Kertünk gyakori virága, a büdöske - Látásunkra is hatással lehet?

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

Kerti dísznövényként az egész világon elterjedt, kedvelt és igénytelen virágról a nem kellemes illata jut legelőször eszünkbe. Hivatalos nevét – bársonyvirág (Tagetes spp.) – bársonyos szirmú virágairól kapta. Akik nem ismerik alaposan a kerti virágokat, könnyen összetévesztik a körömvirággal.

Mire használják még fel a bársonyvirágot díszítő funkciója mellett?

Az 50 faj közül, amely a világon létezik, a nagyvirágú büdöskének (Tagetes erecta) a legmagasabb a karotinoidtartalma. A karotinoidok azok a színes vegyületek, melyek a zöldségek és gyümölcsök élénkpiros, narancssárga vagy sárga színét adják. A növényt magát nem, hanem a belőle kinyert összetevőket az élelmiszeriparban is használják színezékként. A bársonyvirág is tartalmazza a karotinoid luteint, melyet növényi színezékként (E161b) a NÉBIH is engedélyez adalékanyagként mint természetes sárga színezéket.

Bársonyvirág (büdöske) (Tagetes sp.)

A nagyvirágú büdöske olaját alkalmazzák parfümök összetevőjeként is. Érdemes a növényből a virágoskertünkbe is ültetni, illóolaja repellens (rovarriasztó) hatású.

Gyógyászati szempontból ugyancsak karotinoidtartalma az értékes: a lutein és a zeaxantin. Ez az a két karotinoid, illetve bomlástermékeik, amelyek a retinában (a szem ideghártyája) és a szemlencsében megtalálhatóak, és itt feldúsulnak. Amennyiben ebből a két karotinoidból életünk során keveset fogyasztunk, időskori következménye a makuladegeneráció (AMD), vagy más néven sárgafoltsorvadás lehet. Ennek következménye pedig a folyamatosan, egyre nagyobb mértékben kialakuló látásromlás. (A sárgafolt a szemben az éleslátásért felelős terület).

A gyógyszeripar kizárólag a virág karotinoidtartalmát hasznosítja étrend-kiegészítőkben, más formában és a növény más részét nem használja fel.

Mi a makuladegeneráció oka?

Megfigyelhető a családi halmozódás, és kockázati tényező lehet a betegség kialakulásában a cukorbetegség, dohányzás, magas vérnyomás, egyoldalú táplálkozás, időskor és fényvédelem nélküli napon tartózkodás. A makuladegenerációt általában szemüveg rendelése alkalmával fedezi fel a szemorvos. Ezért is fontos az 50 év felettiek rendszeres szemészeti vizsgálata.

Miben található meg a lutein és zeaxantin természetes formában?

A lutein és a zeaxantin megtalálható a zöld leveles zöldségekben, mint a spenót és a kelkáposzta, brokkoli, zöldborsó, zöldbab, fodroskel, petrezselyemzöld. Ezenkívül jelen van a kukoricában és a tojásban. Ez utóbbiból jobban hasznosulnak a karotinoidok, mert a tojásban található koleszterin és zsírok segítik a felszívódásukat. A napi szükséges bevitel 6 mg lenne. A luteint nem képes a szervezetünk előállítani.

A lutein és zeaxantin szemvédő hatásai

Antioxidáns hatásúak, így megvédik a retinát a szabad gyökök károsító hatásától, és a rövid hullámhosszú kék fény kiszűrésével védik a szemet. A szemlencse és a sárgafolt sejtjei, ha sérülnek, nem tudnak regenerálódni. A lutein és a zeaxantin semlegesítik a szemet károsító szabad gyököket. Lassíthatják a makuladegeneráció folyamatát, de nem előzik meg. Ilyen szempontból nem érdemes luteintartalmú készítményeket vásárolni, érdemesebb a táplálkozásunkba minél fiatalabban beépíteni a luteint tartalmazó élelmiszereket.

Mivel általános tapasztalat, hogy a napi bevitel az étrendünkben nem kellő mennyiségű, így megvásárólhatóak étrend-kiegészítőként vagy speciális –gyógyászati célra szánt – tápszerként is, akiknél már diagnosztizálták a makula károsodását, azoknál lassíthatják a folyamatot. Erről érdemes egyeztetni a szemész orvossal is. A lutein mind önmagában, mind észter formában ugyanúgy felszívódik, így ha készítményt választunk, ez nem fontos szempont, bármelyiket választhatjuk. A lutein klinikailag hatásos napi mennyisége 10 és 20 mg között van. A lényeges a hatás szempontjából a folyamatos bevitele a luteinnek, és hogy milyen étellel történik – mint a tojásnál is láthattuk –, a felszívódásban a zsiradékoknak is szerepe van. A készítmények tartalmazhatnak omega-3-zsírsavakat, A-, B2-, C- és E-vitaminokat, valamint cinket, rezet és szelént is, de legfontosabb a szemünk egészségének szempontjából a lutein- és zeaxantintartalom.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló