Makuladegeneráció téma

Mit tegyünk nyáron szemünk egészségének megőrzéséért?

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2022-07-13 13:33
Nemcsak bőrünket kell megfelelő módon védenünk a fokozott UV-sugárzás káros hatásaitól, hanem a szemünket is! A megfelelően kiválasztott napszemüveg nagyon sok kellemetlenségtől megóvhat bennünket.

Makuladegeneráció (sárgafoltsorvadás)

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2022-06-10 22:03
Az időskori makuladegeneráció (macula degeneratio) az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége, mely típusosan 50 éves kor felett jelentkezik. Vezető vaksági ok, a vakok 22-25 százaléka emiatt veszíti el látását.

Időskori makuladegenerációban szenvedők látáskorrekciója

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész - 2022-05-16 11:03
A makuladegeneráció korunk egyik legjelentősebb szemészeti megbetegedése, amely a fejlett világban a vezető vaksági okok közé tartozik. Szeretnénk néhány szempontot kiemelni azzal kapcsolatban, hogy milyen látáskorrekciós lehetőségek állnak rendelkezésre azok számára, akik időskori makuladegenerációban szenvednek.

Hogyan látnak a látássérültek?

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2022-01-29 04:03
A látássérültek rehabilitációjának része: a látó emberek részéről kialakított elfogadás, megfelelő segítségnyújtás. Mindenki kapcsolatba kerülhet csökkent látású emberekkel, akár családtagokkal, ismerősökkel is.

A látásromlásról - Korral jár?

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2021-05-27 07:03
A szem szöveteinek rugalmassága, a sejtek regenerálódási képessége az élet folyamán folytonosan csökken. A változást senki sem kerülheti el, ám mindenkinél másképp jelentkezik.

A vakság leggyakoribb okai a világban

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-04-01 17:03
A világon 37 millió vak és 124 millió látássérült ember él. A vak emberek 90 százaléka a fejlődő országokban él, ahol tízszer nagyobb a látásvesztés kockázata, mint az ipari országokban. Ennek elsődleges oka a szegénység és az azzal együtt járó hiányos orvosi ellátás, beleértve a szemészet szakterületét is.

Az AMD az időskori vakság vezető oka

Dr. Rose Magánkórház - 2016-09-24 21:11
A fejlett országokban a 65 év feletti lakosság körében a vakság (visszafordíthatatlan látásromlás) kialakulásának leggyakoribb oka az időskori makuladegeneráció (age-related macular degeneration, rövidítve AMD).
Időskorban gyakori probléma, hogy a szem ideghártyáján levő, fényérzékelő idegvégződésekkel teli területre vetülő képet nem látja az idős papa, mama élesen. Mivel a homály a látótér középpontjában van, ezzel jelentősen veszít is a látásából.

Az antioxidánsok hiánya szembetegséget okoz

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2014-02-10 09:41
Az erős napsugárzás és a vér alacsony antioxidáns tartalmának kombinációja érzékenyebbé teszi a felnőtteket az időskori makula degenerációra - állítják kutatók.
Egy évtized alatt felére csökkent Dániában az időskori látászavarral kezdődő, majd teljes megvakulással járó esetek száma. Egy tanulmány szerint ezt egy új gyógyító eljárással sikerült elérni.

Makuladegeneráció és agyvérzés

Medipress - 2011-02-21 18:37
Az idős emberek egyik gyakori szemelváltozása, a makuladegeneráció kapcsolatba hozható az agyvérzéssel – hangzott el az Amerikai Stroke Társaság 2011-es nemzetközi konferenciáján.
A Johns Hopkins Egyetem munkatársai szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend (főként halak és tengeri állatok fogyasztása) csökkenti az időskori sárgafolt-degeneráció kialakulásának kockázatát.
Alacsonyabb lehet a kockázata a jelentős látásromláshoz, súlyos esetben vaksághoz vezető időskori makuladegeneráció kialakulásának azoknál az időseknél, akik legalább hetente egyszer zsíros halat esznek - állítja egy amerikai tanulmány.

Lézerrel az időskori vakság ellen

Független Hírügynökség - 2009-07-08 10:13
Egy londoni tudós olyan úttörő lézeres kezelést fejlesztett ki, amellyel gyógyítható, sőt megelőzhető az időskori vakság egy formája, a sárgafoltsorvadás. Erről a BBC brit közszolgálati hírportálon olvasható beszámoló.