• Szájüregi daganatok: Az orális szex veszélyei

    Szerző: Medipress

    Amerikai kutatók szerint bizonyítékok utalnak arra, hogy az orális szex és a rák összefüggésben áll. A szakértők további kutatásokat sürgetnek annak kiderítésére, hogyan befolyásolhatja a humán papillomavírus a szájrákos esetek szaporodását a fehér férfiak körében.

    Az Egyesült Államokban a HPV fertőzésből eredő szájrák mostanra gyakoribbá vált, mint a dohányzás okozta szájrák. A dohányzás a világ többi részén még mindig a szóban forgó ráktípus első számú okozója. A kutatók 1974 és 2007 között a szájrákos esetek 225 százalékos növekedését mutatták ki az Egyesült Államokban, főként a fehér férfiak körében – számolt be Maura Gillison, az Ohiói Állami Egyetem kutatója.

    Hirdetés

    Orális szex - Mit mutatnak a vizsgálatok?

      A HIV fertőzés tünetei a szájban


    HIV fertőzés következtében,hányadik hónaptól alakulhat ki az Oral Hairy Leukoplakia (Hajas sejtes leukoplakia) a száj nyálkahártyáján? Előidézheti ezt a betegséget más vírus, vagy immunszupresszió? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből. Bővebben>>

    Amikor összehasonlították a szájfertőzésben szenvedő illetve nem szenvedő embereket, az egyedüli legfontosabb tényező azoknak a partnereknek a száma, akiken az adott személy orális szexet hajtott végre, mondta Gillison, aki már 15 éve vizsgálja a HPV és a rák kapcsolatát. Véleménye szerint amikor a partnerek száma emelkedik, a kockázat is nő.

    A korábbi kutatások azt mutatták, hogy azok az emberek, akik életük során legalább hat partnerrel folytattak orális szexet, nyolcszor nagyobb kockázattal néznek szembe a HPV-vel összefüggő fej-nyaki daganatok kialakulását tekintve, mint azok, akiknek hatnál kevesebb partnerük volt.

    Annak ellenére azonban, hogy a HPV és a méhnyakrák közötti kapcsolatot már évek óta jól ismerik, sőt már védőoltás is létezik a fiatal nők védelmére, még rengeteg vizsgálatra lesz szükség a megfigyeléses összefüggések alátámasztásához és az okok felderítéséhez.

    Humán papilloma vírus - Fehér férfiak veszélyben

    A méhnyakrák területe 20 évvel előrébb jár Gillison állítása szerint. Nem tudják egyértelműen bemutatni, hogy bizonyos viselkedések összefüggésben állnak egy fertőzés megszerzésének kockázatával. A szájrák különösen a fiatal fehér férfiak körében terjed az Egyesült Államokban, és ennek nem ismerik az okát.

      Ajakherpesz és nemi herpesz


    "Szeretném megtudni, igaz-e, hogy az ajakherpesz nem fertőzhető át a nemi szervekre? Más vírus okozza a kettőt? Hogyan lehet pontosan elkapni másik személytől?" - 
    Az orvos válasza>>

    Diane Harper, a Missouri Egyetem kutatója szerint az ilyen kutatásokhoz sok idő kell, de a szájrák területén gyorsabb előrehaladást lehet elérni, ha azokat a technikákat alkalmazzák, amelyeket a méhnyakrákos betegek számára dolgoztak ki a HPV kimutatására.

    Az egyik tudományos technika, amelyet az idők folyamán kifejlesztettek, a HPV kimutatásának módja, mondja Harper. Úgy véli, a fej-nyak rák területe is profitálhat ebből, mivel különféle laboratóriumi technikákon vannak túl, amelyekkel ténylegesen megtalálhatják a HPV-t, és ezzel együtt típus specifikus információt is szerezhetnek.

    HPV - Főként nemi úton terjed

    Az amerikai Országos Rákkutató Intézet szerint a humán papillomavírus mintegy 150 típusát ismerjük, és ezek közül 40 terjed nemi úton. Némelyik genitális szemölcsöt okoz, a magasabb kockázatú változatok pedig száj-, végbélnyílás-, hüvely- és hímvesszőrákot okozhatnak. A nemi úton terjedő HPV fertőzések gyakoriak és általában nem járnak tünetekkel. Nők esetében a kezeletlen esetek méhnyakrák kialakulásához vezethetnek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) becslései szerint a szexuálisan aktív amerikaiak körülbelül fele kap HPV fertőzést élete során. Az Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) két oltóanyagot, a Gardasilt és a Cervarixot hagyta jóvá 2006-ban a méhnyakrákot és a genitális szemölcsöt okozó HPV típusok ellen. Ennek ellenére csupán az amerikai lányok 40 százaléka kapott egy adagot, és mindössze 17 százalékuk részesült a javasolt három adagból.

    A New England Journal of Medicine folyóiratban közzétett egyik korábbi tanulmány arról számolt be, hogy a HPV védőoltás 90 százalékosan képes megelőzni a genitális szemölcs kialakulását férfiakban, és a vakcinát a végbélrák ellen is jóváhagyták.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2011.02.26 20:35
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vita a körülmetélés körül

    A körülmetélés (circumcisio) talán az egyik legrégebbről ismert sebészeti beavatkozás. A zsidók vallási szertartásként végzik, a muszlimok körében a lelki megtisztulást jelenti. Az előnyéről, hátrányáról szóló viták időről-időre napirendre kerülnek orvosi és laikus körökben egyaránt.

    A szájüregi rák tünetei és megelőzése

    A szájüregi rákot nem lehet félvállról venni! A betegséget mégis sokan nem veszik komolyan, és nem járnak fogorvosi kontrollvizsgálatra, sem szájüregirák-szűrővizsgálatra.

    Kényes téma: kislányok a nőgyógyásznál

    A nőgyógyász széke ijesztő lehet egy kislány számára, de akár még egy tinédzserben is okozhat szorongást. Holott vannak élethelyzetek, amikor elkerülhetetlen a találkozás.

    "Herpesz van a nemi szervemen, használjon óvszert a partnerem?"

    Nemrégiben kiderült, hogy genitális herpeszem van. Csak óvszerrel létesíthetek aktust, vagy van olyan gyógyszer vagy készítmény, amitől tünetmentessé lehet válni? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Rákmegelőzés és szájhigiénia

    Az egészség a szájban kezdődik. Igaz ez a szájnyálkahártyát, az állcsontokat és a torkot érintő rákos betegségek megelőzése szempontjából is.

    Nemi betegségek szűrővizsgálata - Az orvos válaszol

    Érdeklődni szeretnék, hogy egy STD szakrendelésen milyen nemi betegségekre szűrnek? Valamint milyen vizsgálatokra lehet számítani? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.