Az antidepresszánsok a testi betegségben szenvedőknek is hasznosak - Kutatás

Medipress
megjelent:

A testi betegségekben szenvedő páciensek depressziója esetén is hatékonyan használhatók az antidepresszánsok – állítják brit kutatók, akik szerint a gyógyszerek segítségével jobb hatást lehet elérni, mint placebóval.

Az orvostudomány egyik keveset kutatott területe a testi betegségek mentális egészségre gyakorolt hatása. Korábbi kutatások azt mutatják, hogy a testi betegségekben szenvedők több, mint 10 százalékát érinti a depresszió, amely eddig ismeretlen okok miatt felerősítheti a testi betegségek tüneteit és megnövelheti a halálozás kockázatát.

Az orvosok általában vonakodnak felírni az antidepresszánsokat a testi betegségekben szenvedők számára, mivel nem biztosak hatásukban.

Lauren Rayner, a King’s College kutatója munkatársaival összesen 51 tanulmány adatait elemezte, amelyben 3603 olyan beteg vett részt, akik olyan testi betegségekben szenvedtek, mint például a stroke, az AIDS, a Parkinson-kór és a rák.

Hatásosabbak mint a placebó

A kutatók azt találták, hogy az antidepresszánsok hatékonyabbak voltak, mint a placebó, azonban szedésükkor gyakrabban kellett mellékhatásokkal, például a nemi élet zavaraival vagy szájszárazsággal számolni.

„Bár a vizsgálatok kis számú résztvevőn zajlottak, úgy tűnik, az antidepresszánsok valóban hasznosak lehetnek” – mondta el Rayner. „Mivel azonban a súlyos betegségekben szenvedőket nem vizsgálták, nem tudjuk, ők is ilyen jól reagálnának-e a kezelésre.”

Az eredmények többmillió súlyos testi betegségben szenvedő páciens számára nyithatják meg az utat a jobb életminőség felé.

A depresszióról a WEBBetegen

(Medipress)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.