A túlsúlyos gyerekek depressziósabbak

WEBBeteg – Cs. K
megjelent:

Egy új tanulmány szerint a túlsúlyos gyerekek esetében sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy középiskolás korukra depressziós vagy szorongásos tüneteket mutassanak, mint vékony társaiknál.

A kutatás során 1254 amerikai gyereket kísértek figyelemmel kétéves koruktól hatodikos korukig, a szülőknek rendszeresen be kellett számolni a gyerekek viselkedési szokásairól, valamint szakemberek követték figyelemmel a kicsik testi fejlődését is. A felmérés tapasztalatai azt mutatták, hogy a túlsúlyos gyerekek általános iskolás koruk után sokkal hajlamosabbak a visszahúzódásra, szorongásra vagy depresszióra.

A tanulmány, mely a Journal of Pediatrics című gyermekgyógyászati folyóiratban jelent meg, feltételezi, hogy a sérült testkép (az az állapot, mikor a beteg valamilyen megjelenési hibát képzel magáról) és az azzal járó negatív énkép kialakulása, illetve az osztálytársak általi kiközösítés, az érzések internalizációjához vezethet. (Az internalizációs tünetek foglalják össze azokat a jelenségeket, melyek az érzelmi életben mutatkoznak, s inkább a gyermeknek jelentenek problémát, nem pedig a környezetének.)

A kutatást vezető Dr. Robert H. Bradley igyekezett a szülőket megnyugtatni, hogy gyermekeik néhány plusszkiló miatt még nincsenek súlyosan fenyegetve a depressziótól, szorongásos megbetegedésektől. Mint azt a Reuters Health-nek elmondta, van összefüggés a túlsúly és a depressziós tünetek között, ám csak csekély mértékben.

Hangsúlyozta azonban a szülők szerepének fontosságát abban, hogy felismerjék, ha a gyermeknek problémái vannak. Erre utaló jelek lehetnek például a megváltozott alvási szokások, a régi megszokott programok hanyagolása, illetve a túlzott ingerlékenység. Fontos, hogy a korai probléma-felismerést minél hamarabb megfelelő segítségnyújtás kövesse, ezzel segítve a gyerekek egészséges éntudatának kialakulását.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; Reuters Health

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.