• A túlsúlyos gyerekek depressziósabbak

    Szerző: WEBBeteg – Cs. K

    Egy új tanulmány szerint a túlsúlyos gyerekek esetében sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy középiskolás korukra depressziós vagy szorongásos tüneteket mutassanak, mint vékony társaiknál.

    A kutatás során 1254 amerikai gyereket kísértek figyelemmel kétéves koruktól hatodikos korukig, a szülőknek rendszeresen be kellett számolni a gyerekek viselkedési szokásairól, valamint szakemberek követték figyelemmel a kicsik testi fejlődését is. A felmérés tapasztalatai azt mutatták, hogy a túlsúlyos gyerekek általános iskolás koruk után sokkal hajlamosabbak a visszahúzódásra, szorongásra vagy depresszióra.

    Hirdetés

    A tanulmány, mely a Journal of Pediatrics című gyermekgyógyászati folyóiratban jelent meg, feltételezi, hogy a sérült testkép (az az állapot, mikor a beteg valamilyen megjelenési hibát képzel magáról) és az azzal járó negatív énkép kialakulása, illetve az osztálytársak általi kiközösítés, az érzések internalizációjához vezethet. (Az internalizációs tünetek foglalják össze azokat a jelenségeket, melyek az érzelmi életben mutatkoznak, s inkább a gyermeknek jelentenek problémát, nem pedig a környezetének.)

    A kutatást vezető Dr. Robert H. Bradley igyekezett a szülőket megnyugtatni, hogy gyermekeik néhány plusszkiló miatt még nincsenek súlyosan fenyegetve a depressziótól, szorongásos megbetegedésektől. Mint azt a Reuters Health-nek elmondta, van összefüggés a túlsúly és a depressziós tünetek között, ám csak csekély mértékben.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Hangsúlyozta azonban a szülők szerepének fontosságát abban, hogy felismerjék, ha a gyermeknek problémái vannak. Erre utaló jelek lehetnek például a megváltozott alvási szokások, a régi megszokott programok hanyagolása, illetve a túlzott ingerlékenység. Fontos, hogy a korai probléma-felismerést minél hamarabb megfelelő segítségnyújtás kövesse, ezzel segítve a gyerekek egészséges éntudatának kialakulását.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; Reuters Health
     

    Módosítva: 2008.12.14 09:45, Megjelenés: 2008.12.14 09:45
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Széntabletta szedése

    Széntabletta szedése

    Dr. Árki Ildikó

    Jól tolerálható szer, továbbá kevés mellékhatás jellemzi. Mikor használjuk?

    A hüvelyszárazság okai

    A hüvelyszárazság okai

    Dr. Tekse István

    Számos kezelés áll rendelkezésre a hüvelyszárazság enyhítésére.

    Amikor a betegség okoz lelki problémákat

    A depressziót és a szorongást pszichés megbetegedésként tartják számon, ám bizonyos esetekben szervi idegrendszeri zavarok, betegségek is okozhatják.

    A depresszió kezelése

    Sokan nem így tudják, de az enyhe depressziót is kezelni kell a súlyosabbra fordulás elkerülése céljából. Ugyanakkor általánosan érvényes, hogy minden esetben érdemes pszichiáterhez fordulni. Lássuk, melyek a terápiás lehetőségek.

    A depresszió és a cukorbetegség kapcsolata

    Magyarországon a becslések szerint mintegy félmillió diagnosztizált cukorbeteg él, de valószínűleg még nagyjából ennyi ember nem tud a betegségéről. Ami a depressziót illeti, havonta 200 000 beteggel számolhatunk, de közülük mindössze 25-30 százalék áll kezelés alatt.

    Az időskori depresszió

    Az időskori depresszióval érintettek és környezetük sokszor az időskor természetes velejárójának tekintik a betegség tüneteit, ezért nem is keresnek segítséget. Máskor a testi tünetek, krónikus betegségek nyomják el a depresszió jeleit. A betegek sokszor maguk is szégyellik hangulatuk nyomottságát, a motiválatlanságot, a keserűséget, személyiségük megváltozását. Ez is akadálya lehet a szakember felkeresésének.

    A depresszió típusai

    A depresszió egy tünettani fogalom, mely több, egymástól jelentősen eltérő betegséget foglal magába. Milyen módon különböztethetjük meg egymástól a depresszió különféle változatait?

    Visszatérő depresszió - Mit tehetünk ellene?

    A hétköznapi nyelvhasználatban, ha depresszióról beszélünk, akkor azon a levertséget, a rossz hangulatot értjük, azonban fontos tudni, hogy orvosi értelemben ennél jóval többről van szó.

    Depressziót okozhat a nőknél a túl hosszú munkaidő

    Nagyobb a depresszió kockázata azoknál a nőknél, akik heti 55 óránál többet dolgoznak - mutatták ki brit kutatók, akik szerint férfiak esetében ez nem áll fenn.

    Élet depresszióval - Javulás lépésenként, motivációk és életmód tényezők

    A depresszió összetett kérdés, nagyon sokfelé ok, külső körülmény is eredményezheti azt a lelki állapotot, hangulatot, amit depresszió néven betegségként diagnosztizálunk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.