Depresszió

Depresszió

A depresszió tünetei

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
2020-06-04 15:35

A depresszió nem azonos a rossz hangulattal. Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse valóban depresszióban szenved.

Téli depresszió - Amikor minden nehezebben megy

WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
2021-01-19 07:05

Ismét itt van a téli depresszió tüneteinek megjelenési ideje. Vannak, akik pontosan tudják, hogy minden évben a tél közeledtével nehezebb hónapok elé néznek, de a legtöbb ember csak azt hangoztatja, hogy viszolyog a téltől. Valaki messze, meleg tájakra vágyik, néhányan viszont el is kezdik megszervezni az egzotikus utazást.

A Huntington-kór és tünetei

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika
2021-01-19 05:06

A Huntington-szindróma egy gyors lefolyású, idegrendszeri megbetegedés, mely az agyban található bizonyos idegsejtek elhalásával jár. Ennek következtében a beteg akaratlan mozgásokat, érzelmi kitöréseket és szellemi leépülést tapasztal.

A mérgező családokban élő gyermekek örök sérüléseket cipelnek

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2021-01-18 22:03

A felnőttek többnyire azt a mintát követik, amit gyermekként szüleiktől láttak, amivel erősítették önbecsülésüket, testi, lelki fejlődésüket, vagy épp amivel romba döntötték önértékelésüket, a reményt arra, hogy önállóan is értékesnek érezhessék magukat. A szülők folyamatosan azon igyekeznek, hogy a nekik megfelelő, kedvező helyüket megtalálják az élet számos területén.

Relaxációval a szorongás és a stressz ellen

WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
2020-12-28 22:03

A relaxáció pihenést, ellazulást jelent. A mindennapokban relaxáló hatású lehet egy séta, zenehallgatás, egy film megnézése. Bármi, ami kiszakít az addigi megfeszített tevékenységből.

A virtuális találkozásoknak is legyen rítusa!

Semmelweis Egyetem
2020-12-22 08:51

A legtöbb családban nem a korábban megszokott hagyományok szerint ünneplik idén a karácsonyt. Hogyan legyen mégis meghitt az ünnep, ha a fizikai találkozás nem lehetséges? Miként vonjuk be az idős, elszigetelt családtagokat? Milyen módon vihetünk békét, nyugalmat az idei különös ünnepi időszakba? – ehhez adott hasznos tanácsokat dr. Purebl György egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Együttélni a lisztérzékenységgel

WEBBeteg - Dervalics Dóra, pszichológus
2020-12-20 04:33

A lisztérzékenység (cöliákia) a leggyakrabban előforduló felszívódási zavar. Kezelése szigorú és élethosszig tartó diéta, mely anyagilag és érzelmileg is jelentősen megterheli a beteget és családját.

Lehet, hogy a párom depressziós?

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
2020-12-19 22:03

A párom elvesztette a munkáját, állandóan kimerült, rosszkedvű, sehová nem akar menni (orvoshoz pláne nem), senkivel nem akar beszélni, és a szex sem érdekli. Ez már depresszió? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A major depresszióval együtt járó betegségek

WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
2020-12-17 13:03

Pszichiátriai betegségek - így a major depresszió is - gyakran járnak együtt más, akár testi (szomatikus), akár pszichiátriai kórképekkel. Ez a komorbiditás. Előfordul, hogy két betegség csak véletlenszerűen jelentkezik egyszerre, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a ritkább lehetőség.

A napszaki ritmus és az időskor

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
2020-12-16 17:05

Testünk működését belső biológiai óránk szabályozza, melynek központja az agyban található. Az itt termelődő anyagok egy 24-27 órás ritmus mentén hangolják össze a biológiai folyamatokat, így azok egymással összhangban, egymás hatásait kiegészítve működnek. Ezt a szabályos ismétlődést nevezzük élettani-napszaki ritmusnak vagy cirkadián ritmusnak.