Stressz, depresszió, szorongás - Összefüggést találtak

MTI
megjelent:

Biológiai kapcsolatot fedeztek fel kanadai kutatók a stressz, a depresszió és a szorongás között.

A Nature Neuroscience című folyóiratban publikált tanulmányuk szerint az általuk felfedezett molekula a mentális zavarok kezelésének hatékonyabb lehetőségei előtt nyitja meg az utat.

A kutatócsoport patkányokban mutatta ki, hogy a stressz, a depresszió és szorongás mechanizmusa egyaránt a kortikotropin hormonra érzékeny (CRFR1) és a szerotonin hormonra érzékeny néhány receptor (5-HTRs) közötti interakcióhoz vezet.

Megfigyelték, hogy a CRFR1 megnöveli az 5-HTRs-receptorok számát az agysejtekben. Ez a jelenség pedig hibás agyműködéshez vezet. Megnövekedett stressz-szint esetén a kortikotropin-receptorok aktivitása szorongáshoz, a szerotoninreceptoroké depresszióhoz vezet.

Mindeddig - hangsúlyozzák a kutatók - senkinek sem sikerült molekuláris szinten kimutatniuk a két receptor közötti kapcsolatot. A CRFR1 és az 5-HTRs közötti kapcsolaton túl a kutatók kifejlesztettek egy anyagot, amely képes blokkolni a patkányokban az 5-HTRs aktivitását, így - egyelőre csak az állatokban - sikerrel tudott szembeszállni mind a depressziós, mind a szorongásos állapotokkal.

(MTI)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.