Hasfájás ellen hatásos fegyver a stresszkezelés

szerző: Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta - WEBBeteg
frissítve:

Fiatal nőknél a leggyakoribb az irritábilis bél szindróma előfordulása. Az esetek 50 százalékában 35 éves kor alatt kezdődik és kétszer annyi nő szenved a hasfájásos betegségtől, mint férfi. Mit lehet tenni ellene?

Bárkinek fájhat a hasa a szorongás miatt. Irritábilis bél szindróma esetén azonban a stresszel kapcsolatos problémák (pl. a hasi fájdalom és a hasmenés) gyakrabban és erőteljesebben jelentkeznek. A stressz kezelése hatékonyan enyhíthet a gyomorral kapcsolatos panaszokon is.

Azoknak szeretnénk pár jótanáccsot adni, akik a munkahelyükön, vagy éppen a mindennapjaikban stresszesebb környezetben vannak, hogy hogyan próbálják ezeket a helyzeteket kezelni.

Mély lélegzetvétel

A legtöbb felnőtt a mellkasából légzik. Nyugodtabb lehet, hogy ha a rekeszizom mozgatásával vesz levegőt. Amikor belélegzik, engedje, hogy a hasfal előreboltosuljon. Amikor kilélegzik, a has természetes módon összehúzódik. A mélylélegzés segíthet Önnek ellazítania a hasizmait, amely kedvezőbb bélmozgáshoz vezethet.

Rendszeres mozgás

A mozgás hatékonyan csökkentheti a stresszt. Járjon jóga órákra, vagy kezdjen el meditálni, relaxálni otthon kazetták, könyvek segítségével.

Biofeedback

Ez a stresszcsökkentő technika segít az izmait elerenyeszteni, szívfrekvenciáját csökkenteni egy visszajelzést nyújtó gép segítségével. Ezt követően megtanulja saját maga kiváltani ezeket a változásokat. A cél az, hogy relaxált állapotba kerülve jobban elmúljon a stressz. Az eszköz beszerzéséről és használatáról kérdezze meg orvosát!

Progresszív relaxációs technikák

E módszerek segítik az izmok egymás utáni elernyesztését a szervezetben. Kezdje a lábfejek izmának megfeszítésével, majd folyamatosan haladjon a fej felé és feszítse meg, majd lazítsa el egyenként az izomcsoportokat. Addig folytassa, amíg az összes izom - ide értve a szem és a fejtető izmait is - el nem lazulnak.

Hipnózis

A hipnózis csökkentheti a hasi fájdalmat és a puffadtságot. Jól képzett terapeuták segítségével olyan relaxációs állapotba juthat, amelyben el tudja lazítani hasi izmait.

Tanácsadás

Bizonyos esetben pszichológus, vagy pszichiáter segíthet Önnek csökkenteni a mindennapi élet stresszét azáltal, hogy megtanítják a stresszre adott reakcióját megváltoztatni.

Dr. Zsuga Judit

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Cikkajánló

Az irritábilis bél szindróma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Irritábilis bél szindróma
Ötből egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája (IBS) van, így ez a kórkép az egyik leggyakoribb betegségnek számít. Mik lehetnek a tünetek?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.