• Nem is olyan egészséges a mediterrán életmód?

        Szerző: MTI

        Az eddigi kutatásokkal ellentétben a mediterrán diéta és életmód nem nyújt védettséget a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben - állapította meg egy spanyol tanulmány.

        Ricardo Gomez-Huelgas, az andalúziai Carlos Haya Kórház orvosa és kutatótársai 2270 betegnél mérték fel a szív-és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit. A legtöbb spanyol túlsúlyosnak bizonyult, keveset mozgott és túl magas volt a koleszterinszintje. Különösképp az alacsonyan képzett embereknél volt magas a betegség kialakulásának kockázata - írták a kutatók az International Journal of Clinical Practice című szaklapban. A szív- és érrendszeri megbetegedések számos fejlett ország leggyakoribb halálozási oka. Számos tényező növeli az ilyen betegségek kialakulásának kockázatát, többek közt a kor, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a dohányzás, a mozgáshiány, az alkohol, illetve az egészségtelen táplálkozás. Míg egyes tényezők, mint a kor elkerülhetetlenek, másokat az életmód változtatásával befolyásolni lehet.

        Hirdetés

        Eddig gyakran a mediterrán országokat hozták fel ennek bizonyítékaként. Az ottani emberek nyugodtabbak, és elsősorban értékes, helyben termesztett, nem iparilag előállított termékeket fogyasztanak, többek közt sok halat és zöldséget - szólt a fáma. Ez az ideális kép azonban már rég nem fedi a valóságot - írja a Die Welt című német lap. Az azt kialakító tanulmányok egyrészt igen régiek, másrészt elsősorban a vidéki lakosságot vizsgálták. Az azóta eltelt negyven évben az élet a Földközi-tenger közelében is megváltozott. A fizikai munka ott is ritkább lett, a kalóriadús étkezés azonban megmaradt. A táplálkozás mikéntje is megváltozott, felgyorsultak az étkezések, és egyre többen kezdtek el dohányozni.

        Spanyolországban, mint ahogy máshol is különösen a csekély jövedelmű, és alacsony képzettségű emberek veszélyeztetettek. E csoportban nagyobb a dohányosok és túlsúlyosak aránya. Gomez-Huelgas szerint az érintettek számát jelentősen lehetne csökkenteni, ha az alacsony képzettségű emberek részére célzott felvilágosító programok indulnának.

        (MTI)

        Módosítva: 2011.01.15 11:07, Megjelenés: 2011.01.15 11:07
      • Cikkajánló

        Helyes orrfújás

        Helyes orrfújás

        Dr. Árki Ildikó

        A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

        Hemokromatózis

        Hemokromatózis

        Dr. Tomonkó Magdoln

        Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

        Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

        A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

        Növelhetik-e a diétás üdítőitalok a stroke kockázatát idősebb nőknél?

        Egy új kutatás arra figyelmeztet, hogy a diétás vagy mesterségesen édesített üdítőitalok és gyümölcslevek túlzott fogyasztása növelheti a stroke kockázatát idősebb nők esetén.

        A mediterrán diéta az agyra is jó hatással van: íme, a legfontosabb alapelvei

        A JAMA Inetrnational Medicine-ben publikált új kutatás szerint a mogyorófélékben és olívaolajban gazdag mediterrán diéta késlelteti a kognitív hanyatlást az időseknél.

        Mediterrán diétával a stroke és a szívinfarktus ellen

        Az amerikai Harvard Egyetem Közegészségtani Intézete végzett felmérést a mediterrán diéta és a stroke, valamint a szívinfarktus vonatkozásában. Az, hogy a mediterrán diéta csökkenti a stroke és a cardiovasculáris események rizikóját evidenciának számít, de kevés nagy esetszámú vizsgálat született ez idáig ennek objektív igazolása céljából.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.