Az antidepresszánsok csak súlyos esetben hatnak?

Független Hírügynökség
megjelent:

Az enyhe, vagy mérsékelten depressziósoknál nem sokat használnak az antidepresszáns gyógyszerek, állapították meg amerikai kutatók 6 tanulmány adatainak összevetéséből.

A 6 kísérletben összesen 718 járó beteg vett részt, akiknek állapota az enyhétől a súlyosig terjedt a depresszió fokának mérésére szolgáló Hamilton-féle skálán.

Tabletták fogságában - A gyógyszerfüggésről
Minden harmadik magyar szed nyugtatót egy felmérés szerint. Azt viszont fel sem lehet mérni, hogy közülük hányan válnak függővé.
A gyógyszerfüggőségről>>

A philadelphiai Pennsylvaniai Egyetem kutatói azt találták, hogy az antidepresszánsok hatása lényeges szóródást mutatott a betegség súlyosságától függően. A gyógyszereknek csak a nagyon súlyos esetekben volt erős hatásuk, viszont az enyhe vagy mérsékelt esetekben a hatás elhanyagolható vagy éppen kimutathatatlan volt.

Az antidepresszánsokkal végzett kísérletek a súlyos esetekre összpontosítanak, de arról csak nagyon szegényes adatok vannak, hogy mennyire hatnak a gyógyszerek a kevéssé beteg páciensekre. Ezt a tényt az orvosoknak és a betegnek szóló gyógyszerhirdetések is elhallgatják - emelik ki a kutatók.

Az orvosok és a felhasználók sem tudják, hogy e gyógyszerek hatásosságát olyan tanulmányok alapján állapították meg, amelyekbe csak súlyosabb betegeket vontak be, teszik hozzá az amerikai kutatók.

Végkövetkeztetésük pedig az, hogy a kevéssé súlyos akut depressziósok többségénél nem nagyon van bizonyíték arra, hogy az antidepresszánsok hatásosak volnának.

Az összevető elemzés a Journal of the American Medical Association című amerikai orvosi szaklapban jelent meg kedden.

(FH)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.