Depresszió

Depresszió

Depressziós vagyok, ne bélyegezz meg!

MTI
2009-08-28 10:23

A pszichiátriai zavarokkal küzdő gyerekek és fiatalok életminősége rosszabb az egészségesekénél, de kezeléssel javítható - hangzott el a héten a budapesti Kongresszusi Központban megrendezett európai pszichiátriai konferencián, amelynek egyik, a fiatalkori depresszióról szóló előadását az Egyesült Államokban dolgozó dr. Kovács Mária professzor tartotta.

Öngyilkosság ellen lítiumot az ivóvízbe!

MTI
2009-05-14 14:27

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint világszerte egymillióra tehető az öngyilkosságok száma évente, legtöbbjüket a depresszió okozza. Egy japán tanulmány most azt sugallja, hogy az ivóvízhez adott antidepresszáns, a lítium csökkenthetné az öngyilkosságok számát.

Két antidepresszánst jobbnak találtak a többinél

MTI
2009-01-30 11:33

Tizenkét antidepresszánst és 26 000 pácienst érintő elemzéséből azt a következtetést vonta le egy nemzetközi orvoscsoport, hogy két szer valamivel hatásosabb a közepes és súlyos depresszió kezelésében, mint a többi.

Halálra nevethetjük-e magunkat?

WEBBeteg - K. J. fordító
2009-01-08 08:35

Mindenkivel előfordult már, hogy egy hirtelen jött - és szinte ok nélküli - nevetőgörcs következtében egy ideig nem kapott levegőt, vagy az abbahagyhatatlan kacagási roham odáig fajult, hogy a hasa is belefájdult. De okozhat-e halált az ártalmatlanul indult, felhőtlen nevetés? - tették fel a kérdést német kutatók.

A túlsúlyos gyerekek depressziósabbak

WEBBeteg – Cs. K
2008-12-14 09:45

Egy új tanulmány szerint a túlsúlyos gyerekek esetében sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy középiskolás korukra depressziós vagy szorongásos tüneteket mutassanak, mint vékony társaiknál.

Mániás depressziósak lehetnek az idősebb apák gyerekei

Független Hírügynökség
2008-09-03 11:24

Az idősebb apák gyermekei nagyobb valószínűséggel szenvednek bipoláris zavarban, mint a fiatalabb apáktól születettek - állapította meg egy svéd tanulmány kedden. Az egyik kutató szerint ennek genetikai magyarázata van.

A D-vitaminhiány depressziót okozhat

Független Hírügynökség
2008-05-06 08:37

A D-vitamin alacsony szintje fokozott depresszióhoz és más pszichiátriai problémákhoz vezethet időseknél, állapították meg holland tudósok. A valamilyen szintű depresszióban szenvedő idősek 14 százalékánál volt alacsony a D vitaminszint egy kutatás során.

Vérvizsgálat a depresszió diagnosztizálására

Független Hírügynökség
2008-03-13 09:30

Hamarosan egyszerű vérvizsgálattal is eldönthetik az orvosok, hogy egy páciens depressziós-e. A módszerrel gyorsan meghatározhatják azt is, hogy hatásosak-e a betegnél az antidepresszáns szerek, vagy másokat kell helyettük választani.