• Geréb Ágnes: Döntött a Bíróság

    Szerző: MTI

    Két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától Geréb Ágnest csütörtökön első fokon a Fővárosi Bíróság (FB).

    A döntés szerint a szabadságvesztés kiszabása az elrettentés mellett azért is indokolt, mert a vádlottat már korábban is eltiltották a foglalkozásától, ám ő ennek ellenére folytatta tevékenységét.  Geréb Ágnes a felmentését kérte, míg az ügyész azt kezdeményezte: a bíróság szabja ki a szabadságvesztés teljes időtartamának letöltését.

    Letöltendő fogház, pénzbüntetés

    Geréb Ágnes elsőrendű vádlottat egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, valamint egy rendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt ítélték két év fogházra. A döntés értelmében a fogházbüntetés felének letöltése után feltételes szabadságra bocsátható.

    Hirdetés

    A bíróság a másodrendű vádlottat, K. Ágnest maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, a további három vádlottat felmentette a vád alól.

    A Fővárosi Bíróság G. Ágnest, K. Ágnest, valamint F. Júlia harmadrendű, N. Mónika negyedrendű és S. Mónika ötödrendű vádlottat felmentette "a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének vádja alól". A felmentő rendelkezés részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában történt - áll az FB közleményében.

    "Geréb Ágnes felelős két súlyos bűncselekmény elkövetéséért"

    Az elsőfokú ítélet kihirdetése során elhangzott: az otthonszülés szabályainak hiánya nem jelenti azt, hogy tiltott lenne az otthonszülés. Így a bíróság ítéletében nem foglalt állást az otthonszüléssel kapcsolatos szakmai vitában. Az FB kimondta: önmagában a tervezett otthonszülés nem minősül olyan foglalkozási szabályszegésnek, amely más, konkrét szabályszegő magatartás nélkül megvalósítaná a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést - írták a közleményben.

    Megszületett a rendelet az otthonszülés szabályairól


    Rendeletet alkotott a kormány az otthonszülés szabályairól - jelentette be a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után. Az új jogszabály mindaddig megengedi a szülés helyszínével kapcsolatos szabad választást a várandós kismamáknak, amíg az nem veszélyezteti a gyermek életét. Rendelet az otthonszülés szabályairól>>

    A nagyfokú médiaérdeklődés mellett kihirdetett ítélet indoklása szerint a felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását "semmiféle körülmény nem indokolta", mert Geréb Ágnes felelős két súlyos bűncselekmény elkövetéséért.

    A bíróság kitért arra, hogy a jogszabályváltozás következtében később "vélhetően szervezettebb keretekben, kisebb kockázattal dolgozhatnak tovább" Gerébék, s ez lehetővé teszi, hogy különös méltányosságból fogházbüntetése felerészének letöltése után feltételesen szabadlábra helyezzék.

    Az FB felhívta a figyelmet arra: az eljárás költségét a vádlottaknak ügyeik arányában kell kifizetniük.

    Kiss Veronika ügyész fellebbezésében mind az öt vádlott esetében a bűnösség megállapítását kérte. Geréb Ágnes esetében azt kérte, szabják ki a szabadságvesztés teljes időtartamának letöltését. Király Ágnes, Frigyes Júlia és Németh Mónika esetében felfüggesztett szabadságvesztésért, míg Schanda Mónika esetében pénzbüntetésért fellebbezett.

    Geréb Ágnes a vonatkozó két ügyben a felmentését, Király Ágnes pedig a pénzbüntetés elengedését kérte. A harmadrendű, a negyedrendű és az ötödrendű vádlott tudomásul vette az ítéletet.

    Az ítélet indoklása

    A bíróság döntése szerint Geréb Ágnes bűnös foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés elkövetésében egy 2006. szeptemberi szülés levezetése esetében. Az FB megállapította: a szülés levezetésének helytelen módja és a halál beállta között ok-okozati összefüggés áll fenn. Az indoklásban elhangzott: a magzat halála a szülés közben következett be, a kiszabadítására tett kísérlet - a fej forgatása - során a gerinc sérülése okozta az oxigénhiányt.

    Érvek a kórházban szülés mellett


    A kórházi szülés támogatói szerint legfontosabb az anya és újszülöttje biztonsága. A beöntés és a borotválás egyaránt a fertőzésveszélyt hivatott csökkenteni. A folyamatos CTG-monitorozással a magzati oxigénhiány első jelei is felismerhetők, így a szükséges beavatkozásokra fel lehet készülni és időben elvégezhetők. Érvek a kórházban szülés mellett>>

    A mentősök kiérkezésekor már halott volt a magzat, akinek a fejét összességében 180 fokkal forgatták. A keringés és a légzőközpont károsult, ez végül a légzés és a keringés leállását vonta maga után. A szakértők megállapítása szerint a magzat és az anya életét egyaránt veszélyeztette Geréb Ágnes, aki egy időre még el is hagyta a szülés helyszínét.

