Mániás depressziósak lehetnek az idősebb apák gyerekei

Független Hírügynökség
megjelent:

Az idősebb apák gyermekei nagyobb valószínűséggel szenvednek bipoláris zavarban, mint a fiatalabb apáktól születettek - állapította meg egy svéd tanulmány kedden. Az egyik kutató szerint ennek genetikai magyarázata van.

A kutatásban 13 ezer bipoláris zavarral, más néven mániás depresszióval kezelt beteget vizsgáltak. Kiderült, hogy minél idősebb volt az apa, amikor a gyerek fogant, annál nagyobb valószínűséggel lett mániás depressziós a gyerek.

Az 55 évesen vagy idősebb korban apává váló férfiak gyerekeinél például 37 százalékkal nagyobb a bipoláris zavar valószínűsége, mint azoknál, akiknek apjuk a húszas éveiben járt, amikor fogantak - mondta Emma Frans, a stockholmi Karolinska Intézet egy kutatója az AFP francia hírügynökségnek.

Korábbi kutatások megállapították, hogy a skizofrénia és az autizmus előfordulásának esélyét is növeli, ha az apa idősebb. Emma Frans szerint ennek genetikai oka van. A férfiaknál egész életük során osztódnak a szaporodásban fontos sejtek, ezért nagyobb a kockázat, hogy hibásan másolódik a DNS - magyarázta a tudós.

A bipoláris zavarban szenvedők szélsőséges hangulatingadozásait mániás és depressziós szakaszokra osztják a szakemberek. A tanulmány szerint a svédek egy százaléka szenved a kórban.

(FH)

Cikkajánló

A skizofrénia tünetei

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Skizofrénia
A skizofrénia a különböző szerepekben való működés lassan előrehaladó, folyamatos zavarát eredményezi - elsősorban a munkahelyen és a magánéletben. A rendszeresen megjelenő és folyamatosan súlyosbodó tünetek skizofréniára utalhatnak.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.