• A túlsúlyos gyerekek depressziósabbak

    Szerző: WEBBeteg – Cs. K

    Egy új tanulmány szerint a túlsúlyos gyerekek esetében sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy középiskolás korukra depressziós vagy szorongásos tüneteket mutassanak, mint vékony társaiknál.

    A kutatás során 1254 amerikai gyereket kísértek figyelemmel kétéves koruktól hatodikos korukig, a szülőknek rendszeresen be kellett számolni a gyerekek viselkedési szokásairól, valamint szakemberek követték figyelemmel a kicsik testi fejlődését is. A felmérés tapasztalatai azt mutatták, hogy a túlsúlyos gyerekek általános iskolás koruk után sokkal hajlamosabbak a visszahúzódásra, szorongásra vagy depresszióra.

    Hirdetés

    A tanulmány, mely a Journal of Pediatrics című gyermekgyógyászati folyóiratban jelent meg, feltételezi, hogy a sérült testkép (az az állapot, mikor a beteg valamilyen megjelenési hibát képzel magáról) és az azzal járó negatív énkép kialakulása, illetve az osztálytársak általi kiközösítés, az érzések internalizációjához vezethet. (Az internalizációs tünetek foglalják össze azokat a jelenségeket, melyek az érzelmi életben mutatkoznak, s inkább a gyermeknek jelentenek problémát, nem pedig a környezetének.)

    A kutatást vezető Dr. Robert H. Bradley igyekezett a szülőket megnyugtatni, hogy gyermekeik néhány plusszkiló miatt még nincsenek súlyosan fenyegetve a depressziótól, szorongásos megbetegedésektől. Mint azt a Reuters Health-nek elmondta, van összefüggés a túlsúly és a depressziós tünetek között, ám csak csekély mértékben.

    Hangsúlyozta azonban a szülők szerepének fontosságát abban, hogy felismerjék, ha a gyermeknek problémái vannak. Erre utaló jelek lehetnek például a megváltozott alvási szokások, a régi megszokott programok hanyagolása, illetve a túlzott ingerlékenység. Fontos, hogy a korai probléma-felismerést minél hamarabb megfelelő segítségnyújtás kövesse, ezzel segítve a gyerekek egészséges éntudatának kialakulását.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; Reuters Health
     

    Módosítva: 2008.12.14 09:45, Megjelenés: 2008.12.14 09:45
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    Anyaságra készülve

    Anyaságra készülve

    Dr. Farkas Ágnes

    10 dolog, amivel segíthetjük, hogy egészséges terhességünk legyen a jövőben.

    Depresszió gyermekkorban

    A gyerekkori depresszióban gyakori a lehangoltság, a sírás, a kedvetlenség, a teljesítmény csökkenése, amely hamar eredményez tanulási zavarokat és iskolai eredményromlást. Gyakori az étvágytalanság, az étel elutasítása, félelem a lefekvéstől, az elalvástól.

    Depresszió: Az örömtelenség (anhedónia) kezelése

    Az öröm képességének elvesztése a depresszió egyik kulcsfontosságú és nagyon gyakori tünete. Markáns lelki jelenségről van szó, melyet az érintett szenvedéssel él át a következményes kiüresedésérzés miatt. A változás a környezet számára viszont nem feltétlenül jól látható, ők inkább azt érzékelik, hogy az egyén mennyire megváltozott, nem a régi.

    Élet depresszióval - Javulás lépésenként, motivációk és életmódtényezők

    A depresszió összetett kérdés, nagyon sokféle ok, külső körülmény is eredményezheti azt a lelki állapotot, hangulatot, amit depresszió néven betegségként diagnosztizálunk.

    A depresszió egyik legmostohább tünete

    A mindennapi szóhasználatban a depresszió kifejezést leginkább akkor használjuk, ha valaki lehangolt vagy rosszkedvű. Fontos tudni azonban, hogy a klinikai depresszió nemcsak tartós kedvetlenséget jelent, hanem ennél jóval többet.

    Amikor a betegség okoz lelki problémákat

    A depressziót és a szorongást pszichés megbetegedésként tartják számon, ám bizonyos esetekben szervi idegrendszeri zavarok, betegségek is okozhatják.

    Visszatérő depresszió - Mit tehetünk ellene?

    A hétköznapi nyelvhasználatban, ha depresszióról beszélünk, akkor azon a levertséget, a rossz hangulatot értjük, azonban fontos tudni, hogy orvosi értelemben ennél jóval többről van szó.

    Depressziót okozhat a nőknél a túl hosszú munkaidő

    Nagyobb a depresszió kockázata azoknál a nőknél, akik heti 55 óránál többet dolgoznak - mutatták ki brit kutatók, akik szerint férfiak esetében ez nem áll fenn.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.