Mit tegyünk szemünk egészségének megőrzéséért?

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
frissítve:

A legtöbb szemészeti probléma hátterében több ok feltételezhető, az örökletes tényezők mellett nagyon sok környezeti hatással is számolnunk kell. Kellő odafigyeléssel a legtöbb betegség kialakulását jó eséllyel meg tudjuk előzni.

A szembe jutó UV-B-sugárzás károsítja a szemlencse szerkezetét, így felelőssé tehető a szürkehályog kialakulásáért is. Fontos tehát a bőrünk mellett szemünket is megfelelően óvni a nap káros sugaraitól.

A kalap kb. 50 százalékban, míg a megfelelő UV-szűrővel ellátott napszemüveg akár 100 százalékban is csökkentheti a szemet ért káros sugárzást. Veszélyes viszont az olyan napszemüveg, amelynek nem megfelelő az UV-szűrése! A sötét üveg miatt a pupilla kitágul, így még a normálisnál is több káros sugarat enged a szembe.

A fény kék színtartománya szintén fokozottan árt a szemnek, mert a sárgafoltban (makula) a komplementer (kiegészítő) színként a kék nyelődik el leginkább, és ez okoz legkönnyebben károsodást.

Antioxidánsok

Megfelelő, zöldségben és gyümölcsben gazdag táplálkozással vitaminokat (A-, C- és E-vitamin) nyomelemeket (cink), karotinoidokat (zeaxantin, lutein) juttathatunk be a szervezetbe.

Figyelnünk kell ezen anyagok megfelelő arányára és mennyiségére! Ezeket természetes forrás mellett különböző - speciálisan a szem igényeinek megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazó - táplálékkiegészítő formájában is bejuttathatjuk a szervezetünkbe.

Toxikus ártalmak kerülése

Bizonyos fototoxikus gyógyszerek - pl. antibiotikumok, egyes fogamzásgátlók, malária ellenes szerek, retionoidok stb. - érzékenyítik a szervezetet a nap hatásaival szemben, így növelik a szürkehályog kialakulásának esélyét, és fokozzák a lencsehomály intenzitását.

Törekedjünk arra, hogy ezeket a gyógyszereket csak a lehető legrövidebb ideig és legalacsonyabb dózisban alkalmazzuk. Szerencsére az elhagyásuk esetén általában a lencse homály mértéke csökken, vagy legalább stabil marad.

A dohányzás elhagyása

A leginkább elkerülhető toxikus faktor a dohányzás! A dohányzás fokozza az oxidatív stresszt, csökkenti a szervezet védekező, regerálódó képességét javító antioxidánsok szintjét. A látásromlás kockázatát a dohányzás akár négyszeresre is fokozhatja!

Olvasás a sötétben, szemcsés tévé

Sötétben a megfelelő fény mennyiségének szembe engedéséhez ki kell tágulnia a pupillának, viszont a közelre történő fókuszálás miatt - hogy kellően élesen lássunk - a pupillát szűkíteni kellene.

Az ellentétes terhelés miatt egyik helyzet sem optimális a szemizmok számára. Közvetlen károsodás ugyan nem éri a szemet, ha nem megfelelő fényviszonyok mellett olvasunk, ám az agy és a szemizmok is könnyebben fáradnak.

Hasonlóan megterhelő az is, ha szemcsés, nem jó felbontású tv-képernyőt nézünk.

Dr. Papp Júlia, szemész szakorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész szakorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.