A mozgás gyógyír lehet a depresszióra

MTI
megjelent:

A rendszeres mozgás csökkenti a stresszt és a dühöt, sőt jó közérzetet okoz. Szakértők szerint széleskörűen kellene alkalmazni a depressziós és szorongásos megbetegedések kezelésében.

A dallasi Déli Metodista Egyetem kutatói régebbi kutatásokat elemeztek, és rá kellett jönniük, hogy a hagyományos gyógyszeres- és viselkedésterápia nem jut el a célcsoport minden tagjához. A mozgás azonban segíthet a depresszió, vagy a félelmek és kísérőjelenségeik, például a szapora szívverés leküzdésében - derítették ki egy vizsgálattal.

Figyelmeztető jelek

Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved. Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak! A depresszió tünetei

Jasper Smits professzor úgy vélekedik, hogy a mozgást kiegészítő kezelésként is fel lehetne írni, vagy az teljes mértékben is helyettesíthetné a gyógyszeres kezelést.

Azoknak, akik valamilyen okból nem jutnak hozzá a hagyományos terápiához, a rendszeres mozgás üdítő alternatíva lehet - írja a brit Telegraph (www.telegraph.co.uk).

A rendszeres mozgást végzők kevesebb depressziós és szorongásos tünetről számoltak be, a stressz és a düh mértéke pedig csökkent bennük.

A depresszióról a WEBBetegen

A mozgás, egy antidepresszánshoz hasonlóan, az agy bizonyos neurotranszmitter-rendszereire hat - számoltak be eredményeikről a kutatók az Anxiety Disorder Association of America éves konferenciáján Baltimore-ban.

A hatás már 25 perc alatt jelentkezik: javul a kedélyállapot, csökken a stresszérzet, feltöltődünk energiával, és ösztönözve érezzük magunkat, hogy holnap újra edzzünk. A rosszkedv immáron nem szab gátat a mozgásnak, hanem egyenesen annak okává válik.


(MTI)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.