenki csak a munkaidején kívül vállalhatná, vagyis a pihenőidejében. Sajnos nem előre megjósolható az sem, hogy a szülés mikor kezdődik el és mennyire húzódik el.

    Hirdetés

    A tervezet egyébként szabályozza azt is, hogy mik azok a körülmények, amikor az otthoni szülés átgondolást igényel, vagy amikor nem vállalható. Ilyenek például a túl nagy vagy túlságosan alacsony várható magzati súly, az anya idős életkora, előzetesen végzett császármetszés, előzetes vetélések, az anya anyagcsere-betegségei, ikerterhesség, igazolt koraszülés vagy túlhordás, fekvési rendellenességek (a farfekvés is), vércsoport összeférhetetlenség, idő előtti burokrepedés. Meghatározza a miniszteri tervezet azokat a tárgyi feltételeket is, amelyeket biztosítani kell a szülés ideje alatt.

      Gyermekvárás, terhesség


    Az otthonszülésre készülő anyának nyilatkozatot kellene tenni szándékáról és a szülés várható időpontja előtt részt kellene vennie bizonyos vizsgálatokon, melyek segítségével megállapítható, hogy van-e akadálya az otthoni szülésnek. Az otthonához legközelebb eső kórházat is értesíteni kellene arról, hogy sürgős esetben várhatóan oda szállítják majd.

    Természetesen az otthoni szülésről tájékozató, arra felkészítő tanfolyamon is részt kell vennie a párnak (ez jelenleg is így van), hiszen nagyon fontos, hogy felelősen tudjanak dönteni ebben a fontos kérdésben.

    (Dr. Szimuly Bernadett)

    3/2 Érvek a kórházban szülés mellett | 3/3 | Következő oldal
    Módosítva: 2014.11.23 08:11, Megjelenés: 2014.11.23 08:11
   • Cikkajánló

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    Eperallergia

    Eperallergia

    Dr. Garaczi Edina

    Az eper fogyasztása kellemetlen tüneteket is okozhat.

    Mit tehetünk a kismedencei izmok regenerációjáért szülés után?

    A szülés nagymértékben hozzájárulhat olyan problémák kialakulásához, amilyen például az inkontinencia vagy a prolapszus (hüvely- és méhsüllyedés), melyek akár évtizedekkel később jelentkezhetnek. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy minimalizáljuk ezen betegségek kialakulásának kockázatát?

    Miért nem tudok lefogyni szülés után?

    Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy képtelen lesz visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát. Természetes, hogy egy kis idő kell ahhoz, hogy újra elérhessék a versenysúlyukat, ám ha hosszas diéta árán sem tud megszabadulni a feleslegtől, érdemes utánajárni annak, mi is okozhatja a túlsúlyt.

    Gyermekágyi pszichózis esetén sürgősen kezelni kell a kismamát

    A gyermekáldás az élet legnagyobb csodája. Szülés után, amikor otthonában erősödik a kismama, de el kell látnia a csecsemőjét, éjjel többnyire háromóránként felébred a baba szoptatásához, ha szükséges, pelenkát cserél, ha sír a kicsi, ringatja, vagy ha a szelek bántják a babát, simogatja a pocakját.

    Magzatmozgások - Mikor és mennyi a normális?

    Általában a várandósság 16-18. hete körül érzékelhetőek először a magzat mozgásai a kismama számára. Ezt a legtöbben az orvossal történő találkozó során úgy mondják el, hogy olyan érzés, mintha belülről megsimogatták volna a hasfalat.

    A fogamzásgátlás kérdései szülést követően

    A szülést követően a nők általában fokozottan figyelnek a fogamzásgátlásra. Emellett ebben az időszakban egészségügyi okokból is igen fontos, hogy a nem kívánt terhességet megelőzzük.

    Érvek az otthonszülés mellett

    Otthon vagy kórházban? A kérdés nagy vitákat vált ki. Nincs egyetértés az otthonszülés tervezetét kidolgozó Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium, valamint a szüléseket otthon vezető bábák között, de a kérdés megosztja a közvéleményt is.

    Otthonszülés felelősséggel

    Világra jött az első újszülött március közepén, akinek születése immár szabályozott otthoni körülmények között, engedéllyel rendelkező szülészeti team beavatásával valósult meg.

    Érvek a kórházban szülés mellett

    A kórházi szülés mellett szóló legfőbb érv a műszerezettségben meglévő különbség, hiszen egyikünk lakásában sincsenek meg azok a diagnosztikus vagy terápiás eszközök, amik egy kórházban az alapfelszerelés részét képezik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.