Az esti fényterhelés következményei

Szerző: Medipress

Az alkonyat és a lefekvés közötti időszakban alkalmazott elektromos megvilágítás gátolja a szervezet melatoninszignálját, ami álmatlansághoz, a vérnyomás és a cukorháztartás szabályozásának zavaraihoz vezet – az erről szóló tanulmányt közlésre a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism folyóirat fogadta el.

A melatonin egy éjszaka termelődő hormon, melyet az agy tobozmirigye termel. Szerepe a szervezet cirkadián működésének szabályozása, ezenfelül ismert, hogy a hormon csökkenti a vérnyomást és a testhőmérsékletet. A hormont alkalmazzák álmatlanság, magas vérnyomás, és egyes daganatok kezelésében.

A modern társadalmakban élők gyakran vannak kitéve lámpafény hatásának az esti órákban az elhúzódó munka, szabadidős tevékenységek, valamint társasági alkalmak során.

Mi befolyásolhatja az alvás minőségét?

Dr. Joshua Gooley (Harvard Orvosi Egyetem) és munkatársai a mesterséges fény egészségre gyakorolt hatását tanulmányozták. Megállapították, hogy a zárt térben való megvilágítás gátolja a melatonin termelődését, ami befolyásolja az alvásminőséget, illetve a szervezet hőmérsékletének, vérnyomásának és cukorháztartásának szabályozását.

A több intézet részvételével zajló vizsgálat során a kutatók 116, 18 és 30 év közötti egészséges önkéntest tanulmányoztak, akiket mesterséges fény, illetve szórt fény hatásának tettek ki a lefekvést megelőző nyolc órában, öt napon keresztül. Egy intravénás katéter segítségével mérték a vér melatoninszintjét.

A csökkenő a melatonintermelés következményei

Az eredmények szerint az erős fény rövidítette a melatonin-időtartamot, a szórt fényhez hasonlítva mintegy 90 perccel. Ezen túlmenően, a normálisan alvásra használt időszakban való fénytermelés mintegy 50 százalékkal csökkentette a melatonintermelést.

Amennyiben a fényterhelés hosszabb időszakon keresztül fennáll, felmerül annak lehetősége, hogy gátolt melatonintermelés növeli egyes daganattípusok, a 2-es típusú cukorbetegség, és a magasvérnyomás-betegség kialakulásának kockázatát.

Az eredményeket érdemes figyelembe venni a váltott műszakban dolgozóknál is, akik éveken keresztül vannak időszakonként kitéve éjszakai fényterhelésnek.

A bioritmus


A bioritmus kifejezéssel nap mint nap egyre sűrűbben találkozunk, ám sokszor nem pontosan tudjuk, mit is rejt magában a kifejezés. A nem megfelelő bioritmus számos betegség forrása is lehet. Az alvászavarok és a szívbetegségek egyes fajtáinak kialakulása is ezzel magyarázható.

(Forrás: Medipress.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

Az F-vitamin - avagy a telítetlen...

Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a...

Az egészséges, pihentető alvás...

Amikor az alvás szót halljuk, legtöbbünk a pihentető, nyugodt éjszakai pihenésre gondol, amely testi-lelki regenerációnkat szolgálja. Sokan vannak...

Hogyan segíthet a babának, hogy...

Sok szülő belefáradt már abba, hogy éjszakáról éjszakára órákat van ébren kisbabája sírása miatt. Az alábbi tippekkel segíthet gyermekének...

Alvási apnoe - Miért fontos a...

Az alvási apnoet napjainkban súlyos betegségnek tartják, amely a mindennapokra és a párkapcsolatra gyakorolt káros hatása mellett számos...

Az alvászavar és típusai

Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi...

Hitek és tévhitek az...

A teljes felnőtt lakosság kb. 10 százaléka küzd súlyos vagy krónikus alvási nehézségekkel (ennél nagyobb számban fordul elő átmenetileg ez a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.