• Szemfáradtság: Mi okozza, mit tehet a megelőzés érdekében?

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit

    Gyakran érzi úgy, hogy szemei fáradtak, szárazak? Cikkünkből kiderül, hogy a legtöbb esetben mi okozza ezt a problémát, és mit tehet a panaszok ellen.

    Mi állhat a szemfáradtság hátterében?

    Különféle tevékenységek vezethetnek fáradtszem-érzéshez. A leggyakoribb ok a hosszú időn át történő számítógépezés, számítógép előtti munkavégzés. Ha sokáig a képernyőt nézzük, illetve egy pontra fókuszálunk, szemünk elfárad. „Elfelejtünk” rendszeresen pislogni, így az egyébként szemhéjunk lecsukásával és felnyitásával a szaruhártyán szétterülő védő hatású könnyfilm nem tudja időről időre felfrissíteni a szemünket. További ok lehet a rossz megvilágítás, a hosszas autóvezetés. De ha sokáig olvasunk, vagy egyéb tevékenységgel erőltetjük meg a szemünket, akkor is jelentkezhetnek ezek a problémák.

    Télen az iroda, a lakás és egyéb fűtött helyiségek száraz levegője, nyáron a klímaberendezés kiszáríthatja, irritálhatja a szemet.

    Hirdetés

    A szemfáradtsághoz gyakran társul száraz, égő érzés, a szemek kivörösödhetnek, és állandó idegentest érzés is tapasztalható. A szem könnyezhet. A fentebb említett életmódbeli okok és környezeti hatások mellett ezen tünetek hátterében betegségek is állhatnak, például reuma, pajzsmirigybetegségek és cukorbetegség. Ha szemszárazságot vagy a szemek fáradtságérzetét tapasztalja, feltétlenül forduljon orvoshoz, hogy a panaszok okát kideríthessék és kezelhessék az esetleges alapbetegséget.

    Hormonális hatások is szerepet játszhatnak a szemet érintő panaszok kialakulásában, ez elsősorban nőknél jellemző. A szemfáradtságért és -szárazságért felelőssé tehetők továbbá a légköri szennyező anyagok, a cigarettafüst, a magas ózonszint, az UV sugárzás és a huzat. A levegőben lévő allergének is irritálhatják a szemet.

    Ezt olvasta már? Az UV sugárzás károsíthatja a szemet - védekezzen!

    Az említett panaszok jelentkezhetnek lézeres szemműtét után, illetve kontaktlencsét viselőknél, különösen, ha nem megfelelően viselik (pl. túlhordás), tárolják vagy tisztítják a lencséket, illetve nem megfelelő típust hordanak. A kontaktlencsék vizet vonnak el a szemtől.

    Mit tehet szemei egészségének megóvásáért?

    • A számítógép képernyője ne legyen az ablakkal szemben, se munkahelyén, se otthon!
    • A képernyőt úgy állítsa be, hogy az valamivel szemmagasság alatt legyen!
    • Szellőztessen gyakran és lehetőleg ne használjon klímaberendezést!
    • Szükség esetén párásítsa a légteret
    • Kerülje a dohányfüstös, füstös zárt tereket
    • Speciális szemcseppek használata ajánlott. Figyeljen arra, hogy tartósítószer-mentes terméket válasszon, mivel a tartósítószer allergizálhat.
    • Néhány esetben a könnyelvezető rendszer műtéti kezelésére lehet szükség.

    A számítógép és a szem egészsége

    Lehet, hogy bizonyos szempontból hasznos órákat tölteni a számítógép előtt, de tapasztalat, hogy szemszárazsággal, fejfájással és kimerültséggel is jár. A számítógép és a szem egészsége

    Olvasson tovább! Szemtorna: gyakorlatok, akár az irodában is

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; hilfreich.de
    Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit

    Módosítva: 2020.01.25 11:36, Megjelenés: 2016.10.23 07:38
   • Cikkajánló

    Online konzultáció

    Online konzultáció

    Támogatott tartalom

    Bíznak-e az emberek a telefonos vagy Skype-on keresztüli konzultációban? (x)

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Milyen kapcsolat van az Omega-3 és a zöld hályog kialakulása között?

    Mint ismeretes, az Omega-zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében kettős kötések találhatók. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a szervezetünkben.

    Látás világnapja: a vakság kialakulása bizonyos esetekben megelőzhető

    Évente több mint hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása - mondta a Magyar Szemorvos Társaság főtitkára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA