Depresszió - Nem hagyományos, ám sikeres a kezelés

MTI
megjelent:

Gyógyszerek helyett rendszeres telefonbeszélgetéssel kezelt, depressziós betegek állapota ugyanúgy javult, mint a tablettát szedőké - derült ki egy vizsgálatból. A depresszió az egyik leggyakoribb és legkínzóbb lelki betegség.

Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság 5 -11 százaléka, Magyarországon 7-16 százaléka szenved depresszióban. Kezelésére sokféle módszer és gyógyszer kerül forgalomba, azok eredményessége meglehetősen változó.

Diane Spangler és munkacsoportja, antidepresszáns gyógyszerek nélkül kísérelte meg a pszichés zavarok kezelését. A klinikai vizsgálatot 30, súlyos depresszió miatt intézetükbe fölvett betegen végezték. (Az eredményről a Behaviour Therapy szakmai folyóirat júniusi számában számolnak be.)

Genetikai hajlam, vagy környezeti hatások?

A betegség gyakran halmozódik egyes családokban. A szakértők szerint létezik rá genetikai érzékenység, amit különböző környezeti tényezők (stressz, testi betegség) fokozhatnak.
A depresszió főbb tényezők >>

Az új gyógymód lényege az volt, hogy a betegeknek nem rendeltek semmiféle gyógyszert - kórházi kontroll sem történt -, hanem a kezelőorvos nyolc alkalommal, az ellenőrző vizsgálatnak megfelelő gyakorisággal telefonon érintkezett páciensével. A beszélgetésekben minden, a beteg számára fontosnak érzett kérdést megtárgyaltak. A gyógyítás célját szolgáló telefonvizit általában 21-52 percig tartott.

Amikor fél év után az eredményeket összegezték, a betegek 42 százaléka kikerült a depressziós állapotból. A klinikán a gyógyszerrel kezelt, hasonló esetek ilyen mértékű javulása 50 százalékban sikerült.

"A telefonkezelés igen hatásosnak bizonyult - vélekedett Spangler. - Ez igazi betegbarát módszer. Időben is rugalmasan szervezhető, és ami igen fontos: nincsen gyógyszeres mellékhatás".

A kórházba kerülő depressziósoknak mintegy harmada, nem élt a telefonos kezelés lehetőségével, hanem ragaszkodott a pszichiáterrel történő, személyes találkozáshoz ragaszkodott. A kutatók szerint a telefonos gyógykezelés mindazonáltal sokkal kényelmesebb a betegnek: nem kell utazgatnia, és azzal sincs gond, hogy esetleg várakoznia kell. "A depressziós betegnek a kezelési módra vonatkozó választását azonban mindig tiszteletben tartjuk" - mondta a vizsgálat vezetője.

Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem?
Nem mindenki depressziós, akiről azt mondják, illetve aki annak érzi magát, és ez fordítva is igaz: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is gondolja ezt magáról. Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?
A depresszió a hangulatzavarok egyik legismertebb formája. Élete során az emberek 15%-át, egy adott pillanatban pedig a lakosság 2-2.5 százalékát érinti körülbelül. Minden pszichiátriai zavar tünetek együtteséből áll, vagyis itt is többféle tünet együttes jelenlétére van szükség a pontos diagnózishoz.
Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem? >>

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.