    Cserni János, a bírói tanács elnöke közölte: a második, ikerszüléses esetben a mentőknek kellett intubálniuk a másodikként világra jött újszülöttet, így újra beindult a szívműködés, de agyállományi vérzés és súlyos idegrendszeri károsodás következett be, és végül a csecsemő alig félévesen, krónikus bronchitisben hunyt el 2004 nyarán.

    Az indoklásban az szerepelt: az öt egység oxitocin intravénás beadása kimeríti a veszélyeztetés fogalmát, mivel ez az eljárás összehúzta a méhet, ami oxigénhiányt idézett elő; a burokrepesztést és belső méhvizsgálatot is el kellett volna Geréb Ágnesnek végeznie. A bíró kiemelte: Geréb Ágnes utasítására adta be a másodrendű vádlott az oxitocin injekciót, így az ő büntetőjogi felelőssége is megállapítható.

    Enyhitő és súlyosbitó körülmények

    Enyhítő körülményként a bíróság figyelembe vette a két vádlott rendezett életkörülményeit, ám súlyosító körülményként értékelték, hogy cselekedetük szándékos volt, Gerébnél ehhez még hozzájárult a büntetett előélet is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A másik két ügyben, amelyek során a szülő nőket kivérzéses állapotban vitték szülés után a kórházba, de egy-két napon belül egészségesen kikerültek onnan, és gyermekeiknek sem esett bajuk, a vádlottakat felmentette a bíróság a vád pontjai alól. Egyik esetben sem lehetett egyértelműen bebizonyítani a bíróság indoklása szerint, hogy a szülő nőknél fellépő anémiás állapot a szülés következménye volt.

    Az ítélethirdetés után volt, aki gúnyosan tapsolta meg a bíróság döntését, a tárgyalás berekesztése után pedig mintegy ötven szimpatizáns várta a vádlottakat a Fővárosi Bíróság épülete előtt.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.03.25 11:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A strasbourgi Bíróság elmarasztalta Magyarországot

    Magyarország ellen döntött otthonszülési ügyben kedden kihirdetett - nem jogerős - ítéletében a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bíróság első fokon eljáró tanácsa. Az ítélet szerint Magyarország megsértette Ternovszky Anna magyar állampolgár magánélethez és családi élethez fűződő jogait.

    Otthonszülés: Készül a jogszabálytervezet

    Az otthonszülésről szóló jogszabálytervezet véleményezése érdekében újabb egyeztetést tartott pénteken Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a témában érdekelt civil és szakmai szervezetekkel; a tervezetet még nem fogadták el, ezért újabb egyeztetés lesz a jövő héten.

    Geréb-per: Szakszerűtlen fogás okozta a magzat halálát?

    Szakszerűtlen eljárás okozta a magzat halálát a Geréb Ágnes, jelenleg felfüggesztett szülész-nőgyógyász szakorvos által 2007 szeptemberében levezetett otthon szüléskor - értett egyet az ügyben felkért mindhárom szakértő, akik csütörtökön ismertették szakvéleményüket a Fővárosi Bíróságon zajló elsőfokú tárgyaláson.

    Geréb Ágnes őrizetben - Majdnem meghalt egy csecsemő

    Őrizetbe vette Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt az éjszaka a rendőrség, miután egy újszülöttet a mentőknek kellett újraéleszteniük a XII. kerületben egy magánintézményben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese szerdán az MTI-vel.

    Otthonszülés - Oxigénhiányos csecsemő

    Feljelentés-kiegészítést rendel el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) annak vizsgálatára: terhel-e valakit büntetőjogi felelősség egy otthonszülés során kialakult életveszélyes állapot miatt. Az MTI úgy tudja, az otthonszülésnél Geréb Ágnes otthonszülést pártoló orvos is jelen volt.

    Súlyosabb lehet a vád Geréb Ágnes ellen

    Súlyosabb lehet a vád a Geréb Ágnes elleni büntetőügyben, ezért a Pesti Központi Kerületi Bíróság az ügyet átteszi a Fővárosi Bíróságra. A Napvilág Születésház pénteki közlése szerint a vádat gondatlan veszélyeztetésről feltehetően gondatlanságból elkövetett emberölésre változtatnák.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.