• Megelőzhető az időskori depresszió

    Szerző: Medipress

    A férfiak és nők esetében egymástól eltérő - a koleszterinszintet megfelelően beállító - kezeléssel, megelőzhető a depressziós kialakulása az idősebb emberek esetében.

    Francia kutatók 65 éven felüli férfiakból és nőkből álló nagy létszámú csoportot követtek nyomon hét évig.

    Hirdetés

    Vizsgálatukból kiderült, hogy a depresszió a nőkben a „jótékony”, nagy sűrűségű lipoprotein (HDL-koleszterin) alacsony szintjével áll összefüggésben, ami esetükben megnöveli a szív-érrendszeri megbetegedések, köztük a stroke (szélütés) kockázatát.

    A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a stroke bizonyos típusai megnövelik a depresszió kockázatát. A férfiakban viszont a „rossz”, alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL-koleszterin) alacsony szintje áll kapcsolatban a depresszióval. Ez az összefüggés azokban a férfiakban a legerősebb, akik genetikai hajlammal rendelkeznek a szerotonin-szállító génnel kapcsolatos depresszióra.

    „Eredményeink azt mutatják, hogy a rendellenes lipidszint klinikai szabályozása visszaszoríthatja a depressziót az idős emberekben, de a két nem esetében eltérő kezelést kell alkalmazni” – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Dr. Marie-Laure Ancelin, az INSSERM kutatója.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    „Az LDL-koleszterin szérumszintje fontos biológiai markernek számít a férfiakban, ahol a normális működés tartománya szűk. E tartomány felett a szív, illetve agyi érrendszeri kockázat megnő, a tartomány alatt pedig a depresszió kockázata nő.”

    A Biological Psychiatry folyóirat július 15-i számában közzétett tanulmány szerzői összegzésükben azt írják, hogy a HDL- és az LDL-koleszterin szintjének szabályozásával, az idős emberekben megelőzhető a depresszió kialakulása.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2010.08.05 10:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A probiotikumok csökkentik a koleszterinszintet?

    A legtöbb ember, akinek magas a koleszterinszintje, általában nem használ koleszterincsökkentő gyógyszert vagy csak legvégső esetben alkalmazza azt, hiszen számos étrendi és életmódbeli változtatással csökkenthető a koleszterinszint.

    A nyaralás is megbolondíthatja a biológiai óránkat

    Sokan régóta tervezgetjük már a nyaralást, amit a munkából kiszakadva kitűnően pihentető időtöltésnek tekinthetünk. De akkor miért van mégis az, hogy sokszor azt érezzük, hogy fáradtabbak, levertebbek vagyunk az állítólagos pihenés után, mint amikor még minden nap a munkában rostokoltunk?

    A testmozgás nem csak a fogyást segíti elő!

    A rendszeres testmozgás, különösen pedig a nagy kitartást igénylő sportok pedig nem csak a fogyást segítik elő, de a hangulatra és az önértékelésre is pozitívan hatnak – így pedig a depressziós tüneteket is csökkentik.

    Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?

    Ismeretes, hogy Magyarország a befejezett öngyilkosságok területén mindig előkelő helyen állt, bár az elmúlt 20 évben a statisztika javult. Ettől még továbbra is szem előtt kell tartani az öngyilkosság problémáját, amely sokszor tabu és a társadalom elítéli, megbélyegzi az öngyilkosságot elkövetőt.

    Amikor a betegség okoz lelki problémákat

    A depressziót és a szorongást pszichés megbetegedésként tartják számon, ám bizonyos esetekben szervi idegrendszeri zavarok, betegségek is okozhatják.

    A stressz, düh és depresszió hatásai

    A stressz, idegesség, harag és a negatív érzelmek életünk velejárói. A túlzott mértékű és nem megfelelően kontrollált stressz és idegeskedés azonban már nem csak saját és környezetünk mindennapjait teheti tönkre, de egyben a szívbetegségek rizikófaktora is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.