Elhúzódó megfázás - Veszélyes szövődmények!

Szerző: Medipress

Ha az orrdugulás és a fejfájás több mint egy hétig elhúzódik, lehetséges, hogy orrmelléküreg-gyulladásról van szó, mely a nátha gyakori szövődménye. Időben kell felismerni, hogy gyorsan orvosolható legyen.

Évente mintegy 31 millió amerikai kap orrmelléküreg-gyulladást, mely miatt 18 millió orvos-beteg találkozásra kerül sor, ami 5,8 milliárd dolláros egészségügyi kiadást jelent, állítja az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Akadémia. Az allergiás betegek hajlamosabbak a télen gyakrabban jelentkező orrmelléküreg-gyulladás kialakulására.

Kezdetben a nátha és az orrmelléküreg-gyulladás tünetei hasonlóak, Dr. Anju Peters, az akadémia rhino-sinusitis bizottságának elnöke szerint. Ha azonban három-öt nap elteltével a panaszok rosszabbodnak, és több mint tíz napig fennállnak, valószínűleg már orrmelléküreg-gyulladásról van szó.

Mi okozhatja az orrmelléküreg gyulladást?

Az orrmelléküregek gyulladása a nátha, vagy allergia miatti gyulladásnak köszönhető orrmelléküreg-dugulás miatt alakul ki, leggyakrabban az arcüregben és a homloküregben.

A kivezető nyílások elzáródása gátolja a nyák normális elfolyását, ami kiváló táptalajt jelent a kórokozók számára.

Az arc- és homloküreggyulladás tünetei a zöld, vagy szürke orrváladék, rosszízű váladékozás a garat felé, arcfájdalom, vagy nyomásérzékenység, enyhe láz. A nem megfelelően kezelt orrmelléküreg-gyulladás akár hónapokig-évekig is elhúzódhat. A terápia alapja az antibiotikum és a dugulás megszüntetése.

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Minden tizedik gyermeket és a...

Hőségriadó van, itt vannak a kánikulai éjszakák, amikor sokszor aludni sem tudunk a rekkenő melegtől. Felkelünk, mert megszomjaztunk, hálóruhát...

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.