• Az antidepresszánsok csak súlyos esetben hatnak?

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az enyhe, vagy mérsékelten depressziósoknál nem sokat használnak az antidepresszáns gyógyszerek, állapították meg amerikai kutatók 6 tanulmány adatainak összevetéséből.

    A 6 kísérletben összesen 718 járó beteg vett részt, akiknek állapota az enyhétől a súlyosig terjedt a depresszió fokának mérésére szolgáló Hamilton-féle skálán.

    Hirdetés

     

     Tabletták fogságában - A gyógyszerfüggésről
    Minden harmadik magyar szed nyugtatót egy felmérés szerint. Azt viszont fel sem lehet mérni, hogy közülük hányan válnak függővé.
    A gyógyszerfüggőségről>>

    A philadelphiai Pennsylvaniai Egyetem kutatói azt találták, hogy az antidepresszánsok hatása lényeges szóródást mutatott a betegség súlyosságától függően. A gyógyszereknek csak a nagyon súlyos esetekben volt erős hatásuk, viszont az enyhe vagy mérsékelt esetekben a hatás elhanyagolható vagy éppen kimutathatatlan volt.

    Az antidepresszánsokkal végzett kísérletek a súlyos esetekre összpontosítanak, de arról csak nagyon szegényes adatok vannak, hogy mennyire hatnak a gyógyszerek a kevéssé beteg páciensekre. Ezt a tényt az orvosoknak és a betegnek szóló gyógyszerhirdetések is elhallgatják - emelik ki a kutatók.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az orvosok és a felhasználók sem tudják, hogy e gyógyszerek hatásosságát olyan tanulmányok alapján állapították meg, amelyekbe csak súlyosabb betegeket vontak be, teszik hozzá az amerikai kutatók.

    Végkövetkeztetésük pedig az, hogy a kevéssé súlyos akut depressziósok többségénél nem nagyon van bizonyíték arra, hogy az antidepresszánsok hatásosak volnának.

    Az összevető elemzés a Journal of the American Medical Association című amerikai orvosi szaklapban jelent meg kedden.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2010.01.06 13:09
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az életmód szerepe az antidepresszív kezelés során

    Az antidepresszív terápia beállítása különböző, depresszióval járó állapotok, betegségek és szorongásos zavarok, vagy pszichoszomatikus megbetegedések esetén is indokolt lehet.

    A depresszió kezelése

    Sokan nem így tudják, de az enyhe depressziót is kezelni kell a súlyosabbra fordulás elkerülése céljából. Ugyanakkor általánosan érvényes, hogy minden esetben érdemes pszichiáterhez fordulni. Lássuk, melyek a terápiás lehetőségek.

    Visszatérő depresszió - Mit tehetünk ellene?

    A hétköznapi nyelvhasználatban, ha depresszióról beszélünk, akkor azon a levertséget, a rossz hangulatot értjük, azonban fontos tudni, hogy orvosi értelemben ennél jóval többről van szó.

    Mikortól érezhető az antidepresszív készítmények hatása?

    A depresszió kezelése során szedett hangulatjavító szerek hatása már rövid idő elteltével megmutatkozik, s a tünetek csökkenést mutatnak. Milyen jelek utalhatnak a kezelés sikerességére, s miért különösen fontos a napi bioritmus helyreállítása depresszióban szenvedő betegek esetében? Az alábbiakból mindezt megtudhatja.

    Az életmód gyógyszer a depresszióban

    A mozgás szinte második gyógyszerként hat a depresszióban szenvedő betegekre, akik egy megfelelően kialakított életmóddal jelentősen enyhíthetik a tüneteiket. Az összefüggésekről dr. Babai László életmód orvos beszélt.

    A terhesség alatt szedett antidepresszánsok növelik a születési rendellenességek kockázatát

    Megnöveli a születési rendellenességek kockázatát, ha a várandós nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében - állapította meg egy új kanadai tanulmány.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.