Megszületett a rendelet az otthonszülés szabályairól

MTI
megjelent:

Rendeletet alkotott a kormány az otthonszülés szabályairól - jelentette be a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után. Az új jogszabály mindaddig megengedi a szülés helyszínével kapcsolatos szabad választást a várandós kismamáknak, amíg az nem veszélyezteti a gyermek életét.

A kormányrendelet április 1-jén lép hatályba, és a május 1-je utáni szülésekre vonatkozik. A szabályozás szerint a szülés levezetőjének működési engedéllyel kell rendelkeznie, amelyet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ad majd ki. Rögzítik azt is, hogy azoknak, akik részt vesznek e szülészeti ellátásokban, milyen képzettséggel kell rendelkezniük, mi a feladatuk, a felelősségük, milyen hatáskörük és milyen dokumentációs kötelezettségük van.

Ha a kismama úgy dönt, nem szeretne kórházban szülni, akkor terhessége 36. hétéig meg kell választania, hogy milyen egészségügyi szolgáltatónál és milyen felelős személlyel fogja a szülést lebonyolítani - ismertette a kormányszóvivő. Az említett felelős személynek vagy munkaviszonyban, vagy szerződéses viszonyban kell állnia egy egészségügyi szolgáltatóval; vagy szülész-nőgyógyász szakorvosnak kell lennie; vagy pedig felsőfokú képzettségű szülésznőnek, de kell lennie legalább kétéves szülőszobai gyakorlatának, és szükséges, hogy korábban legalább ötven szülésnél igazoltan közreműködjön - tájékoztatott.

Az otthonszülést nem támogatja a társadalombiztosítás

A kismamának - folytatta a szóvivő - nyilatkoznia kell arról is, hogy tudomásul veszi: ha a szülést levezető felelős személy és/vagy a gyermekgyógyász úgy dönt, hogy őt vagy a babát kórházba kell szállítani, akkor ezt elfogadja. Ebben az esetben a magzat egészséges élethez való joga megelőzi az édesanya önrendelkezési jogát - hangsúlyozta.

A jogszabály részletezi a szükséges tárgyi és higiénés feltételeket is. Kimondja továbbá, hogy az otthonszülést nem támogatja a társadalombiztosítás, de ha közben kórházba kell szállítani az édesanyát vagy az újszülöttet, azt igen. Egy kórháznak egyébként legfeljebb húsz percen belül elérhetőnek kell lennie a helyszínről. Nagy Anna emlékeztetett: eddig semmilyen egyértelmű szabályozás nem volt a kérdés rendezésére, s ennek a rendezetlenségnek több gyermek és édesanya is áldozatává vált. Az édesanyának alkotmányos joga eldönteni, hogy hol szeretné világra hozni a gyermekét, ha ezzel nem veszélyezteti gyermeke vagy önmaga életét; a kormány ezt tiszteletben kívánja tartani, így az állam kivonul onnan, ahol úgy érzi, hogy "nincs keresnivalója" - mondta.

A rendeletalkotást megelőző társadalmi egyeztetésben részt vett például a Magyar Védőnők Egyesülete, a Születésház Egyesület, az Alternal Alapítvány, a kórházszövetség, a mentőszolgálat, a szülészeti és nőgyógyászati kollégium, valamint a Társaság a Szabadságjogokért - sorolta a szóvivő.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.